ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

Την Παρασκευή 1η Νοέμβρη 2013 θα συνεχιστεί η εκδίκαση της έφεσης που έχουν κάνει οι 3 συναγωνιστές κάτοικοι Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου, ενάντια στην πρωτόδικη ποινή 10μηνης φυλάκισης με 3 χρόνια αναστολή. Οι συναγωνιστές έχουν καταδικαστεί για “ηθική αυτουργία σε απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας” –κατηγορία για την ρίψη των κάγκελων περίφραξης του Λόφου Φιλοπάππου το 2006.

Η δίκη ξεκίνησε στις 18/10/13 με 25-30 αλληλέγγυους να βρίσκονται από το πρωΐ στο χώρο των δικαστηρίων. Ανάμεσά τους σύντροφοι του ΕΕΚ από τα Πετράλωνα, που μοίρασαν ανακοίνωση στήριξης που μεταξύ άλλων τόνιζε: «Αυτή η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη που καταδικάζει αγωνιστές, είναι η ίδια που επί δεκαετίες κώφευε στην εγκληματική-φασιστική δράση των Ναζί της Χρυσής Αυγής, και τώρα εμφανίζεται σαν το «τιμωρό χέρι» του… «αντιφασίστα» Δένδια. Είναι η ίδια «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη που ετοιμάζεται να παίξει ένα καταλυτικό ρόλο στην εφαρμογή της θεωρίας των δύο άκρων και μετά το χτύπημα προς τα δεξιά, να χτυπήσει με πολλαπλάσια δύναμη προς τα αριστερά. Δεν φοβίζουν κανένα! Κινούνται πανικόβλητα, γιατί οι μέρες τους είναι μετρημένες και το γνωρίζουν πιο καλά κι από εμάς. Το τσάκισμα του καπιταλισμού από την επαναστατική κινητοποίηση της εργατικής τάξης κι όλων των καταπιεσμένων, θα καθίσει στο σκαμνί τους σημερινούς κατήγορους.»
Παρά την παντελή έλλειψη αιτιώδους σχέσης μεταξύ φυσικής και ηθικής αυτουργίας, παρά την απουσία από το κατηγορητήριο της ημερομηνίας τέλεσης της υποτιθέμενης παράβασης κι άλλες επιπλέον ασάφειες, η εισαγγελέας πρότεινε από το πρώτο λεπτό την απόρριψη της έφεσης.

Οι μάρτυρες κατηγορίας -υπάλληλοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού- κατέθεταν πως δεν είχαν βρεθεί μπροστά την ώρα της τέλεσης των λεγόμενων παραβάσεων, δεν είχαν παρακολουθήσει τις μαζικότατες λαικές συνελεύσεις των κατοίκων (πλην μίας) και γενικότερα αδυνατούσαν να απαντήσουν σε πλήθος ερωτήσεων της συνηγόρου υπεράσπισης. Παρόλα αυτά είναι οι βασικοί μάρτυρες κατηγορίας σε μια δίκη που εκείνο που ουσιαστικά διώκεται είναι η υπεράσπιση των ελεύθερων και δημόσιων χώρων από τους κατοίκους.

Εξοργιστική ήταν η κατάθεση μιας εκ των μαρτύρων κατηγορίας που με ολοφάνερα εμπαθή και εκδικητικό τρόπο, τοποθετούνταν κατά των αγωνιστών κατοίκων χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «οι κατηγορούμενοι παρότρυναν σε συνελεύσεις», «ανακοινώναν και αφισοκολλούσαν το αίτημα να φύγουν τα κάγκελα», «ωθούσαν στην καταστροφή με τα αιτήματά τους» και άλλες τέτοιες «κατηγορίες» που περισσότερο θυμίζουν απολιθώματα χουντικής έμπνευσης.

Eίναι σαφές πως η αστική δικαιοσύνη, σε συνεργασία με λαδιάρηδες υπαλλήλους υπουργείων, κατηγορούν τους αγωνιστές επειδή οι κάτοικοι διεξήγαγαν έναν πετυχημένο αγώνα ενάντια στην καταπάτηση των ελεύθερων δημόσιων χώρων. Άλλωστε για τη θέση “Νούμερο-Ένα-Καταπατητής” του Φιλοπάππου συναγωνίζεται το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού και το αυθαίρετο που έχει οικοδομήσει εντός του λόφου, με τον μεγαλοεπιχειρηματία Σταθοκωστόπουλο που έχει τσιμεντώσει το έκτρωμα του εστιατορίου «Διόνυσος» νοτιοδυτικά της Ακρόπολης. Άραγε μπορεί κανείς να απαντήσει για ποιο λόγο η «ευαισθησία» αυτών των υπαλλήλων για τους αρχαιολογικούς χώρους εξαντλείται στις μηνύσεις κατά των λαϊκών συνελεύσεων κι όχι κατά υπουργείων και καπιταλιστών;

Οι κάτοικοι μέσα από την αυτο-οργάνωση και την διεκδίκηση απέτρεψαν την μετατροπή του Λόφου Φιλοπάππου σε εμπόρευμα που σκοπός τότε ήταν να φιλεταριστεί και να παραδοθεί στο έλεος των καφετεριών, κέντρων ή και εκθέσεων τέχνης (πάντα με εισιτήριο). Απέτρεψαν την υπομόνευση της λειτουργίας του λόφου ως ελεύθερο, ανοιχτό, δημόσιο χώρο για όλους μας. Άλλωστε γνωρίζουμε καλά πως όπου φυτρώνουν καφετέριες, ξεριζώνονται παγκάκια.

Οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού έχουν δώσει αγώνες που σήμερα πρέπει να διευρύνουν καθώς όλοι τους βρίσκονται με το ένα πόδι στη διαθεσιμότητα και την ανεργία. Τα συμφέροντά τους ΔΕΝ είναι δεμένα με τους Υπουργούς και τα τσιράκια τους αλλά με την εργατική τάξη και τον αγωνιζόμενο λαό. Να απομονώσουν τους αλαζόνες συναδέλφους τους, που δήθεν υπηρετούν το επιστημονικό τους αντικείμενο και ουσιαστικά τάσσονται με τα υπουργεία και προστατεύουν τους καπιταλιστές. Να βρεθούν στο πλευρό των κατοίκων και να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη.

Την 1/11/13 να είμαστε όλοι από τις 9 το πρωί στο 4ο τριμελές εφετείο να υπερασπιστούμε τους αγωνιστές κατοίκους, να υπερασπιστούμε τις λαϊκές συνελεύσεις.
 

ΥΓ: Στο ζευγάρι Ρομά που -περιμένοντας την εκδίκαση κάποιας υπόθεσής του αλυσοδεμένο και υπό τη φρούρηση γλοιωδών 20χρονων μπάτσων- δεν τους άφησαν να αγκαλιάσουν και να μιλήσουν στον 7χρονο γιο τους, αφιερώνουμε το παρακάτω απόσπασμα από το γνωστό ποίημα της Κατερίνας Γώγου «Θα’ρθει καιρός».

Οι άνθρωποι, σκέψου,
θα μιλάνε με χρώματα
κι άλλοι με νότες
να φυλάξεις μοναχά
σε μια μεγάλη φιάλη με νερό
λέξεις κι έννοιες σαν κι αυτές :
απροσάρμοστοι, καταπίεση,
μοναξιά, τιμή, κέρδος, εξευτελισμός
για το μάθημα της Ιστορίας.