ΔΗΜΟΙ , ΚΑΘΕ "ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ" ΚΑΙ ... ΚΑΗΜΟΣ

Πέντε είναι αξιολογήσεις τις οποίες θα υποστούν οι δήμοι και το προσωπικό τους κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, ξεκινώντας από τον τρέχοντα.

1. Στις 31 Μαρτίου έληξε η διορία που είχε δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) στους δημοτικούς υπαλλήλους να δηλώσουν σε ποια από τις 5.000 «κενές» θέσεις των 295 από τους 338 ΟΤΑ (325 δήμοι, 13 περιφέρειες) θέλουν να μεταταχθούν στα πλαίσια του προγράμματος της «εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας». Μέχρι την Πέμπτη 3 Απριλίου, ο ΟΤΑ στον οποία έχει ζητήσει  να μεταταχθεί ένας υπάλληλος θα έπρεπε, εφόσον έχει «αξιολογηθεί» θετικά από τον οικείο γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (σ.σ. υπάγεται στο ΥΠΕΣ για κάτι τέτοιο) η ύπαρξη σχετικής οικονομικής δυνατότητάς του, να απαντήσει για το αν κάνει δεκτό το εν λόγω υπάλληλο ή όχι.

2. Η ολοκλήρωση της νέου τύπου αξιολόγησης του προσωπικού του δημοσίου τομέα θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι περίπου το Πάσχα (20 Απριλίου), μαζί και των ΟΤΑ Α’ Βαθμού (σ.σ. Δήμοι) με κριτήρια αποδοτικότητας. Σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, το 15% των δημοτικών υπαλλήλων (ή 11.000 επί του συνόλου) θα πάρει βαθμό κάτω από τη βάση και σε συνεργασία με τους προϊσταμένους τους θα αναζητήσουν τρόπους «καλύτερης αξιοποίησης» και «βελτίωσης της απόδοσης τους».

3. Μέχρι το Πάσχα ετοιμάζεται το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να παρουσιάσει νομοσχέδιο με το οποίο θα αλλάζει άρδην ο τρόπος αξιολόγησης και, έτσι, επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο, μαζί και τους ΟΤΑ. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που αυτός θα προβλέπει θα είναι και η εμπλοκή και στελεχών του ιδιωτικού τομέα, πέραν εκείνων του ΑΣΕΠ, στην επιλογή των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, πληροφορίες από το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναφέρουν πως το παραπάνω υπουργείο σε συνεγασία με το ΥΠΕΣ θα ετοιμάσουν ειδική μελέτη για την αξιολόγηση των προϊσταμένων στους ΟΤΑ.

4. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει απογράψει περίπου  2 στα 3 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου των δήμων (δηλαδή σχεδόν 500 από τα περίπου 750 που λειτουργούν). Σύμφωνα με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, όσα Νομικά Πρόσωπα δεν απογράφονται, χάνουν την κρατική χρηματοδότηση τους. Πέραν αυτού. Μετά την απογραφή τους, τα Νομικά Πρόσωπα θα αξιολογηθούν από τα παραπάνω υπουργεία αναφορικά με τη λειτουργία και το σκοπό για τον οποίο έχουν ιδρυθεί και πολλά εξ αυτών αναμένεται να κλείσουν.

5. Ο νόμος για την λειτουργία του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής και Διοικητικής Αυτοτέλειας» των ΟΤΑ προβλέπει πως όταν ένας δήμος εξακολουθεί να έχει έλλειμμα άνω του 10% για δεύτερο συναπτό τρίμηνο, περνά κάτω από την «εποπτεία» του εν λόγω Παρατηρητηρίου. Μ’ άλλα λόγια, οι δήμαρχοι οι οποίοι θα αναλάβουν βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών της 18ης – 25ης Μαίου τα καθήκοντα τους από 1η Σεπτέμβρη, θα πρέπει ήδη από το τέλος του α’ τριμήνου της θητείας τους, δηλαδή από τα τέλη του 2014 να εμφανίσουν στη χειρότερη περίπτωση ελαφρώς ελλειμματικούς προϋπολογισμούς (την επαύριον μάλιστα των εκλογών…) αν θέλουν να αποφύγουν την αρνητική «αξιολόγηση» του Παρατηρητηρίου, μαζί και τα μέτρα λιτότητας που αυτό θα επιβάλλει στους δημοσιονομικά «απείθαρχους» δήμους…

Κ.Δ.