ΚΡΗΤΗ: ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΔΗ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

 

Εικοσιεννιά μετανάστες-πρόσφυγες είναι φυλακισμένοι στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, από την Τρίτη 8 Μαΐου μέχρι τώρα. Οι μετανάστες-πρόσφυγες ήταν σε ένα πλοιάριο (ένα ξύλινο σαπιοκάραβο) 53 άνθρωποι, ανάμεσά τους 4 ασυνόδευτοι ανήλικοι, δύο γυναίκες και δύο παιδιά.

Την Δευτέρα 7 Μαΐου, το πλοιάριο, εντοπίστηκε από το λιμενικό και αεροσκάφος της FRONTEX, μετά από ειδοποίηση των επιβαινόντων σε αυτό, ότι υπάρχει κίνδυνος βύθισής του. Παρ’ όλο που δεν είχαν για προορισμό τους την Ελλάδα, οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο κάτω από την πίεση των αρχών. 

Εκεί το λιμενικό και η αστυνομία προχώρησε σε ανακρίσεις χωρίς την στοιχειώδη κάλυψή τους με διερμηνέα. Όλες οι συνθήκες ήταν άθλιες. 

Από όλους τους πρόσφυγες, οι 24 αφέθηκαν ελεύθεροι την επόμενη μέρα, Τρίτη 8 Μαΐου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, μια μικρή συγκέντρωση νεολαίας, σε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου απ’ όπου θα αποχωρούσαν οι πρόσφυγες. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου πραγματοποίησαν πορεία στα σοκάκια φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης. 

Ήδη όμως 29 πρόσφυγες/μετανάστες, δεν αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της ΓΑΔΗ γιατί «δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα»… Στα κρατητήρια της ΓΑΔΗ βρίσκονται μέχρι σήμερα (Τρίτη 22 Μαΐου), ενώ ένας από τους ασυνόδευτους ανήλικους έχει καταγγείλει ξυλοδαρμό του μέσα στα κρατητήρια.

Την Πέμπτη 17 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση-παρέμβαση έξω από την ΓΑΔΗ, από αλληλέγγυους και αλληλέγγυες και το Σάββατο 19  Μαϊου έγινε συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης από περίπου 50 διαδηλωτές. 

H κράτηση των προσφύγων είναι μέρος της άθλιας «διαχείρισης του προσφυγικού» από τις πολιτικές αρχές και την αστυνομία. Πρόκειται για μια κατασταλτική και άκρως ρατσιστική πολιτική του αστικού κράτους με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής,  κατ’ εντολή της Ε.Ε και πρέπει να γίνει αγώνας για να απελευθερωθούν όλοι αυτοί οι φυλακισμένοι πρόσφυγες- μετανάστες.  

Ε.Α. 

 

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ

Πορεία στα Χανιά  πραγματοποίησαν αριστερές οργανώσεις και σωματεία από όλη την Κρήτη, την Κυριακή 13 Μαΐου. Μετά την συγκέντρωση στην πλατεία δημοτικής αγοράς, η οποία ελέγχονταν από την ΕΕΔΥΕ-ΚΚΕ, η πορεία ξεκίνησε περίπου στις 12.30 με το μπλοκ του ΚΚΕ μπροστά και από πίσω τα μπλοκ της Πρωτοβουλίας Συντονισμού σωματείων, της ΕΛΜΕ Χανίων, των ΚΚΕ-μλ/ΜΛ-ΚΚΕ και του ΣΕΚ-ΚΕΕΡΦΑ. Περίπου 800 διαδηλωτές πορεύτηκαν στο κέντρο της  πόλης φωνάζοντας αντιπολεμικά, αντι-νατοϊκά και αντι-κυβερνητικά συνθήματα, για περίπου μιάμιση ώρα.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές μετέβησαν με πούλμαν στην λαομίσητη Βάση του ΝΑΤΟ στη Σούδα, στην πύλη της αεροπορικής βάσης. Στην είσοδο της Βάσης, ήταν παρατεταγμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ΜΑΤ.    

Μπροστά ήταν το μπλοκ της ΕΕΔΥΕ (ΚΚΕ) και ακολουθούσαν τα υπόλοιπα μπλοκ. Το ΚΚΕ είχε στήσει αρκετά μέτρα πιο πίσω μια μικροφωνική, όπου ένα στέλεχός του έβγαλε ένα λόγο με αρκετές «πατριωτικές» κορώνες.  Μετά από περίπου μία ώρα, η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε.

Στη διαδήλωση στα Χανιά και την Σούδα μοιράστηκε προκήρυξη του ΕΕΚ, η οποία καταγγέλει την «αναβάθμιση» και «επέκταση» της Βάσης της Σούδας από την Κυβέρνηση Τσίπρα και τις συμφωνίες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ και καλεί σε μαζική πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό καπιταλισμό και τις κυβερνήσεις του.

Ε.Α.