Διακήρυξη του Βαλκανικού Σοσιαλιστικού Κέντρου Christian Rakovski και του RedMed

Διακήρυξη του Βαλκανικού Σοσιαλιστικού Κέντρου Christian Rakovski και του RedMed

Διακήρυξη του Βαλκανικού Σοσιαλιστικού Κέντρου ChristianRakovskiκαι του RedMed

Πολεμήστε την ιμπεριαλιστική, σιωνιστική και σαουδική αντιδραστική πορεία πολέμου στη Μέση Ανατολή!

Σταματήστε τη σφαγή των Παλαιστινίων!

Κάτω από το ρατσιστικό-σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ!

Για την ήττα του ιμπεριαλισμού και του σιωνισμού!

 

Τρεις εξελίξεις μέσα σε τρεις μέρες έχουν προκαλέσει πυρκαγιά στη Μέση Ανατολή. Το τραγικό στοιχείο είναι η εν ψυχρώ δολοφονία, στις 14 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της απόλυτα νόμιμης «Πορείας της Επιστροφής», τουλάχιστον 61 Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, από τον ισραηλινό στρατό στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας, η οποία έχει επίσης αφήσει χιλιάδες τραυματίες. Αλλά αυτό είναι μόνο μια επέκταση της αναίσχυντης πολιτικής των πολεμοκάπηλων στη Μέση Ανατολή που επιδιώκεται γενικότερα από τη διοίκηση Τραμπ και το σιωνιστικό Ισραήλ. Στις 12 Μαΐου, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσυρθεί από τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Ιράν και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, συν της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2015, μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε την παύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν έναντι της άρσης των κυρώσεων στη χώρα αυτή. Και στις 14 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξαν τη νέα πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ/Αλ Κουντς, αναγνωρίζοντας επίσημα αυτήν την ιστορική πόλη μοναδικής σημασίας για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες του κόσμου -Ιουδαϊσμό, Χριστιανισμό και Ισλάμ, οι οποίες είναι επίσης επί του παρόντος οι μεγάλες θρησκείες της Μέσης Ανατολής- ως την πρωτεύουσα της σιωνιστικού Ισραήλ, δημιουργώντας έτσι μια πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί.

Η απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συνθήκη του 2015 με το Ιράν συνεπάγεται την επιστροφή του εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού του Ιράν, το οποίο o Τραμπ απειλεί με μέτρα εναντίον όλων των εταιριών που συνάπτουν οικονομικές και χρηματοοικονομικές σχέσεις με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών των συμμάχων του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Τόσο η απόσυρση από τη συμφωνία όσο και η μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ/Αλ Κουντς συνεπάγονται σημαντική υποστήριξη στις πολεμικές πολιτικές του σιωνισμού εναντίον του Ιράν και του παλαιστινιακού λαού. Το Ισραήλ έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση βομβαρδίζοντας τις ιρανικές βάσεις στη Συρία.

Η απόφαση του Trump να αποσυρθεί από τη συμφωνία με το Ιράν είναι επίσης μια σαφής υποστήριξη στη Σαουδική Αραβία, η οποία υποσκάπτει τον πόλεμο με κάθε είδους σουνιτικές σεχταριστικές ομάδες εναντίον των Σιιτών στη Μέση Ανατολή και τους συμμάχους τους Αλεβίτες, αναζωπυρώνοντας τις φλόγες του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, διεξάγοντας έναν αιματηρό πόλεμο στην Υεμένη κατά των Σιιτών Χούτι και απειλώντας με πόλεμο ενάντια στο Ιράν.

Επομένως, η πολιτική του Τραμπ έχει τρεις άξονες: Πρώτον, είναι μια κίνηση που αντιμετωπίζει τις ανησυχίες του Ισραήλ για το μόνο κράτος στη Μέση Ανατολή που μπορεί πραγματικά να το προκαλέσει, το Ιράν. Από τότε που η καταστροφή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, μέσω του αμερικανοβρετανικού στρατού, οδήγησε στην εισβολή στο Ιράκ μετά το 2003, το Ισραήλ είδε το Ιράν ως τον βασικό ανταγωνιστή του στην περιοχή.

