Διαδήλωση εργαζομένων της Google κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης

 

Χιλιάδες εργαζόμενοι στην έδρα της Google στην Καλιφόρνια διαδήλωσαν την Πέμπτη 1 Νοέμβη διαμαρτυρόμενοι για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στους εργασιακούς χώρους του διαδικτυακού κολοσσού. Ήταν το κορύφωμα μιας παγκόσμιας απεργιακής δράσης που ξεκίνησε από την Ανατολή και έφθασε στην Δύση, στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.
Από το Τόκιο και τη Σιγκαπούρη έως τη Χάιφα και τη Ζυρίχη, από το Λονδίνο έως τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για τον ίδιο σκοπό.

Στην Καλλιφόρνια, στο Μάουντεν Βιου, στο Σίλικον Βάλεϊ, χιλιάδες υπάλληλοι του κολοσσού, οι Googlers, κατέκλυσαν τους υπαίθριους χώρους μεταξύ των κτιρίων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας το “Googleplex”.
Σε κοντινή απόσταση, στο Σαν Μπρούνο, εργαζόμενοι στην πλατφόρμα του YouTube, ιδιοκτησίας της Google, διέκοψαν την εργασία τους για να συγκεντρωθούν κατά εκατοντάδες μπροστά από τις εγκαταστάσεις.

Την ίδια ώρα, 50 χιλιομέτρων βορειότερα, στο Σαν Φρανσίσκο, εκατοντάδες εργαζόμενοι πλημμύρισαν μια πλατεία στο κέντρο της πόλης, λίγα βήματα από τα γραφεία τους. Σε πανό που κρατούσαν διάβαζε κανείς το σύνθημα “Don’t be evil” (“Μην είσαι διαβολικός), το ιστορικό σλόγκαν του ομίλου.
Οι εργαζόμενοι που διοργάνωσαν την κινητοποίηση είχαν απευθύνει κάλεσμα στους περίπου 90.000 εργαζομένους της Google παγκοσμίως να αφήσουν τα γραφεία τους στις 11 το πρωί.
Η εταιρία Google συγκάλυψε τα τελευταία χρόνια μια σειρά περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης στα οποία εμπλέκονται υψηλόβαθμα στελέχη της, μεταξύ αυτών του Άντι Ρούμπιν, του δημιουργού του Android, που αποχώρησε από τον όμιλο το 2014 με αποζημίωση ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων.