ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΔΕΘ 2013

ΠΛΗΘΗ  ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ
ΩΜΗ  ΒΙΑ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Με τις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων υποδέχτηκε η Θεσσαλονίκη τον πρωθυπουργό Σαμαρά για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Περισσότεροι από 35.000 διαδηλωτές έδωσαν βροντερή απάντηση στις εξαγγελίες-μυθεύματα του πρωθυπουργού περί success story και περί ανάκαμψης της οικονομίας εις βάρος της εργατικής τάξης. Ο Σαμαράς εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη σαν λαγός, ήλθε, έμεινε ένα  δίωρο και την  κοπάνησε…
Στην διαδήλωση καλούσαν η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ -ΕΔΟΘ-ΕΚΘ με αφετηρία το Άγαλμα Βενιζέλου,  το ΠΑΜΕ στην Πλατεία Αριστοτέλους, οι επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής και οι φορείς που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ενώ ανεξάρτητο κάλεσμα ενάντια στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία απηύθυναν από την Καμάρα ο Συντονισμός Σωματείων Βάσης, Εργαζομένων, Ανέργων και Συλλογικοτήτων, η Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών, το σωματείο της ΒΙΟΜΕ, το ΕΕΚ και άλλες οργανώσεις της αριστεράς και του α/α χώρου.
Η πορεία από την Καμάρα ξεκίνησε στις 18:30 ξεχωρίζοντας για τον παλμό της και την μαζικότητά της και αφού διήνυσε την Εγνατίας, έστριψε στην Αγίας Σοφίας και ενώθηκε με την συγκέντρωση των επιτροπών κατοίκων της Χαλκιδικής, δημιουργώντας την μεγαλύτερη ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση  που πραγματοποιήθηκε από καταβολής ΔΕΘ, η οποία συμπεριελάμβανε τα πιο μαχητικά στοιχεία του κινήματος σε μια πραγματικά πολυπληθή συγκέντρωση περισσότερων των 7000 διαδηλωτών. Η κοινή πορεία αφού διένυσε την Τσιμισκή κατευθύνθηκε στις είσοδο της ΔΕΘ στην ΧΑΝΘ, όπου και παρέμεινε για περίπου μισή ώρα και μετά κατευθύνθηκε στην Καμάρα όπου διαλύθηκε ειρηνικά, ενώ μπλοκ διαδηλωτών κατά του χρυσού κατευθύνθηκε προς την  ΕΡΤ3.  
Στην Καμάρα, κι ενώ ο κόσμος έφευγε, οι δυνάμεις καταστολής εξαπέλυσαν δίχως κανένα προφανή λόγο μια σφοδρότατη επίθεση εναντίον των διαδηλωτών με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ την ίδια στιγμή  ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ δημιουργούσαν ένα κλίμα τρομοκρατίας στα γύρω στενά. Αποτέλεσμα όλης αυτής της επιχείρησης ήταν περίπου 150 προσαγωγές από τις οποίες οι τέσσερις μετατράπηκαν σε συλλήψεις (οι τρείς κατηγορήθηκαν για αντίσταση, διατάραξη και φθορές, τους ορίστηκε δικάσιμος για τις 11 Δεκεμβρίου και αφέθηκαν ελεύθεροι την επόμενη μέρα  και ο τέταρτος ήταν μετανάστης χωρίς άδεια παραμονής).