Δεύτερον, η πολιτική του Τραμπ ενθαρρύνει επίσης τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της να διεξάγουν έναν θρησκευτικό πόλεμο στο Ιράν. Η ρήξη Σουνιτών-Σιιτών στη Μέση Ανατολή είναι στην πραγματικότητα ένα κάλυμα για την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο κολοσσών πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Το κέντρο της πολιτικής αντίδρασης στη Μέση Ανατολή, η Σαουδική Αραβία, έχει κατασκευάσει μια σουνιτική στρατιωτική συμμαχία, που ονομάζεται η Ισλαμική Στρατιωτική Συμμαχία κατά της Τρομοκρατίας, για να διεξάγει πόλεμο κατά του Ιράν. Αυτός ο τύπος θρησκευτικά σεχταριστικού πολέμου είναι βέβαιο ότι θα κοστίσει εκατομμύρια ζωές στη Μέση Ανατολή, ξεκινώντας από τις χώρες όπου συνυπάρχουν τα δύο δόγματα, όπως το Ιράκ, ο Λίβανος, η ίδια η Σαουδική Αραβία, καθώς και η Συρία και η Υεμένη όπου ο θρησκευτικός πόλεμος έχει ήδη κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.

 

Τρίτον, και πιο επείγον, η πρόκληση των ΗΠΑ σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ/Αλ Κουντς είναι ένα σαφές μήνυμα ότι η αμερικανική διοίκηση του Τραμπ βρίσκεται πλήρως πίσω από τις αντιδραστικές πολιτικές της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει μια νέα κλιμάκωση της τάσης του ιμπεριαλισμού να δημιουργεί πολέμους και καταστροφές.

Δεν πρέπει να δοθεί καμία εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όσον αφορά είτε την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, είτε την τύχη των Παλαιστινίων. Όσον αφορά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συνθήκη, η Ευρώπη «εξέφρασε τη λύπη της» γι’ αυτή την απόφαση, αλλά αυτό θα είναι πιθανόν το μόνο που θα κάνει. Γίγαντες όπως η Airbus, η Volkswagen, η γαλλική εταιρεία πετρελαίου Total και άλλοι έχουν υπογράψει συμβάσεις με το Ιράν και άρχισαν τις παραδόσεις των παραγγελιών. Ωστόσο, η δανέζικη εταιρεία Maersk, η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως, δήλωσε ότι πρόκειται να αποσυρθεί σταδιακά από τις επιχειρήσεις στο Ιράν λόγω των αμερικανικών κυρώσεων. Η Total ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη ότι επρόκειτο να αποχωρήσει από το μερίδιό της 50,1% στο πετρέλαιο South Pars 11. Αυτό δείχνει ότι η κίνηση από αξιωματούχους της ΕΕ να παρηγορήσουν τις επιχειρήσεις της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στο Ιράν είναι απλά εξοικονόμηση χρόνου και μια μέθοδος διάσωσης των μικρότερων επιχειρήσεων από την πτώχευση. Η εμπειρία δείχνει ότι αυτές οι δυνάμεις βρίσκονται στο πλάι των ΗΠΑ παρά τις προσωρινές διαφωνίες όπως ο πόλεμος του 2003 και η εισβολή στο Ιράκ. Και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Βρετανία και η Γαλλία μόλις πρόσφατα συνεργάστηκαν με τον Τραμπ για τους  βομβαρδισμούς στη Συρία και τη συντριβή της χώρας.

Πέρα από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, η Ρωσία και η Κίνα πρέπει επίσης να φροντίσουν να μην βαθύνουν τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε η Ουάσιγκτον εναντίον τους. Ο Τραμπ αποδεκάτισε τον παγκόσμιο ρωσικό γίγαντα αλουμινίου, Rusal, αναγκάζοντάς την να πουλήσει τις μετοχές της στον ολιγάρχη ο οποίος ήταν βασικός μέτοχός της. Η Ρωσία δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος των καταπιεσμένων λαών της περιοχής: Στις 9 Μαΐου, την παραμονή του δηλωμένου ανοίγματος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, με αφορμή τη μεγάλη Mέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, ο Νετανιάχου ήταν επίσημος προσκεκλημένος στην παρέλαση στη Μόσχα στο πλευρό του Πούτιν. Αυτό ήταν μια νέα μαχαιριά στην πλάτη του παλαιστινιακού και όλων των αραβικών λαών, καθώς και του λαού του Ιράν, στο πλαίσιο της μυστικής διπλωματίας αυτού του βοναπαρτιστικού καθεστώτος. Η Κίνα, από την πλευρά της, φαίνεται να προσχωρεί στις απαιτήσεις του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου σχετικά με το βαθύτερο άνοιγμα των χρηματοπιστωτικών αγορών της στο διεθνές κεφάλαιο.

