Δίκη Τάσου Θεοφίλου: Mε κατασκευασμένες κατηγορίες

Δίκη Τάσου Θεοφίλου

Mε κατασκευασμένες κατηγορίες

 

Tην Παρασκευή  3 Φεβρουαρίου  πραγματοποιήθηκε η 4η δικάσιμος του εφετείου του Τάσου Θεοφίλου.

Ο αναρχικός κομμουνιστής Θεοφίλου κατηγορείται για συνέργεια σε ανθρωποκτονία και για ληστεία από κοινού, με καλυμμένα χαρακτηριστικά, στην Πάρο το καλοκαίρι του 2012, αλλά και με τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και για την κατοχή εκρηκτικών και πολεμικού υλικού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες ήδη έχει κριθεί αθώος από το δικαστήριο.  

Η συμμετοχή του στους Πυρήνες της Φωτιάς αποδομείται και στο δεύτερο βαθμό της εκδίκασης. Οι μόνοι μάρτυρες που τον εμπλέκουν είναι οι δυο αστυνομικοί της Aντιτρομοκρατικής οι οποίοι δεν γνωρίζουν να έχει διαπράξει κάποια κολάσιμη πράξη. Oι μόνες “πληροφορίες” που μπόρεσαν να προσφέρουν είναι η επίσκεψη στο σπίτι του Σακκά και ότι συνταξίδεψε στο Αγρίνιο με τον Καραγιαννίδη, χωρίς ωστόσο να είχε υπάρξει κάποια επικοινωνία μεταξύ τους.  Αλλά όλοι οι ισχυρισμοί του αστυνομικού της αντιτρομοκρατικής Μπαγατέλας Παναγιώτης -που εκτελούσε και χρέη ομαδάρχη στην παρακολούθηση του Θεοφίλου- ανατινάζονται από την προσκόμιση στο δικαστήριο, από την υπεράσπιση, μιας απόδειξης με την υπογραφή του ίδιου του Θεοφίλου κατά την παραλαβή ενός router από κατάστημα του ΟΤΕ στη Λ. Αλεξάνδρας, λίγο μακρύτερα από το αρχηγείο της ΓAΔA!

H δικαστική διαδικασία έκανε φανερό, παρά τις προσπάθειες τις εισαγγελέως, ότι η όλη ιστορία είναι εντελώς χαλκευμένη.

Oι άλλοι δυο μάρτυρες που κατέθεσαν ήταν ο σπιτονοικοκύρης του Θεοφίλου στη Λαμία, ο οποίος δεν είχε να προσφέρει τίποτα για την υπόθεση και ο μάρτυρας από την ληστεία στην Πάρο που είδε τους ληστές μετά την έξοδό τους από την τράπεζα. Ο μάρτυρας αυτός είπε πως δεν θυμάται πολλά πράγματα και ότι είδε πολύ φευγαλέα το περιστατικό. Ο ίδιος αναγνώρισε το περίφημο “καουμπόικο καπέλο” για το χρώμα του οποίου δεν ήταν σιγουρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσιογράφοι και άτομα από το ακροατήριο τον είδαν να έρχεται σε συνεννόηση με την πολιτική αγωγή που του έδωσαν, εν είδει φροντιστηρίου, να διαβάσει την παλιότερη κατάθεση του!

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι και στις προηγούμενες δικάσιμες δεν κατατέθηκε κάποιο στοιχείο εις βάρος του Θεοφίλου για την υπόθεση της Πάρου ενώ στο πλαίσιο της αξιολόγησης της κατάθεσης του τραπεζικού υπαλλήλου ο συνήγορος Κώστας Παπαδάκης είχε δηλώσει «Η μαρτυρία του δε συνέβαλε στην οικοδόμηση της κατηγορίας, αλλά διεύρυνε τις αμφιβολίες»

Για άλλη μια φορά αποκαλύπτοναι οι μεθοδεύσεις των διωκτικών αρχών να ενοχοποιήσουν αγωνιστές με κατασκευασμένες κατηγορίες. Ο Τάσος Θεοφίλου, ο οποίος καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη είναι ένας ιδεολόγος που βιώνει την εκδικητικότητα του κράτους για τα πιστεύω του. Ο Τάσος είναι ένας από μας και στη θέση του θα μπορούσε να βρίσκεται οποιοσδήποτε αγωνιστής.

Σοφία Τσάρου