του Θόδωρου Κουτσουμπού

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του συντρόφου Κώστα Σαραντίδη, οργανώνεται, την Τετάρτη 22/06/2022 στις 19:30, στον κινηματογράφο STUDIO, υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, εκδήλωση τιμής και μνήμης στον επαναστάτη κομμουνιστή, τον μόνο Έλληνα που εντάχθηκε στις γραμμές του κομμουνιστικού αντάρτικου των Βιετμίνγ και πολέμησε κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας.

Η εκδήλωση γίνεται στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης και πολιτισμού STUDIO (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, Πλατεία Αμερικής). Θα προβληθεί η ταινία «Βιέτ Κώστας. Υπηκοότης: Ακαθόριστος» του Γιάννη Τριτσιμπίδα, ενώ θα γίνουν ομιλίες/χαιρετισμοί από τους: Le Hong Truong, πρέσβη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ στην Ελλάδα, Aramís Fuente Hernández, πρέσβη της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, μέλη της οικογένειας του Βιετ Κώστα Σαραντίδη, Γιάννη Τριτσιμπίδα, σκηνοθέτη της ταινίας «Βιέτ Κώστας. Υπηκοότης: Ακαθόριστος» και Βελισσάριο Κοσσυβάκη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του STUDIO new star art cinema.

Ο Κώστας Σαραντίδης, Σαλονικιός, από μια φτωχή λαϊκή οικογένεια της Τούμπας, αγράμματος, μόλις που είχε τελειώσει την τετάρτη δημοτικού, και προσπαθούσε να επιβιώσει τον καιρό της κατοχής. Πουλούσε τσιγαρόχαρτα στη μαύρη αγορά, ώσπου τον έπιασαν οι Γερμανοί και στάλθηκε πεζή για τη Γερμανία με ένα μπουλούκι 300 ανδρών. Ήταν μόλις 16 ετών. Έκτοτε, η ζωή του είναι μια μικρή Οδύσσεια. Από τα Τάγματα Εργασίας των Γερμανών το 1943 στην κεντρική Ευρώπη, θα βρεθεί λεγεωνάριος της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων στην Αλγερία και έπειτα στην Ινδοκίνα, όπου φούντωνε το αντιαποικιοκρατικό εθνικοαπελευθερωτικό αντάρτικο. Θα αυτομολήσει στο Απελευθερωτικό Μέτωπο «Βιετμίνγ», θα πολεμήσει στις γραμμές του Λαϊκού Στρατού και θα ζήσει στο Βιετνάμ για είκοσι χρόνια. Εκεί θα γνωρίσει τη δεύτερη γυναίκα του, τη Χάνα, με την οποία θα κάνει τέσσερα παιδιά, τρεις κοπελιές και ένα αγόρι. Στην Ελλάδα θα επιστρέψει το 1965.

Στον επαναστατικό αντάρτικο στρατό των Βιετμίνγ (πρόδρομο σχήμα των Βιετκόνγκ) ο Κώστας Σαραντίδης πήρε το ψευδώνυμο Νγουιέν Βαν Λαπ – Nguyễn Văn Lập (κατά λέξη: Επιθυμία – Μόρφωση – Δημιουργία). Περισσότερα για τον αντάρτη Κώστα Σαραντίδη βλέπε στο άρθρο μας «Ο Έλληνας Βιετμίνγ Αντάρτης πέθανε στα 94 – Ο Θρύλος του Ζει!».

Ο σ. Κώστας Σαραντίδης με Βιετμίνγ στρατιώτη.