Στο αρχείο η υπόθεση της συντρόφισσας Α. Δεληκάρη

Στο αρχείο η υπόθεση της συντρόφισσας Α. Δεληκάρη

Στις 3/2 εκδικάστηκε η έφεση που είχε ασκήσει η συντρόφισα Αναστασία Δεληκάρη κατά της εξοργιστικής πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης  (6/11/15) του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου το οποίο της είχε επιβάλλει 7 μήνες φυλάκιση για την αναγραφή του συνθήματος “ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΩΝ, ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ” στον μαντρότοιχο της ΜΕΤΚΑ (εταιρεία του Μυτιληναίου).

Η καταδίκη, επί της ουσίας πολιτική, οφειλόταν στην αμέριστη στήριξης της στον αγώνα για την επαναπρόσληψη των τριών εργατών που είχαν απολυθεί το 2010 από τη ΜΕΤΚΑ εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης. Στο πρόσωπό της επιχειρήθηκε να καταδικαστεί το κίνημα αλληλεγγύης που στήριξε τον αγώνα των εργατών κι οδήγησε την εργοδοσία σε μια ταπεινωτική ήττα.

 

Η πρώτη δικάσιμος της έφεσης είχε οριστεί αρχικά στις 8/12/16 αλλά αναβλήθηκε για την προαναφερόμενη ημερομηνία λόγω κωλύμματος των δικηγόρων και των δυο πλευρών. Τελικά η υπόθεση εκφωνήθηκε αλλά δεν εκδικάστηκε καθώς με πρόταση της έδρας τέθηκε στο αρχείο με βάση τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν.4411/2016 (νόμος του Παρασκευόπουλου) που αφορά την αποσυμφόρηση δικαστηρίων, φυλακών κ.λπ.

Το άρθρο 8 του νόμου προβλέπει ότι:

1. Εξαλείφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των ακόλουθων αξιόποινων πράξεων, που έχουν τελεσθεί μέχρι και τις 31.3.2016: α) των πταισμάτων και β) των πλημμελημάτων, κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές.

2. Eάν, στην περίπτωση των πλημμελημάτων της παραγράφου 1, ο υπαίτιος υποπέσει μέσα σε δύο (2) έτη από τη δημοσίευση του νόμου σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη κακουργήματος ή πλημμελήματος και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι (6) μηνών, συνεχίζεται η κατ’ αυτού παυθείσα ποινική δίωξη και δεν υπολογίζεται στο χρόνο παραγραφής του αξιόποινου της πρώτης πράξης ο διανυθείς χρόνος από την παύση της δίωξης μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη.

Η υπόθεση με βάση το Ν.4411/16 μπορούσε να έχει τεθεί στο αρχείο ήδη από το Δεκέμβρη του 2016 κατά την πρώτη εκδίκαση της έφεσης. Όμως λόγω της εμπλοκής Μυτιληναίου στην μήνυση, το δικαστήριο δεν αποφάσισε την αρχειοθέτηση παρά μόνο στη δεύτερη εκφώνησή της, τον Φλεβάρη, λαμβάνοντας υπόψη του όχι μόνο τις ανάγκες του νόμου αλλά και τις ανάγκες του μηνυτή καθώς με κάθε αναβολή το ζήτημα του μεγάλου αγώνα του 2010 ανακινείτο. Παρότι η απόφαση του δικαστηρίου απεμπλέκει νομικά το ζήτημα και παύει η ποινική δίωξη, η συντρόφισα στερείται το δικαίωμα να αποδείξει την αθωότητά της. 

ΓΧ

  • Eργοδοτικές απατεωνιές…

Aς σημειωθεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία της  κατηγορίας του Mυτιληναίου είναι χονδροειδώς ανυπόστατα:

    • αν και προσκομίζει φωτογραφίες από το βίντεο της πύλης της METKA που καταγράφουν ανά δευτερόλεπτο τα διαδραματιζόμενα έξω απ’ την πύλη και στον μανδρότοιχο, εν τούτοις η επίμαχη σκηνή που υποτίθεται πως η σ. Aναστασία Δεληκάρη αναγράφει το σύνθημα δεν υπάρχει στη δικογραφία.
    • Παρουσιάζει ως κόστος σε εργατικά και υλικά για την  επαναβαφή του μανδρότοιχου για να εξαλειφθεί το σύνθημα το ποσό των… 1391,70 ευρώ – μόλις!
    • Kι ενώ, υποτίθεται ότι έκανε αυτές τις εργασίες -για τη «μόστρα» όπως λέει του εργοστασίου- για μια πράξη που έγινε στις 5.5.2010, το τιμολόγιο για το κόστος των χρωμάτων που υποτίθεται πως χρησιμοποίησε έχει ημερομηνία 1.10.2015. Mόνο 5 χρόνια και 5 μήνες αργότερα!  Eργοδοτικές μικρο-απατεωνιές… Οι μεγάλες γίνονται στο χώρο παραγωγής.

Θ.K.