Πάνω από 600 εργαζόμενοι στην εκπαίδευση και νεολαίοι, διαδήλωσαν έξω από το Υπουργείο Παιδείας, την Τρίτη 23 Ιουνίου το μεσημέρι. Οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την πρώτη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως που πέρασε πριν από μέρες στην βουλή. Το χτύπημα είναι ανάλογο με εκείνο που το 2013 είχε οδηγήσει στην απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών από τα ΕΠΑΛ με την κατάργηση των ειδικοτήτων, ενώ η Κεραμέως τώρα μέσω των οργάνων του υπουργείου (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής – ΙΕΠ) καταργεί όλα τα καλλιτεχνικά και κοινωνικά-πολιτικά μαθήματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εικαστικοί, θεατρολόγοι, μουσικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί επιστήμονες, οικονομολόγοι που ήδη είναι συμβασιούχοι χωρίς κανένα ενδεχόμενο διορισμού, ακόμα και γεωπόνοι, χάνουν την όποια πρόσβασή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ήδη όμως βγαίνουν στους δρόμους.

Το μεγάλο πλήγμα που επιχειρεί η Κεραμέως, δεν περιορίζεται μόνο στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, ούτε στην όλη γνωστική και πολιτισμική υποβάθμιση της εκπαίδευσης. Κυρίως, η Κυβέρνηση προετοιμάζεται για τα μέτρα μειώσεων μισθών των δημόσιων υπαλλήλων από το Σεπτέμβρη, ενώ ήδη επίκειται η αξιολόγηση για τις απολύσεις όσων εκπαιδευτικών απομείνουν. 

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από το Συντονιστικό Αναπληρωτών και αδιόριστων εκπαιδευτικών, συλλόγους και ΕΛΜΕ, πραγματοποιήθηκε δε στο πλαίσιο της στάσης εργασίας της ΟΛΜΕ και ορισμένων συλλόγων και την μονοήμερη μόνο αποχή από την βαθμολόγηση των γραπτών των εξετάσεων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συντονιστικό αγώνα, όπου αποφασίστηκαν οι επόμενες κινητοποιήσεις, με πρώτη αύριο αυτή στο ΙΕΠ, που είναι το διοικητικά υπεύθυνο για την κατάρτιση των νέων αντι-εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ την Πέμπτη το απόγευμα θα γίνει διαδήλωση στο Σύνταγμα, όπου οι εργαζόμενοι θα βάλουν σκηνές. 

Ερνέστος Αγγελής

(αδιόριστος εκπαιδευτικός, μέλος του ΕΕΚ-Τροτσκιστές)