ΔIEΘNIΣTIKH ΔPAΣH

ΔIEΘNIΣTIKH ΔPAΣH
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος των διεθνιστικών πρωτοβουλιών που ανέλαβαν από κοινού το Ε.Ε.Κ., η Ο.Ε.Ν., η Ο.Κ.Δ.Ε. Σπάρτακος και η ΟΡ.Μ.Α. με αφορμή το Μακεδονικό, με την πραγματοποίηση της κοινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Μάρτη στην ΑΣΟΕΕ. Κεντρικό της σύνθημα «Εχθρός μας δεν είναι ο γειτονικός λαός αλλά η δική μας αστική τάξη». Στην εκδήλωση τοποθετήθηκε και εκπρόσωπος της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης.
Στις τοποθετήσεις και των τεσσάρων κεντρικών ομιλητών φωτίστηκαν σημαντικές πλευρές του ζητήματος. Το Μακεδονικό ζήτημα ως πλευρά της γενικότερης καπιταλιστικής παρακμής και της πολιτικής αστάθειας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, αποκαλύφθηκε ο μύθος περί αμυνόμενης Ελλάδας στα Βαλκάνια από επιβουλές και αλυτρωτισμούς άλλων, το δικαίωμα του Μακεδονικού λαού να αυτοπροσδιορίζεται καθώς και η κατάδειξη των δικαιωμάτων της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, η σύνδεση της συνολικής διεθνιστικής πάλης ενάντια στο φασισμό καθώς και ο ρόλος και η σημασία της παρουσίας της νεολαίας στις διεθνιστικές μάχες.
Οι διεθνιστικές πρωτοβουλίες των τεσσάρων οργανώσεων ξεκίνησαν σηκώνοντας το γάντι της αναγκαίας απάντησης απέναντι στο εθνικιστικό συλλαλητήριο της 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, μαζί με άλλες δυνάμεις του αριστερού και αντιεξουσιαστικού χώρου με ξεχωριστή συγκέντρωση. Κίνηση που προσέλκυσε την παρουσία και αγωνιστών από πολιτικούς χώρους που δεν καλούσαν τότε στα Προπύλαια. H πορεία που διοργανώθηκε από τις ίδιες δυνάμεις με τη συμμετοχή και της αναρχοσυνδικαλιστικής πρωτοβουλίας Ροσινάντε ήταν το δεύτερο βήμα αυτής της πορείας.
Προφανώς δεν στεκόμαστε σε ό,τι έχει γίνει. Έχουμε επίγνωση πως οι ανάγκες της παρέμβασης στην εργατική τάξη είναι πολύ μεγαλύτερες, δεν εφησυχάζουμε, δεν είμαστε αυτάρεσκοι. Όμως η υπεράσπιση του διεθνισμού ποτέ δεν ήταν για τους επαναστάτες ζήτημα συσχετισμού της στιγμής. Έχουμε να αντιπαλέψουμε εθνικιστική σκουριά και εθνικούς μύθους δεκαετιών. Να αναδείξουμε την πραγματική ιστορία και τις λαμπρότερες στιγμές του εργατικού κινήματος. Να αναδείξουμε πως η φτώχεια και η ανέχεια δεν κοντράρονται αν ντυθούμε με αντίπαλα ταξικά συμφέροντα, χρώματα και σημαίες. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας.
Έτσι είναι φυσικό το ότι όπως προέκυψε από όλες τις πρωτοβουλίες αυτού του μήνα, και ιδιαίτερα μετά την εκδήλωση στην ΑΣΟΕΕ αναδείχτηκε η ανάγκη της εμβάθυνσης και διεύρυνσης της πολιτικής συζήτησης και η παρέμβαση γενικότερα στα διεθνιστικά καθήκοντα που αφορούν τη Βαλκανική. Ταυτόχρονα ήταν φανερή η πρόθεση των διοργανωτών για εκ νέου κάλεσμα και σε άλλες δυνάμεις ώστε να συμμετέχουν στη συζήτηση την επόμενη περίοδο. Πρόθεση των διοργανωτών είναι να σπάσει η εκκωφαντική σιωπή μέσα στην αριστερά και η απουσία της από μια διαρκή διεθνιστική πάλη. Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε πως είναι αναγκαία η παρέμβαση σε εργατικούς χώρους και γειτονιές με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο.
Για το Ε.Ε.Κ. η πάλη για το διεθνισμό είναι δεμένη με τη διαρκή επανάσταση στην περιοχή μας και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η παράδοση της ομοσπονδίας των λαών της Βαλκανικής που κρατάει από το Ρήγα, και που πέρασε στα επόμενα χρόνια μέσα από την επαναστατική και κομμουνιστική παράδοση με την πάλη για Βαλκανική Σοσιαλιστική και Kομμουνιστική Ομοσπονδία είναι ο αναγκαίος στόχος του εργατικής τάξης.
Nίκος Πελεκούδας