Μια μεγάλη διαδήλωση κατά της μοναρχίας έλαβε χώρα στους δρόμους της Μαδρίτης απαιτώντας μια “Λαϊκή Δημοκρατία”. Η κυβέρνηση του PSOE-UP, ωστόσο, συσπειρώνεται με τη μοναρχία και αρνείται την περίπτωση δημοψηφίσματος.

Το Σάββατο 25 Ιουλίου, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης κατά της μοναρχίας και των πρόσφατων σκανδάλων διαφθοράς. Η πορεία πραγματοποιήθηκε με βασικό σύνθημα “Μπροστά στη διεφθαρμένη μοναρχία και τη μιζέρια του συστήματος, προτάσσουμε τη Λαϊκή Δημοκρατία”.

Με φυσική απόσταση και μάσκες, γέμισαν τους δρόμους με σημαίες, πανό και φωνές “Ελευθερία στους κρατούμενους της ταξικής πάλης” και “Οι Βουρβόνοι έξω”. Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αμφισβητούν τη μοναρχία και απαιτούν δημοψήφισμα, κυρίως λόγω των προσφάτως αποκαλυφθεισών περιπτώσεων διαφθοράς του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος του 1ου.

Η κρίση του COVID-19 όξυνε καταστάσεις και κατέδειξε επειγόντως την ανάγκη τερματισμού αυτού του παρασιτικού, διεφθαρμένου και άχρηστου θεσμού, προκειμένου τα χρήματα που σπαταλούνται σε αυτόν να δοθούν για ένα ποιοτικό σύστημα δημόσιας υγείας για όλους. Βασιλείς και φαρισαίοι που είχαν εξαφανιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και χωρίς να δώσουν δεκάρα, προκαλούν σήμερα οργή και μεγάλη δυσφορία όταν κυκλοφορούν στην Ισπανία κάνοντας “περιοδείες”, ενώ οι από κάτω υφίστανται την υγειονομική και οικονομική κρίση του COVID-19.

Η διαδήλωση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ίδιας εβδομάδας, κατά την οποία η αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κάρμεν Κάλβο (PSOE), απέκλεισε κατηγορηματικά το δημοψήφισμα για τη μοναρχία. Άλλωστε, όπως είπε: “Ο Αρχηγός του Κράτους δεν αμφισβητείται επειδή ανήκει στο συνταγματικό μας πλαίσιο”. Ομοίως, η Ενωμένη Αριστερά και οι Podemos διαχώρισαν τη θέση τους από τη διαδήλωση. Δεν υποστήριξαν την κινητοποίηση ούτε φυσικά ούτε συμβολικά.

Οι δύο εταίροι της… “πιο προοδευτικής κυβέρνησης στην ιστορία”, PSOE – Unidas Podemos, έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύουν να αμφισβητήσουν τη μοναρχία. Δεν πρόκειται να διεξαχθεί δημοψήφισμα από το PSOE, ένα από τα κόμματα που, ας μην ξεχνάμε, διασφάλισαν την ειρηνική μετάβαση από τη δικτατορία στη… δημοκρατία, συμφώνησε με την επιστροφή των Βουρβόνων και δεν άγγιξε ουσιαστικά τον Φράνκο και τους προασπιστές της δικτατορίας από το 1978 και μετά. Επίσης, κανένα δημοψήφισμα δεν θα προέλθει από πρωτοβουλία των Podemos, οι οποίοι αρχικά δήλωναν ότι δημιουργήθηκαν για να “κατακτήσουν γη και ουρανό”, αλλά όλο και πιο μοιάζουν με το PSOE.

Ο μόνος τρόπος για να τεθεί τέρμα στον σάπιο θεσμό της μοναρχίας αλλά και του καπιταλισμού, διάδοχο της δικτατορίας του Φράνκο, είναι να αμφισβητηθεί θεμελιωδώς και πλήρως το καθεστώς του 1978: η ύπαρξη της μοναρχίας, η ατιμωρησία της δικτατορίας, η άρνηση δικών για τους δολοφόνους αμέτρητων αγωνιστών και τους βασανιστές του Φράνκο, που άφησαν χιλιάδες μαζικούς τάφους και χιλιάδες αγνοούμενους.

Η “πιο προοδευτική” κυβέρνηση δεν πρόκειται να αγγίξει ούτε τρίχα από την κεφαλή της μοναρχίας. Ο τρόπος για να απαλλαγούμε από τους Βουρβόνους και τους καπιταλιστές είναι μέσω της ανεξάρτητης οργάνωσης αγώνων στους δρόμους από τους εργάτες, τις γυναίκες και τη νεολαία. Φωνάζουμε και εμείς μαζί τους Ισπανούς συντρόφους μας “Έξω οι Βουρβόνοι! Επιστρέψτε ό,τι κλάπηκε! Κάτω το καθεστώς του ’78!

Αρ. Μα.