Δίκη των Ναζί : «HeilHitler» και εθνικο-σοσιαλιστικά λάβαρα

Δίκη των Ναζί

«HeilHitler» και εθνικο-σοσιαλιστικά λάβαρα

 

Συνεχίζεται η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου μέχρι την Τετάρτη 20, κατέθετε ο μάρτυρας Ηλίας Σταύρου. Αυτό που χαρακτηρίζει τον μάρτυρα είναι πώς ήταν πρώην χρυσαυγίτης και νομικός σύμβουλος της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής. Ο εν λόγω μάρτυρας ζήτησε την αποχώρησή του από την θέση που είχε από συνεργάτης «για οικογενειακούς λόγους». Τότε άρχισε να δέχεται απειλές απ’ το «κόμμα». Από εκείνη την ώρα κατά ομολογία του προσπάθησε να έχει όσο πιο απρεπή για τα δεδομένα της θέσης του εμφάνιση και συμπεριφορά. Αυτή η στάση αποσκοπούσε στο να δείξει στην ΧΑ ότι «είναι βάρος» και πρέπει να απολυθεί.

 

Το σημαντικότερο στοιχείο της κατάθεσης του μάρτυρα είναι ότι οι χρυσαυγίτες δεν κάνουν τίποτα χωρίς εντολή. Επίσης αν λάβουν εντολή για κάτι και εκτελέσουν κάτι παραπάνω τιμωρούνται. Χαρακτηριστικά ανέφερε “αν σου πουν κτύπα τον και συ τον σκοτώσεις διαγράφεσαι”. Αυτό αποδομεί όλη την προσπάθεια της υπεράσπισης να χρεώσουν τις εγκληματικές δράσεις στον υπερβάλλοντα ζήλο κάποιων μελών.

 

Ο μάρτυρας έκανε ιδιαίτερη μνεία σε δύο ακόμα γεγονότα, πέρα από τα σχετιζόμενα με την παραίτησή του και τις απειλές. Το ένα ήταν η ορκωμοσία του ίδιου και των τότε «συναγωνιστών» του στο Φαλακρό (βουνό του νομού Δράμας) κάτω από τα λάβαρα του τρίτου Ράιχ και τραγουδώντας εθνικοσοσιαλιστικά εμβατήρια. Σε εκείνη την ορκωμοσία, όπως τονίστηκε, απουσίαζε η ελληνική σημαία, πράγμα που χαλά την προπαγάνδα ότι η ΧΑ είναι πατριωτική/εθνικιστική οργάνωση που δεν έχει σχέση με το ναζισμό. Ο ίδιος αναγνώρισε όλα τα ιδεολογικά έντυπα της ΧΑ, παραδέχθηκε τον εθνικοσοσιαλισμό ως ιδεολογία της, αναγνώρισε την βία σαν δομικό στοιχείο της ιδεολογίας τους και μίλησε για την διπλή γλώσσα της ΧΑ. Η οργάνωση άλλα λέει στα μέλη της και άλλα λέει στα ΜΜΕ.

 

Το δεύτερο περιστατικό για το οποίο έκανε μνεία ήταν ένα πασχαλινό τραπέζι που πέρασε με τον κατηγορούμενο Στάθη Μπούκουρα σε ένα χώρο όπου υπήρχαν ναζιστικά σύμβολα και οι παρεβρισκόμενοι φωνάζαν Heil Hitler. Αυτό αποδομεί όλα τα κροκοδείλια δάκρυα και την άγνοια περί ναζιστικής ιδεολογίας που είδαμε  το Μάιο του 2014. Η συνήγορος του Μπούκουρα και του Αλεξόπουλου, Πανταζή, δήλωσε στην Έδρα πως θεωρεί άδικο που δεν μπορεί να κρατηθεί ο μάρτυρας για ψευδομαρτυρία, και ότι κινδυνεύει να βρεθεί ένας αθώος άνθρωπος στην φυλακή. Αυτό που δεν εξήγησε είναι πώς ένας «αθώος άνθρωπος» είναι δυνατόν να ηγείται τάγματος εφόδου ή να απειλεί τους πολιτευτές της τοπικής αυτοδιοίκησης!

 

Ο Σταύρου δήλωσε επίσης ότι για την ΧΑ το κράτος είναι η κομματική ιεραρχία. Ομολόγησε για δική του επιορκία σε άλλο δικαστήριο, και παράνομη οπλοκατοχή και την επαφή με άτομο του υποκόσμου με το σχόλιο,: “ο χρυσαυγίτης Σταύρου τα έκανε αυτά – ο Ηλίας πλέον δεν τα κάνει”. Ο μάρτυρας κατέθεσε στις ανακρίτριες χωρίς να έχει κληθεί παραδίδοντας ό,τι υλικό είχε από την παλιά του οργάνωση. Επίσης κατηγόρησε προηγούμενο μάρτυρα ότι είπε ψέματα για τον ίδιο και την γυναίκα του “επειδή φοβάται”. Ο ίδιος δήλωσε ότι φοβάται επίσης αλλά καταθέτει επώνυμα γιατί δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να φοβηθεί.

 

Δήλωσε ότι ήταν, αν θυμάται καλά, το μέλος 391. Επίσης την εποχή που έφυγε, η ΧΑ είχε περίπου 70-80 γραφεία. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον αν το συνδέσουμε με τον επόμενο μάρτυρα τον κύριο Σπουρδαλάκη, Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι το γνωστικό του αντικείμενο είναι να μελετά πολιτικά κόμματα. Η ΧΑ ανήκει στην κατηγορία των κομμάτων με στρατιωτική δομή, ιεραρχία κ.λπ. που έχουν ως σκοπό να προβαίνουν σε βίαιη δραστηριότητα. Ο ίδιος πέρα από το στρατιωτικό “στυλ” της ΧΑ και την ρητορική μίσους που έρχεται σε αντίθεση με τα ιδανικά του διαφωτισμού και της νεωτερικότητας, έκανε μια σπουδαία παρατήρηση: η πολυσχιδής δραστηριότητα της οργάνωσης δεν δικαιολογείται από τους γνωστούς οικονομικούς της πόρους. Ο ίδιος βρήκε συμβατό το κατηγορητήριο ως προς την ιδεολογία της οργάνωσης. Διαφοροποίησε, σε αντίθεση με την θεωρία των δύο άκρων, ότι τα Κομμουνιστικά Κόμματα δεν έχουμε τέτοια δομή, αλλά το χαρακτηριστικό μας είναι ο πυρήνας (κύτταρο δημοκρατίας του κόμματος). Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι η οργάνωση και η ρητορική ενός κόμματος αντικατοπτρίζει την κοινωνία στην οποία στοχεύει.

 

Ο μάρτυρας θα συνεχίσει την κατάθεσή του με ερωτήσεις από την υπεράσπιση την Δευτέρα 25 του μήνα στην αίθουσα τελετών του Εφετείου. Κλείνοντας αξίζει να σημειώσουμε την δίκαιη αγανάκτηση του συνηγόρου του ΠΑΜΕ Θ. Θεοδωρόπουλου που μετά από συνεχείς διακοπές από την υπεράσπιση στην διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα διακόπηκε και από την Έδρα. Το σχόλιο του: “μα γιατί το κάνετε αυτό κυρία Πρόεδρε, αρκετή αντίδραση δεν έχουμε από την απέναντι πλευρά, χρειάζεται και συμπλήρωμα?”.

Σοφ. Κ.