ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΧΟΜΕΝΕΣ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ, ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

 

Tο DIP (Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα – Τουρκία), το EEK (Ελλάδα), το PT (Κόμμα Εργαζομένων – Ουρουγουάη) και το PO (Εργατικό Κόμμα – Αργεντινή) καλούν σε μια Διεθνή Συνδιάσκεψη, η οποία πρόκειται να λάβει χώρα στις αρχές Απριλίου 2018 στο Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή. Έχουν προσκληθεί σοσιαλιστικές και εργατικές οργανώσεις και μαχητικές ομάδες από διάφορες χώρες. Ο σκοπός αυτής της Συνδιάσκεψης είναι να αναπτύξουμε την συζήτηση πάνω στις προοπτικές της παρούσας περιόδου και τα καθήκοντα και τις ευθύνες που έχουν όλοι όσοι αγωνίζονται για τον επαναστατικό μετασχηματισμό και την ανατροπή του παρηκμασμένου καπιταλιστικού καθεστώτος. Η Συνδιάσκεψη γίνεται μέσα σε μια διεθνή σκηνή, που συγκλονίζεται αναταραχές και σημαδεύεται από την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, τις αυξανόμενες πολιτικές ανισορροπίες, ένα μεγάλης κλίμακας οικονομικό και εμπορικό πόλεμο, την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τις κρίσεις των πιο διαφορετικών πολιτικών καθεστώτων και τις τάσεις για λαϊκές εξεγέρσεις.

Στην ημερήσια διάταξη έχει τεθεί η ανάγκη για μια διεθνή κοινή δράση από την εργατική τάξη και η ανασυγκρότηση μιας σοσιαλιστικής επαναστατικής Διεθνούς. Οι επαναστατικές οργανώσεις που καλούν, τοποθετούνται οι ίδιες στο πεδίο της ανοικοδόμησης της Τέταρτης Διεθνούς αλλά το κάλεσμα δεν περιορίζεται στο δικό μας ρεύμα. Αφετηρία μας είναι ο προσδιορισμός της εποχής μας ως εποχής της ιστορικής παρακμής του καπιταλισμού με συνέπεια σήμερα να βουλιάζει στην κρίση όλη η ανθρωπότητα.

Αντιμετωπίζοντας την χρεοκοπία του ρεφορμισμού και απορρίπτοντας την ταξική συνεργασία, δηλώνουμε ότι η έξοδος από αυτήν την κρίση της ανθρωπότητας είναι δυνατή μέσω της ανεξάρτητης ιστορικής δράσης του προλεταριάτου, της εργατικής εξουσίας και της διεθνούς σοσιαλιστικής επανάστασης. Θεωρούμε ότι η παράταση αυτής της κρίσης της ανθρωπότητας οφείλεται στην κρίση της ηγεσίας των μαζών οι οποίες επαναστατούν ενάντια στο κεφάλαιο χωρίς να δίνεται, όμως, ακόμα διέξοδος. Αυτό είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα στην παρούσα φάση της βαθιάς παγκόσμιας κρίσης και των λαϊκών εξεγέρσεων. Ο ρεφορμισμός και ο σταλινισμός είναι ιστορικοί υπεύθυνοι και οι πολιτικοί παράγοντες της χειρότερης υποχώρησης που υπέστη ιστορικά η εργατική τάξη. Αναφερόμαστε στον εκφυλισμό των κρατών που προέκυψαν από τις σοσιαλιστικές επαναστάσεις του περασμένου αιώνα, και την επακόλουθη καπιταλιστική παλινόρθωση.

Ξεκινώντας από αυτές τις πολιτικές εκτιμήσεις, υποστηρίζουμε την οργάνωση κοινής διεθνούς δράσης με όλες τις οργανωμένες μαχητικές συλλογικότητες που θεμελιώνονται στην εργατική τάξη και στις μάζες. Θεωρούμε αναγκαία την συζήτηση κι αποσαφήνιση των πολιτικών θέσεων και προγραμμάτων, προκειμένου να καταλήξουμε σε καθορισμένες διεκδικήσεις και να δοκιμάσουμε την επαλήθευσή τους στην κοινή πράξη.

Έχουμε μπροστά μας την πρόκληση μιας πολιτικής μετάβασης όπου από την μια κλιμακώνονται η καπιταλιστική κρίση και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, και από την άλλη υπάρχει μια αντίσταση, διάσπαρτη αλλά και ανοικτή, από τους εκμεταλλευόμενους, μαζί και εξεγέρσεις των εργαζόμενων μαζών. Μια μετάβαση που οδηγεί προς προεπαναστατικές και επαναστατικές καταστάσεις.

Η Διεθνής Συνδιάσκεψη θα είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα φόρουμ συζητήσεων και αμοιβαίας γνωριμίας και αποσαφήνισης. Θα σηματοδοτήσει, με αυτόν τον τρόπο, νέες προόδους στον τομέα της ανάπτυξης εργατικών επαναστατικών κομμάτων. Πρέπει όμως να επιτύχει, πάνω απ’ όλα, να ενώσει τις δυνάμεις που συμμετέχουν σε ένα σχέδιο κοινής δράσης. Η κοινή εμπειρία στην πάλη είναι προϋπόθεση και κινητήρια δύναμη της πολιτικής ενότητας. Η επιτυχία της Συνδιάσκεψης θα κριθεί από την πρόοδο που θα πετύχουμε σ’ αυτό το σκοπό.

Η ημερήσια διάταξη της Διεθνούς Συνδιάσκεψης περιλαμβάνει τη συζήτηση των πολιτικών εισηγήσεων και ψηφισμάτων των διαφόρων αντιπροσωπειών, προκειμένου να αποφασιστούν κοινές πρωτοβουλίες δράσης για τα σημαντικότερα ζητήματα. Είναι μια ανοικτή Συνδιάσκεψη· ο σκοπός είναι να επαληθεύσουμε τις εμπειρίες και τα συμπεράσματα και να τα εμπλουτίσουμε με μια πραγματικά διεθνιστική δράση.

Κάτω οι ιμπεριαλιστικοί και αντιδραστικοί πόλεμοι, με την ενότητα στην πάλη του προλεταριάτου και των μαζών σε όλο τον κόσμο!

Ενάντια στην κοινωνική εξαθλίωση που γεννάει το κεφάλαιο και τις καθημερινές του δολοφονίες, καλούμε στην πάλη για την ανατροπή της αστικής τάξης και για την εξουσία των εργατών, για να οικοδομήσουμε μια διεθνή σοσιαλιστική κοινωνία!

DIP

EEK

PARTIDO DE LOS TRABAHADORES

PARTIDO OBRERO

Φεβρουάριος 2018