του  Θόδωρου Κουτσουμπού

Ένα χρόνο μετά την ψήφισή του, ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη βρίσκεται στο στόχαστρο του μαχόμενου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Προορισμένος να «βάλει στο γύψο» και να καταστείλει τα εργατικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ο νόμος Χατζηδάκη συγκεντρώνει την ταξική αντίδραση εναντίον του. Μια αντίδραση που φαίνεται να διευρύνεται με δυνάμεις που θέλουν να δώσουν τη μάχη για την κατάργησή του –μια μάχη που πριν ένα χρόνο δεν δόθηκε για να δοθεί χρόνος στη… ΓΣΕΕ να συμμετάσχει όπως κάποιοι αυταπατώνταν- και δεν αρκούνται στο θυμοσοφικό «θα μείνει στα χαρτιά».

Εκατοντάδες εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πήραν μέρος στην εργατική συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή το απόγευμα της Πέμπτης 16/6. Ανάμεσά τους μια μεγάλη αντιπροσωπεία του ΣΒΕΟΔ, το  ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ, Βιβλίου Χάρτου, Public, κ.ά. Σύντροφοι του ΕΕΚ συμμετείχαν με το πανό της Μαχόμενης Εργατικής Κίνησης, ενώ υπήρχε και πανό της Εργατικής Συμμαχίας στα Δυτικά. Από τους πολιτικούς χώρους παρόντες ήταν σύντροφοι από την Ταξική Κίνηση για την εργατική χειραφέτηση/ ΝΑΡ, ΚΚΕ(μ-λ)/Ταξική Πορεία, Αντεπίθεση Eργαζομένων/ΟΚΔΕ, Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Κίνηση. Στη συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοραή μίλησαν εκ μέρους της πρωτοβουλίας κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, από επιμέρους σωματεία, από την Πρωτοβουλία για την κατάργηση του νόμου 4008 (ν. Χατζηδάκη), τη Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά κ.λπ.

Παρότι εξόφθαλμα η συγκέντρωση και πορεία ήταν ειρηνική, η πίεση της αστυνομία ήταν ασφυκτική. Αστυνομικοί όλων των σωμάτων, γαλάζιοι (Οδός), μπλε, ΜΑΤ, είχαν σε στενή πολιορκία την εργατική διαδήλωση. Προφανώς η αστυνομική και πολιτική ηγεσία της καταρρέουσας χρεοκοπημένης ΝΔ του Μητσοτάκη ήθελε να «πουλήσει» ανέξοδη σκληράδα σε μια εργατική διαδήλωση. Οι συνδικαλιστές δεν έπεσαν στην οποιαδήποτε παγίδα και η πορεία ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια.

Ελπίζουμε ότι θα πάρει πληρωμένη απάντηση.

Φωτορεπορτάζ:Θόδωρος Κουτσουμπός