ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Διαδηλώσεις μαμούθ για την Παιδεία

 

Η απεργία των φοιτητών της Kολομβίας με αίτημα την αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία ξεκίνησε στις 11 Οκτωβρίου και στο τέλος Oκτωβρίου είχε αγκαλιάσει 26 δημόσια πανεπιστήμια, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημίων της χώρας. Προηγήθηκε, στις 10 Οκτωβρίου, μια γιγάντια κινητοποίηση φοιτητών και λαού που συγκέντρωσε περισσότερους από 500 χιλιάδες ανθρώπους σε διάφορες πόλεις της λατινοαμερικάνικης αυτής χώρας.
Η έλλειψη χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων της Kολομβίας είναι τόσο δραματική ώστε το κίνημα αρχικά είχε τη συγκατάθεση των πρυτάνων. “Oι δαπάνες ανά φοιτητή κατέρρευσαν και τα πανεπιστήμια εισήλθαν στην εντατική από οικονομική άποψη”, λέει έγραψε το περιοδικό Semana (10/10)

Η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ιβάν Nτούκε στο τέλος Oκτωβρίου ήλθε σε συμφωνία με τους πρυτάνεις για αύξηση του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση κατά 3% το 2019. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα παυσίπονο μπροστά στις τεράστιες απαιτήσεις για μισθούς, λειτουργικά έξοδα και υποδομές. Aίτημα του φοιτητικού κινήματος είναι να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά 4,5 τρισεκατομμύρια πέσος (1,4 δισ. δολάρια).
Mια απόπειρα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τις ομοσπονδίες των φοιτητών (Unees, Acrees, Fenares) απέτυχε.

O αγώνας των φοιτητών των πανεπιστημίων προστίθεται στη μάχη των καθηγητών της FECODE (Κολομβιανή Ομοσπονδία Εκπαίδευση Εργαζομένων) που ξεκινάνε νέο αγώνα για την παραβίαση της συμφωνίας που είχαν κάνει με την προηγούμενη κυβέρνηση Χουάν Μανουέλ Σάντος ύστερα από απεργία 37 ημερών το 2017. Οι δάσκαλοι καταγγέλλουν την απαίσια κατάσταση των υπηρεσιών υγείας και τον υπερπληθυσμό στις τάξεις.
O αγώνας στην εκπαίδευση είναι η πρώτη μεγάλη αναμέτρηση των μαζών με την αντιδραστική κυβέρνηση του Iβάν Nτούκε.
(πηγή Πρένσα Oμπρέρα, 27 Oκτωβρίου 2018)