ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ

    Την Τρίτη 29/10 διεξήχθη άλλο ένα δικαστήριο της Επιθεώρησης Εργασίας εναντίον της Φιλίππου, πρώην ιδιοκτήτριας του εργοστασίου της ΒιοΜε (και κόρη του Φιλίππου του ομίλου Φίλκεραμ-Τζόνσον) για τα δεδουλευμένα του μηνός Σεπτεμβρίου 2012 στο Δ’ μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Έχουν προηγηθεί κι άλλες καταδικαστικές αποφάσεις για την Φιλίππου, με πιο πρόσφατη μια ποινή 23 μηνών (με αναστολή).
    Η ίδια η Φιλίππου ήταν απούσα, αλγεινότατη εντύπωση προκάλεσε όμως ο δικηγόρος της, ο οποίος εκτός από τις γεμάτο ειρωνεία επιθέσεις στους μάρτυρες κατηγορίας εργάτες της ΒιοΜε επιχείρησε να δημιουργήσει με γλοιωδέστατο τρόπο μια θλιβερή εικόνα για την πελάτισσά του. Δεν είναι τάχα μου ότι η καημένη η Φιλίππου δεν θέλει να πληρώσει τα δεδουλευμένα στους εργάτες της ΒιοΜε, δεν μπορεί η γυναίκα. Την χώρισε ο άντρας της και μένει με το παιδί της στο σπίτι των γονιών της, αφού δεν μπορεί καν να πληρώσει για την θέρμανση στο μοναδικό σπίτι που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της. Αυτό που βέβαια “ξέχασε” ο δικηγόρος να αναφέρει είναι ότι το σπίτι των γονιών της είναι μια βιλάρα στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, ενώ το “ιδιόκτητο” για το οποίο δεν μπορεί να πληρώσει την θέρμανση είναι ένα “σπιτάκι”  1.200 τ.μ., επίσης στο Πανόραμα. Ακόμα βέβαια περιμένουμε από το κράτος να αρχίσει έρευνες για τα κεφάλαια της οικογένειας Φιλίππου που “εξαφανίστηκαν” στο εξωτερικό.
    Μετά από αυτήν την παρωδία ήταν αναμενόμενο να βγει καταδικαστική η απόφαση, αλλά κανένας από τους παρεβρισκόμενους δεν περίμενε το μέγεθος αυτής της απόφασης: ένοχη χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τελεσίδικη ποινή 10 έτη φυλάκισης με τριετή αναστολή. Αυτό που μένει τώρα είναι να ξεκινήσει η διαδικασία σύνδεσης των υποθέσεων ώστε να αρθεί η αναστολή βάσει προηγούμενων τελεσίδικων αποφάσεων. Μια φυλακισμένη Φιλίππου δεν θα λύσει βέβαια το πρόβλημα επιβίωσης των εργατών της ΒιοΜε, αλλά ίσως καταστεί αρχή για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους χρωστά η εργοδοσία.
Στο μεταξύ, οι εργάτες συνεχίζουν την κατάληψη και την λειτουργία του εργοστασίου με αυτοδιαχείρηση.