Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο, βρίσκεται στην πρωτοπορία των κρουσμάτων του κορωνοϊού και των θανάτων από την ασθένεια. Με 4,67 εκατομμύρια κρούσματα και 156 χιλιάδες νεκρούς βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, μακράν από τη δεύτερη, τη Βραζιλία που έχει τον μισό αριθμό κρουσμάτων και λίγο πάνω από το μισό αριθμό θανάτων…

Αλλά στις ΗΠΑ, την πρωτοπορία της πρωτοπορίας διεκδικεί η Φλόριντα, το νέο επίκεντρο της πανδημίας, ξεπερνώντας τη Νέα Υόρκη στον αριθμό των μολύνσεων.

Τις τελευταίες μέρες, η πολιτεία της Φλόριντα βρίσκεται στην πρώτη σειρά των δελτίων ειδήσεων. Την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου, έφθασε τις 9.300 περιπτώσεις σε μια ημέρα, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των αρρώστων από την έναρξη της πανδημίας σε περίπου 470.000, ξεπερνώντας τη Νέα Υόρκη (420.000) Οι περισσότερες περιπτώσεις συγκεντρώνονται στις κομητείες Μαϊάμι-Ντάντε, Μπρόουαρντ και Παλμ Μπιτς, οι οποίες ευθύνονται για το 40% των λοιμώξεων και το 45% των θανάτων.

Η Φλόριντα βρίσκεται στα πρόθυρα υγειονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγειονομικής Περίθαλψης (AHCA), 46 νοσοκομεία στη Φλόριντα έχουν τις μονάδες εντατικής θεραπείας πλήρεις, χωρίς διαθέσιμα κρεββάτια. Περίπου 30 νοσοκομεία έχουν το 90% των μονάδων εντατικής θεραπείας γεμάτες, με μόλις ένα 10% ελεύθερο… Συνολικά, μόλις το 18% των κρεββατιών εντατικής θεραπείας της Φλόριντα είναι ακόμα διαθέσιμα.

Και μέσα σε αυτήν την κατάσταση ο κυβερνήτης Ρoν ντε Σάντις, ευθυγραμμισμένος με την αρνητική διαχείριση της πανδημίας του Τραμπ, ελαχιστοποιεί τη σοβαρότητα του ιού, επιμένοντας ότι δεν θα καταστήσει καν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και πιέζοντας για την επιστροφή στις μαθητικές τάξεις τον Αύγουστο, ενάντια στη γνώμη ενός μεγάλου μέρους των εκπαιδευτικών που βλέπουν το άνοιγμα των σχολείων ως ανέφικτο σε αυτό το πλαίσιο χωρίς να εκθέσουν τους μαθητές στη μόλυνση του COVID-19.

Προ καιρού, όταν στη Νέα Υόρκη η επιδημία βρισκόταν σε έξαρση, ο Ντε Σάντις κόμπαζε ότι η Φλόριντα είχε καταφέρει να ελέγξει τον ιό και, ήδη από τον Μάιο, ξεκίνησε την πολιτική της κλιμακωτής επαναλειτουργίας της οικονομίας. Σταδιακά, τους τελευταίους μήνες, έχουν ανοίξει καταστήματα, μπαρ, κινηματογράφοι, παραλίες και άλλα μέρη. Σαν να μην έφτανε αυτό, μια από τις πιο σημαντικές ειδήσεις ήταν η επαναλειτουργία των κεντρικών γραφείων της Disney World στο Ορλάντο, ακριβώς τη στιγμή που η Φλόριντα ερχόταν στην πρώτη σειρά των λοιμώξεων στη χώρα, με πάνω από 15.000 κρούσματα σε μια μέρα.

Αυτή η κατάσταση αρχίζει να προκαλεί ανησυχία και θυμό από τα κάτω. Πριν από μία εβδομάδα, διαδηλωτές εισέβαλαν σε μια διάσκεψη που διοργάνωσε ο κυβερνήτης στο Ορλάντο, καταγγέλλοντας τη χειραγώγηση των πληροφοριών σχετικά με τον πραγματικό αριθμό μολύνσεων και θανάτων και κατηγορώντας τον ότι δεν χειρίστηκε σωστά την κατάσταση της υγείας. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac, η δημοτικότητα του Ρεπουμπλικάνου Κυβερνήτη Ντε Σάντις έχει μειωθεί λόγω του κακού χειρισμού της κρίσης υγείας (το 57% των ερωτηθέντων αξιολόγησε την απόδοσή του ως αρνητική), ενώ ο Τραμπ έπεσε 13 μονάδες πίσω από τον αντίπαλό του Μπάϊντεν (με τη Φλόριντα να είναι μία από τις πολιτείες όπου είχε κερδίσει το 2016).

Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ανησυχούν για την ταχεία εξάπλωση του ιού και εξοργίζονται από τη στάση αξιωματούχων οι οποίοι, όπως ο Ντε Σάντις, κωφεύουν κατάφωρα σε ό,τι λένε οι επιστήμονες, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και το κοινό, προκειμένου να ακολουθήσουν την ατζέντα τους που δίνει προτεραιότητα στις επιχειρήσεις παρά στις ζωές.

Αρ. Μα.