Αν και η κλιμάκωση της πολεμικής απειλής στη Μέση Ανατολή έχει βαθύτερη δυναμική, έχει επίσης προκαλέσει την κλιμάκωση της πρόσφατης τάσης ενός εμπορικού πολέμου σε παγκόσμια κλίμακα που έχει πυροδοτήσει ο Τραμπ.

Η άνοδος στις ιρακινές εκλογές του Μουκτάντα αλ-Σαντρ, ορκισμένου εχθρού των ΗΠΑ, είναι μια πιθανή απειλή για τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως σίγουρα είναι η νίκη της Χεζμπολάχ στις εκλογές στο Λίβανο. Η κυβέρνηση του Ερντογάν στην Τουρκία και στο Κατάρ είναι υπό την πίεση των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς έχουν προκαταλάβει το ζήτημα του Ιράν και πατάνε σε δυο βάρκες / κρατώντας ουδετερότητα. Υπάρχει επίσης η αυξανόμενη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που τροφοδοτεί την επικίνδυνη κατάσταση. Στις 8 Μαΐου ο Έλληνας Πρωθυπουργός Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδης έκαναν συμφωνία με το δολοφόνο Νετανιάχου για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, οξύνοντας την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και ανάμεσα στις πολεμοχαρείς άρχουσες τάξεις, Ελλάδας και Τουρκίας.

Η πυρηνική συμφωνία υποτίθεται ότι θα έφερνε ευημερία στο Ιράν. Ωστόσο, η διείσδυση ξένου κεφαλαίου στο Ιράν τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει ωφελήσει τις εργαζόμενες μάζες στις ελάχιστο. Αντιθέτως, η ιρανική κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική εξαθλίωσης των μαζών. Γι’ αυτό ξέσπασε μια λαϊκή εξέγερση στη χώρα στις τελευταίες ημέρες του 2017, η οποία επεκτάθηκε την πρώτη εβδομάδα του 2018. Το ιρανικό καθεστώς στοχεύει στην καλύτερη λύση για τα κέρδη των επιχειρήσεων των μουλάδων και των Pasdaran (Φρουρών της Επανάστασης), των πραγματικών ευεργετούμενων του ιρανικού καθεστώτος. Μόνο οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί του Ιράν μπορούν να διεξάγουν έναν αποτελεσματικό πόλεμο ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον σιωνισμό.

Καλούμε τη διεθνή εργατική τάξη όλων των ηπείρων να πολεμήσει τις ιμπεριαλιστικές προετοιμασίες για έναν πόλεμο στην κλίμακα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Κάτω οι κυρώσεις και η στρατιωτική κλιμάκωση εναντίον του Ιράν!

Για την ήττα του ιμπεριαλισμού, του σιωνιστικού Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας σε περίπτωση που ξεσπάσει ο πόλεμος!

Καλούμε όλες τις αραβικές χώρες και την Τουρκία να διακόψουν όλες τις διπλωματικές, στρατιωτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Κάτω το Σιωνιστικό Ισραήλ! Για μια δημοκρατική, κοσμική, σοσιαλιστική Παλαιστίνη!    

Κάτω τα αντιδραστικά, σκοταδιστικά και ρατσιστικά βασίλεια, σεϊχάτα και εμιράτα του Κόλπου! Για ένα δημοκρατικό πολίτευμα στον Κόλπο που θα δώσει πολιτικά δικαιώματα στους σαν σκλάβους αλλοδαπούς εργαζόμενους που αποτελούν την εργατική τάξη των χωρών αυτών! Υποστηρίξτε τον ανεξάρτητο αγώνα των εργατών και των φτωχών του Ιράν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το σιωνισμό και την αντίδραση!

Καλούμε τους εργάτες των ιμπεριαλιστικών χωρών να εντείνουν την ταξική πάλη ενάντια στους ταξικούς εχθρούς στη χώρα τους.

Διώξτε τον ιμπεριαλισμό από τη Μέση Ανατολή!

Για μια Σοσιαλιστική Ομοσπονδία της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής!


18 Μαΐου 2018

μετάφραση Γιαν. Σιμ.