Διεθνιστική δράση ενάντια στις καταλήψεις για τη "Μακεδονία"

Πρόκληση απέναντι στον νεολαιίστικο, αλλά και το ευρύτερο εργατικό και λαϊκό κίνημα αποτελούν οι μαθητικές καταλήψεις για τη Μακεδονία.
Πριν καν κλείσει ένας χρόνος από τα εθνικιστικά συλλαλητήρια τα οποία πραγματοποίησαν οι κάθε λογής οργανώσεις σύγχρονων ψευτο – “μακεδονομάχων”, οι χρυσαυγίτες, η εκκλησία, η Νέα Δημοκρατία (αλλά και υποστήριξαν διάφοροι ψευτο-αριστεροί), ήλθαν στην επιφάνεια οι καταλήψεις των Λυκείων, ιδίως στην Κεντρική Μακεδονία.
Μεσολάβησε η συμφωνία Τσίπρα -Ζάεφ, η οποία κατά τους πολέμιους της ”ξεπούλησε” την μοναδικά -κατά τους ίδιους – ”ελληνική ” Μακεδονία.
Αυτό όξυνε την αντίθεση του ετερόκλητου μετώπου των ”μακεδονομάχων” , το οποίο περιλαμβάνει από το φιλο-ΕΕ, φιλο -ΝΑΤΟ κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μέχρι ανοιχτά φιλο-Πουτινικές δυνάμεις της ανοιχτά εθνικιστικής, φασιστικής ακροδεξιάς, απέναντι στην κυβέρνηση.
Δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Είναι και το γεγονός ότι η ΝΔ απέτυχε να σπεκουλάρει πολιτικά από τη μείωση των συντάξεων, την οποία υπολόγισε να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Η κυβέρνηση όχι μόνο πέτυχε τη συμφωνία των θεσμών για τη μη περικοπή των συντάξεων, αλλά και τη μείωση των εισφορών των επαγγελματιών, την παροχή ενός μεγάλου κοινωνικού μερίσματος τα Χριστούγεννα, την καταβολή αναδρομικών στους δημοσίους υπαλλήλους κ.λπ.
Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, η ΝΔ κυριολεκτικά “λύσσαξε” καθώς έχανε ένα γιγάντιο πεδίο ”αντιπολίτευσης” στο ΣΥΡΙΖΑ.
Γι’ αυτό ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης “θυμήθηκε” ξαφνικά την “ανομία” στα δημοσία πανεπιστήμια αλλά και την κατάσταση στα δημόσια σχολεία.
Όλως τυχαίως (;) αμέσως μετά τις αντιδραστικές εξαγγελίες Μητσοτάκη για τη δημόσια παιδεία, ξεκίνησαν οι καταλήψεις στα δημόσια Λύκεια.
Εξάλλου και η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ υποστήριξε ανοιχτά τις εθνικιστικές μαθητικές καταλήψεις. Επίσημα η ΝΔ, κράτησε υποκριτικά ”ίσες αποστάσεις” ανάμεσα στις καταλήψεις της άκρας δεξιάς (που βρίσκονται σε εξέλιξη) και σε εκείνες της άκρας αριστεράς (οι οποίες, ως γνωστόν, δεν βρίσκονται για την ώρα σε εξέλιξη).
Αλλά ποιος την πιστεύει, όταν έχει ”ξεσκιστεί” αυτή και το φίλα προσκείμενο τηλεοπτικό κανάλι της, το ΣΚΑΪ, εδώ και ένα χρόνο με την ”ελληνική Μακεδονία”. Προφανώς κανείς.
Κανείς, όμως, δεν πρέπει να αφήσει στην ”ησυχία” τους τις εθνικιστικές καταλήψεις.
Αποτελούν τομή στην όλη πορεία των αντιδραστικών δυνάμεων να κερδίσουν το έδαφος που έχουν χάσει από την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 έως και σήμερα.