Ανάμεσα στους προσαχθέντες συμπεριλαμβάνονταν και τρία μέλη του ΕΕΚ που μαζί με ένα μέλος της ΚΕΧΑ και ένα της Ροσινάντε συνελήφθησαν την στιγμή που  μετέφεραν τα υλικά τους (πανό, σημαίες κτλ) στον χώρο της Λέσχης Εργαζομένων και Ανέργων στην οποία συστεγάζονται. Οι δυνάμεις της “τάξης” (ομάδα ΔΕΛΤΑ) μόλις αντίκρισαν τα μέλη του ΕΕΚ εξαπέλυσαν εναντίον τους έναν οχετό ρατσιστικών ύβρεων  λέγοντας “Εσείς είστε του ΕΕΚ του βρωμοπου… του Εβραίου”, ενώ σε έναν από τους συντρόφους που φορούσε μπλούζα της ΒΙΟ.ΜΕ του είπαν “Α… είσαι με τη ΒΙΟ.ΜΕ που γλύφει τα αρχ… του Βρωμοεβραίου”…» αναφερόμενοι φυσικά στον γ.γ της οργάνωσης Σάββα Μιχαήλ που πριν λίγες μέρες αθωώθηκε από την μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον του η ναζιστική Χ.Α και για τον οποίο το σωματείο της ΒΙΟ.ΜΕ είχε εκδώσει ψήφισμα αλληλεγγύης.
Την ίδια στιγμή, μερικά μέτρα παρακάτω, ένα τέταρτο νεαρό μέλος του ΕΕΚ και της ΟΕΝ δέχθηκε δύο φορές αναίτια επίθεση από ομάδα ΔΕΛΤΑδων οι οποίοι τον εξύβρισαν, τον έφτυσαν και τον χτύπησαν με κλοτσιές. Η προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τον νεαρό, που απλά περπατούσε στον δρόμο, ήταν εξόφθαλμη καθώς σε καμία από τις δύο περιπτώσεις που τον σταμάτησαν, οι αστυνομικοί δεν μπήκαν καν στον κόπο να του ζητήσουν ταυτότητα!
Η αστυνομική αυθαιρεσία όμως δεν ολοκληρώθηκε εκεί αλλά συνεχίστηκε και έξω από την Γ.Α.Δ.Θ. που αμέσως μετά τις συλλήψεις είχαν συγκεντρωθεί μερικές δεκάδες αλληλέγγυοι και φίλοι όσων κρατούνταν.  Οι συγκεντρωμένοι αφού απωθήθηκαν μακριά από το κτίριο της ΓΑΔΘ από μια διμοιρία ΥΜΕΤ και αφού στάθηκαν στο σημείο που τους υπέδειξε ένας αξιωματικός, δέχθηκαν αναίτια επίθεση από διαδοχικές μονάδες ΜΑΤ οι οποίες τους κυνήγησαν κατά μήκος της οδού Μοναστηρίου για σχεδόν 2 χλμ! Από την επίθεση μάλιστα δεν γλίτωσαν και ορισμένοι από τους προσαχθέντες που μόλις είχαν αφεθεί ελεύθεροι!
Φυσικά η επιλογή των δυνάμεων ασφαλείας να επιτεθούν στην Ανεξάρτητη Ταξική Συγκέντρωση της Καμάρας δεν είναι τυχαία. Είναι φανερό πως η άρχουσα τάξη τρέμει την οργάνωση της εργατικής τάξης από την βάση χωρίς ξεπουλημένους γραφειοκράτες διαμεσολαβητές, γι αυτό και επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν τους συμμετέχοντες της πορείας με τραμπουκισμούς και δεκάδες προσαγωγές. Ακόμη, τυχαία δεν είναι η στοχοποίηση του ΕΕΚ που ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2009 με την απόπειρα δολοφονίας της σ. Αγγελικής Κουτσουμπού από μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΕΛΤΑ και η οποία σήμερα τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο ιδιαίτερα μετά την αθώωση του Σάββα Μιχαήλ από την δίκη των φασιστών. Όσο και αν το κράτος και το φασιστικό παρακράτος που το υπηρετεί προσπαθούν να καταστείλουν -ξεκινώντας από το ΕΕΚ- την αριστερά και το εργατικό κίνημα δεν θα τα καταφέρουν!
B.T

τεύχος#555# Σάββατο 14 Σεπτεμβίου 2013