ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΒΡΟΤΣΛΑΒ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΒΡΟΤΣΛΑΒ

Ενάντια στο μιλιταρισμό, το ρατσισμό και το φασισμό 

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Στην καρδιά μιας Ευρώπης η οποία υψώνει τείχη ενάντια στους πρόσφυγες πραγματοποιήθηκε στις 11, 12 και 13 Μαρτίου 2016 το Κοινωνικό Φόρουμ της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. Οι περισσότεροι από 300 συμμετέχοντες και οι αντιπροσωπείες κοινωνικών κινημάτων βάσης και οργανώσεων της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής Αριστεράς από Πολωνία, Ρωσία, Ουκρανία (και από το εμπόλεμο Ντονμπάς), τη Λευκορωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σερβία, Σλοβενία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Βέλγιο, Τυνησία, Παλαιστίνη, Συρία, Σενεγάλη, ΗΠΑ, Κίνα, την Ελλάδα (ΕΕΚ και ΟΕΝ) και την Τουρκία (DIP), συναντήθηκαν για να συζητήσουν όχι απλώς πώς οι λαοί μπορούν να γκρεμίσουν τα τείχη, αλλά πώς οι λαοί μπορούν να ενωθούν σε αντικαπιταλιστική και διεθνιστική βάση και να ζήσουν ελεύθεροι στα συντρίμια του ιμπεριαλισμού.

Δεκατρείς θεματικές συζητήσεις επάνω σε μια πληθώρα ζητημάτων από το μιλιταρισμό, την προσφυγική κρίση, το ρατσισμό, τον αντιφασισμό, το φεμινισμό, το περιβάλλον, τα εργασιακά δικαιώματα και τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της διεξαγωγής του Φόρουμ.

Το Σάββατο 12 Μαρτίου, το απόγευμα, έγινε με επιτυχία αντιπολεμική/αντι-ΝΑΤΟική διαδήλωση στο κέντρο του Βρότσλαβ με κύρια συνθήματα ” Ψωμί κι όχι Πόλεμο”, “Εξω το ΝΑΤΟ”, ” Κάτω τα σύνορα κι οι εθνικισμοί – Να σταματήσουν οι εκτοπίσεις των προσφύγων”, μαζί και το σύνθημα των Πολωνών κομμουνιστών της δεκαετίας του 1920 “Φασίστες και μπουρζουάδες ήρθε η ώρα σας!”. Η διαδήλωση κατέληξε σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης με τρεις ομιλητές: από το Κίνημα Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Πολωνίας, από την Αντιπολεμική Συμμαχία των ΗΠΑ και από το ΕΕΚ.

Ανάμεσα στις κύριες αποφάσεις, στις οποίες κατέληξε η Συνδιάσκεψη είναι η διοργάνωση Διεθνούς Συνδιάσκεψης για το Προσφυγικό στην Ελλάδα ή την Ιταλία, και η συγκρότηση αντιπολεμικού-αντιΝΑΤΟικού κινήματος στην περιοχή

Νίκος Τζιρής (ΟΕΝ)