Δεν τα κατάφεραν το 2009 με τους Χρυσοχοϊδηδες, δεν τα κατάφεραν το 2013 με τη δολοφονία του Φύσσα (η οποία ήταν αποκορύφωμα της δράσης της ΧΑ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά), ούτε το 2014 με τον παρολίγο θάνατο του Νίκου Ρωμανού.
Να μην το καταφέρουν και τώρα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΕΝ, οι δυνάμεις αυτές είναι “που ετοιμάζουν ένα πρωτοφανές κοινωνικό σφαγείο, εφόσον εκλεγούν στην κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, εναρμονιζόμενες με τις βαθύτερες απαιτήσεις του ελληνικού κεφαλαίου που κάθε άλλο παρά ξεπέρασε την κρίση μετά την δήθεν έξοδο από τα Μνημόνια.
Συνεπώς οι εθνικιστικές μαθητικές καταλήψεις δεν είναι μόνο άλλη μία επιχειρούμενη ρεβάνς για την εξέγερση του Δεκέμβρη –που φέτος κλείνει τα 10 χρόνια της – αλλά και μία πρόβα πολέμου με το νεολαιίστικο, εργατικό και λαϊκό κίνημα”.
Παραπέρα, σημειώνεται πως ” οι φασίστες καταλαμβάνοντας τα σχολεία επιχειρούν – ως μέρος ενός σχεδίου τμημάτων του μεγάλου κεφαλαίου- αντεπαναστατική “λύση” στην κρίση του καπιταλισμού και στην κρίση της αστικής πολιτικής εξουσίας.
Προφασίζονται “προδοσία” της Μακεδονίας με τη συμφωνία των Πρεσπών (που υποχρεώνει τη γειτονική χώρα ν’ αλλάξει το όνομά της) και ονειρεύονται να κάνουν «ελληνική» τη βόρεια Ήπειρο (το νότιο τμήμα της Αλβανίας), ακόμη και… την Κόκκινη Mηλιά!”
Επίσης τονίζεται πως ”απάντηση” στις εθνικιστικές καταλήψεις ” δεν είναι το ”δημοκρατικό ” τόξο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της προδοσίας του ”Όχι” στο Δημοψήφισμα της 5ης/7/2015, του 3ου και 4ου Μνημονίου, της συμφωνίας με τις ΗΠΑ ,το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, της ανοχής της Χρυσής Αυγής δεν πρέπει να μιλά για ”δημοκρατία” Χρειαζόμαστε ένα ταξικό διεθνιστικό και όχι ένα αστικό ”δημοκρατικό” μέτωπο ενάντια στους φασίστες. Ο μόνος δρόμος είναι η διεθνιστική ενότητα και δράση των Βαλκάνιων προλεταρίων ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό, ο οποίος αποτελεί πάντα υποχείριο των ιμπεριαλιστών και όχι ανάχωμά του.
Στον εθνικισμό, απαντάμε με διεθνισμό. Στις εθνικιστικές καταλήψεις, απαντάμε με διεθνιστικές και αντιφασιστικές καταλήψεις, με ένα μαχητικό κίνημα της νεολαίας και όλων των εργαζομένων ενάντια στον εθνικισμό, το φασισμό, τον καπιταλισμό που τους γεννά και τους θρέφει.
Τώρα όσο ποτέ είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά και δυνατή –ειδικά μετά την μνημονιακή εξαθλίωση πλατιών στρωμάτων του λαού- η ενωτική, επαναστατική δράση του λαού και της νεολαίας.
Ό,τι δεν κατορθώθηκε στη δράση το Δεκέμβρη του 2008, μπορεί να γίνει το Δεκέμβρη του 2018, για να ανοίξει ο δρόμος για μία μαζική επαναστατική λαϊκή εξέγερση, για μiα εργατική σοσιαλιστική διέξοδο από τον καπιταλισμό”, καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.
Γ.Γ.