του Ερνέστου Αγγελή

Ο φασιστοειδής Όρμπαν, γνωστός για τον αντισημιτισμό και την ξενοφοβία του ολιγαρχικού καθεστώτος του στην Ουγγαρία, τώρα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την κρίση της πανδημίας για να κυβερνήσει με δικτατορικά μέσα: με το στρατό στο δρόμο και τις συλλήψεις αντιπολιτευόμενων δημοσιογράφων. 

Το γεγονός ωστόσο ότι μέσα ενημέρωσης όπως το CNN, γνωστά για τον βρώμικο ρόλο τους στην επιβολή της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, τώρα σηκώνουν ως θέμα τα μέτρα του Όρμπαν, εκδηλώνει μια ανησυχία στο εσωτερικό των ΗΠΑ για το “αύριο” των υποστηριζόμενων από αυτές καθεστώτων – μεταξύ των οποίων είναι το καθεστώς της ολιγαρχίας του Όρμπαν. 

Η στοχοποίηση του Όρμπαν καταδεικνύει επιπλέον την υποκρισία των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών που καλύπτουν το γεγονός, ότι αντίστοιχα μέτρα έχουν παρθεί αλλού, από την δεξιά φιλελεύθερη Κυβέρνηση στην Ελβετία για παράδειγμα η οποία εδώ και εβδομάδες έχει κατεβάσει το στρατό στους δρόμους. Η διαφορά βέβαια είναι ότι ο Όρμπαν ηγείται στο κράτος της αστικής ολιγαρχίας της Ουγγαρίας, η οποία χτυπήθηκε πολύ έντονα στην πρώτη φάση της παγκόσμιας κρίσης του 2007 και του οποίου η εξουσία τώρα, έχοντας μάλιστα κινδυνεύσει από την εργατική εξέγερση στα τέλη του 2018 αρχές 2019 ενάντια στο νόμο της σκλαβιάς, προετοιμάζεται για το νέο γύρο αναμέτρησης με το λαό.

Το διεθνές εργατικό κίνημα σε ρήξη με τις ολιγαρχίες, τους καπιταλιστές και τους πράκτορές τους, είναι η μόνη δύναμη διεκδίκησης των πολιτικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, στην πάλη για την ανατροπή των αντιδραστικών ολιγαρχικών καθεστώτων και των ιμπεριαλιστών προστατών τους.