Κατασκευή εχθρών και ηρώων

 

Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι ένα ισχυρό όπλο που μπορεί να κινήσει τον κόσμο.
Ιδιαίτερα αν αυτή η κίνηση βολεύει τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση, για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από το πραγματικό τους πρόβλημα, από τον πραγματικό τους εχθρό.

Στην περίπτωσή μας, τον αρχικό ρόλο του προπαγανδιστή τον έπαιξαν τα μέσα μαζικής νάρκωσης, όπου κατασκεύασαν έναν ήρωα και συγκεκριμένα τον ναρκέμπορο φασίστα της Νότιας Αλβανίας και έναν εχθρό, τον Ζακ Κωστόπουλο, που δολοφονήθηκε.

Όλα τα μέσα, όταν έγινε το περιστατικό στη Νότια Αλβανία, βγήκαν να φωνάξουν πως Αλβανοί σκότωσαν έναν Έλληνα γιατί πήγε να βάλει μια ελληνική σημαία.

Όμως, στο ελληνόφωνο χωριό καμία σημαία δεν κατέβηκε, κανένας ελληνόφωνος δεν καταπιέστηκε. Τα μέσα προπαγάνδας αμέσως παρουσίασαν την υπόθεση ως άδικη, εκτέλεση εν ψυχρώ ενός ρομαντικού αγωνιστή, ενώ πολλοί άρχισαν να μιλούν για κατοχή των εδαφών της Νοτίου Αλβανίας, που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα και κάποιοι απαιτούσαν να βομβαρδίσουμε την Αλβανία.

Ένα μήνα πριν οι ίδιοι δικαιολογούσαν το λυντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, αποκαλώντας τον πρεζάκι, σήμερα έχει αποδειχτεί ότι δεν μπήκε ούτε για να ληστέψει, ούτε κρατούσε μαχαίρι, αλλά για να προφυλαχτεί τελικά, από κάτι ανθρώπους όπως αυτός ακριβώς ο εθνικιστής που με καλάσνικοφ βγήκε να απειλήσει κόσμο.

Πού αποσκοπεί όμως όλη αυτή η στημένη προπαγάνδα;

Ζούμε ακόμα στη κρίση και τα παραμύθια για έξοδο από τα μνημόνια κανένας δεν τα πιστεύει.
Αυτή η πίεση που έχει συσσωρευτεί και που ξέρουν πως είναι θέμα χρόνου να σκάσει, πρέπει να προσανατολιστεί στις δυνάμεις που αντιστέκονται όλα αυτά τα χρόνια στην περίοδο των μνημονίων, ώστε το σύστημα που διατηρεί αυτή την κατάσταση να μην κινδυνεύει από την αντίδραση που θα ξεσπάσει.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, η συκοφαντία προς τον Ζακ, ήταν συκοφαντία και ποινικοποίηση όλων των κινηματικών δράσεων, όλων των ανένταχτων αγωνιστών.
Μια προσπάθεια να βαφτεί στα μάτια του κόσμου κάθε φωνή αντίστασης και διαφορετικότητας, ως ο εχθρός που πρέπει να εκμηδενιστεί.

Από την άλλη, η προσπάθεια να βγάλουν ήρωα τον φασίστα, ήταν για να στρέψουν τον κόσμο σε μια εθνικιστική φρενίτιδα.

Έτσι το μοτίβο ξεκαθαρίζει: για τα προβλήματά σας ευθύνεται ο διαφορετικός (μετανάστης, ακτιβιστής, ανένταχτος). Αυτόν μπορείτε να τον εξοντώσετε (η αγανάκτηση των νοικοκυραίων). Και ήρωας σας είναι ένας φασίστας, όπου εκεί μπορείτε να εκτονωθείτε μέσα σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα, στην αγκαλιά της Χρυσής Αυγής.
Αυτό το τέρας που θέλουν να κατασκευάσουν νομίζουν πως μπορούν να το ελέγξουν.
Νομίζουν πως μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να τσακίσουν κάθε διαφορετική φωνή, που εναντιώνεται στις βάρβαρες πολιτικές τους.
Αυτό όμως το τέρας έχει δείξει στο παρελθόν τι είναι ικανό να κάνει και αν νομίζουν πως δίνοντας ψήφους στην Χ.Α. προστατεύουν τα συμφέροντα τους, κάθονται πάνω σε μια βόμβα που θα σκάσει στα χέρια τους, αλλά και στα χέρια μας.
Aντ. Φ.