Δημοκρατία της Μακεδονίας, "ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΤΟ ΑΚΥΡΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ"

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, επιμένει να εφαρμοστεί το αποτέλεσμα του άκυρου δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου στη Δημοκρατία της Μακεδονίας σχετικά με την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και την αλλαγή του ονόματός της.
Η επιμονή των ηγετών της ΕΕ (κι από κοντά και ο Τσίπρας) στην εφαρμογή του αποτελέσματος άκυρων δημοψηφισμάτων προκαλούν θυμηδία συγκρινόμενη με την πυγμή που έδειξαν στη μη εφαρμογή έγκυρων δημοψηφισμάτων των οποίων δεν τους άρεσε το αποτέλεσμα, όπως το περήφανο ΟΧΙ στα Μνημόνια του 2015 στην Ελλάδα ή εκείνο για την ανεξαρτησία της Kαταλωνίας.

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αρέσει βέβαια στον κ. Χαν και τους κυρίαρχους ιμπεριαλιστικούς κύκλους. Οι κάλπες δείχνουν την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών Τσίπρα-Ζάεφ και της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ από 94% των ψηφισάντων. Το πρόβλημα τους είναι ότι η συμμετοχή περιορίστηκε στο 36% του εκλογικού σώματος και έτσι ήταν πολύ κάτω από το 50% + μία ψήφος το οποίο είναι απαραίτητο για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα.

Οι Ζάεφ-Τσίπρας και αυτοί που τους χτυπάνε το ρυθμό για να χορεύουν από την Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και το Παρίσι δεν κάμπτονται με την εναντίωση του λαού. Αν δεν μείνουν ικανοποιημένοι από τη ψήφο του, εκλέγουν έναν άλλο λαό. Με το επιχείρημα ότι το δημοψήφισμα ήταν “συμβουλευτικό” ο Ζάεφ προχωρά στην κατάθεση των προτάσεων για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας σύμφωνα με τους νονούς των Βαλκανίων και τη βάφτιση των Πρεσπών. Το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχοντας τη στήριξη των δύο αλβανόφωνων κομμάτων αναζητά τη θετική ψήφο στη συνταγματική αναθεώρηση για το όνομα των 2/3 της Βουλής – ήτοι 8 επιπλέον βουλευτών. Σε αυτήν την κατεύθυνση πιέζει η Δύση και ευνοεί ανοιχτά μια ανταρσία από βουλευτές του πρώην κυβερνώντος κόμματος, εθνικιστικού VMRO. Σε αντίθετη περίπτωση η μόνη επιλογή του Ζάεφ είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για την κύρωση της συμφωνίας από τη νέα Βουλή.

Κατά το γνωστό συνήθειο το Βατερλό του δημοψηφίσματος αποδίδεται σε ρωσικό δάκτυλο, παρέμβαση στο εκλογικό σώμα της Μακεδονίας και αλλοίωση του αποτελέσματος με τη βοήθεια χάκερ της Μόσχας. Η ωμή και ανοιχτή παρέμβαση της Δύσης με υπουργούς και πρωθυπουργούς να παρεμβαίνουν ανοιχτά υπέρ του “Ναι” θεωρείται νόμιμη, ακριβώς επειδή δεν θα έπρεπε να υπάρχει εναλλακτική.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου γεμίζει χαρά τους διεθνιστές κομμουνιστές στην Ελλάδα γιατί ο λαός μιας μικρής χώρας φτύνει στα μούτρα τις πιέσεις των ιμπεριαλιστών και δείχνει πως υπάρχει άλλος δρόμος, αυτός που οι λαοί ανοίγουν περπατώντας. Xαρακτηριστικό είναι ότι κατά του δημοψηφίσματος, με ισχυρή αποχή, τάχθηκαν και χωριά της αλβανικής μειονότητας, παρά την παρότρυνση τόσο των αλβανικών κομμάτων της χώρας όσο και των γειτονικών Kοσόβου και Αλβανίας να συνταχθούν με το “Ναι”. Βέβαια, η αποχή ήταν αποτέλεσμα της σύμπτωσης ετερόκλητων δυνάμεων, εθνικιστικών, και αριστερών – λαϊκών με αντίθετους προσανατολισμούς.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν μπορούν να πουλήσουν τον θαυμαστό καινούριο κόσμο της Δύσης. Οι σφαγείς, υπεύθυνοι για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας αντιμετωπίζουν την αποδοχή όλων των πολιτικών κομμάτων της Μακεδονίας, αλλά όχι του ίδιου του λαού της ο οποίος αξιοποιεί την ακριβοπληρωμένη ιστορική πείρα ότι οι ιμπεριαλιστές μόνο αίμα και βάσανα επιφυλάσσουν για τα Βαλκάνια.
Από την άλλη κανένας άλλος δρόμος δεν υπάρχει μαζί με το VMRO, την Εκκλησία της Μακεδονίας και τους εθνικιστές κάθε λογής που στήριξαν την αποχή από το δημοψήφισμα πέρα από τις δυνάμεις της αριστεράς, δηλαδή τη Levica. Κανένα κάλεσμα σε εθνική ενότητα με την αστική τάξη και τους εθνικιστές δεν μπορεί να σημαίνει τίποτα θετικό για τους λαούς της περιοχής.

Η ενότητα της εργατικής τάξης και της φτωχολογιάς της πόλης και της υπαίθρου σε όλα τα Βαλκάνια μπορεί και πρέπει να πραγματοποιήσει το όραμα του Ρήγα Φεραίου μιας Βαλκανικής Ομοσπονδίας, στις μόνες κοινωνικές βάσεις στις οποίες μπορεί να υπάρξει – του σοσιαλισμού και της ελευθερίας.
Τίποτα δεν τελείωσε στις κάλπες, αλλά γεμίζουμε με αισιοδοξία για τη συνέχεια της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον σωβινισμό.

Απέναντι στην καινούργια αποσταθεροποίηση των Bαλκανίων και τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις να ολοκληρώσουν την στρατηγική περικύκλωση της Pωσίας, μόνο μια διεθνιστική πολιτική ενότητας των λαών και των εργατών της Bαλκανικής μπορεί να φέρει ειρήνη και ευημερία στην περιοχή.

Νίκος Τζιρής