75 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑΚΜΠΑ

Φωτορεπορτάζ Θόδωρου Κουτσουμπού

Πάνω από 200 Παλαιστίνιοι και Έλληνες Αλληλέγγυοι διαδήλωσαν έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, το απόγευμα της Δευτέρας 15 Μαΐου. “Λευτεριά στην Παλαιστίνη”, “Σταματήστε τις δολοφονίες παιδιών”, “Αντίσταση – Επανάσταση”, ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές και ανέγραφαν στα πανό. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ, απαγορεύοντας την οποιαδήποτε πρόσβαση. Όμως, για αρκετή ώρα τα συνθήματα στην Κηφισίας, ακούγονταν δυνατά, κάποιες φορές συναντώντας την ανταπόκριση περαστικών αυτοκινήτων, ισραηλινές σημαίες κάηκαν από τους διαδηλωτές, ενώ δεκάδες παλαιστινιακές σημαίες κυμάτιζαν μπροστά στην πρεσβεία, όπου η σημαία της  ήταν μάλλον σε θέση… υποστολής!

Πριν 75 χρόνια, στις 15 Μαΐου 1948 οι Μεγάλες Δυνάμεις (Βρετανία,  ΗΠΑ  και η ΕΣΣΔ υπο τον Στάλιν) με απόφασή τους, που έγινε απόφαση του ΟΗΕ, προχώρησαν στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Το νέο κράτος, όμως, αντί να δώσει πατρίδα και ειρήνη στους Εβραίους που επέζησαν του ναζιστικού αδιανόητου εγκλήματος, ιδρύθηκε πάνω στην Παλαιστινιακη Αραβική γη. Οι ιμπεριαλιστές εκμεταλλευόμενοι το Άουσβιτς, θέλησαν με αυτόν τον κυνικό τρόπο φτιάξουν ένα κράτος προκεχωρημένο φρούριο στην γεωπολιτικά σημαντική και ενεργειακά πλούσια Μέση Ανατολή, μια σφήνα στο κέντρο του Αραβικού κόσμου.

Η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ είναι σύμφυτη με την Καταστροφή (Νάκμπα) του Αραβικού Λαού της Παλαιστίνης. Μια Καταστροφή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με εποικισμούς, διωγμούς των Παλαιστινίων, καταστροφή χωριών, κοπή των ελαιόδενδρων, χιλιάδες φυλακίσεις (5.000 είναι σήμερα οι φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων πάνω από 150 παιδιά και αρκετές γυναίκες), δολοφονίες, βομβαρδισμούς, πολέμους.

Παρά την καταπίεση ο λαός της Παλαιστίνης αντιστέκεται ηρωικά. Συχνά με γυμνά χέρια, με μαζικές διαδηλώσεις, με ένοπλο αγώνα, με αντίσταση στις φυλακές, απεργίες πείνας, δίνουν τη μάχη με τον πάνοπλο στρατό του Ισραήλ. Οι λέξεις Ιντιφάντα, Θάουρα Χάτα Νάσα, Επανάσταση, Επανάσταση μέχρι τη νίκη, Λευτεριά στην Παλαιστίνη, έχουν γίνει συνθήματα των αγωνιζόμενων λαών όλου του κόσμου και του παγκόσμιου προλεταριάτου.

Στη διαδήλωση στην Αθήνα πήραν μέρος ελληνικές εργατικές οργανώσεις, η Πρωτοβουλία Σωματείων, το ΕΕΚ (Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα), Λαϊκό Μέτωπο από Τουρκία, Ταξική Αντεπίθεση, Δικτύωση, Διαρκής Αγώνας, ΚΕΔ κ.α. Η διαδήλωση ήταν ειρηνική και τελείωσε με πορεία μέχρι το σταθμό του μετρό Πανόρμου.

H προκήρυξη του ΕΕΚ που μοιράστηκε στη διαδήλωση βρίσκεται στη διεύθυνση https://www.neaprooptiki.gr/eek75-chronia-nakba/

Aντίστοιχες διαδηλώσεις έγιναν σε όλο τον κόσμο, στα Κατεχόμενα Εδάφη της Παλαιστίνης, στη Γάζα, στο Λίβανο, στην Ευρώπη και την Αμερική.