ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 2015: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ

 

 

Η αναγγελία του δημοψηφίσματος, για απόρριψη ή αποδοχή της πρότασης των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση, ήταν αρκετή, για να προκαλέσει αναστάτωση στις διεθνείς αγορές, υπενθυμίζοντας έτσι με τον πιο σαφή τρόπο πως το «ελληνικό ζήτημα» είναι κατ’ ουσία μια οξύτατη εκδήλωση της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κρίσης.

Όσο κι αν προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό, όσο κι αν θέλησαν να πείσουν πως η ευρωζώνη και η διεθνής αγορά είναι «θωρακισμένες» απέναντι σε ένα ενδεχόμενο Grexit, οι πρώτες αντιδράσεις αν και ελεγχόμενες μέσω των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών καταδεικνύουν την αυξανόμενη ανησυχία η οποία εφ’ όσον οι εξελίξεις επιβεβαιώσουν την ρήξη θα εκδηλωθούν μεσοπρόθεσμα με την αμφισβήτηση της ύπαρξης της Ευρωζώνης και του ευρώ ως “μη αντιστρεπτής νομισματικής ένωσης”…

Το «θωρακισμένο» ευρώ, στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, από το πρωΐ της Δευτέρας 29/6, σημείωσε πτώση έναντι του Αμερικάνικου δολαρίου, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο του μήνα για να διορθώσει στην συνέχεια. Πτώση κατέγραψε έναντι και του ελβετικού φράγκου στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο, αλλά και έναντι στου γεν και εδώ στο χαμηλότερο επίπεδο μηνός.

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να «κλείσει» τις τράπεζες από την Δευτέρα 29/6, επιβάλλοντας μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων, προκάλεσε «σοκ» στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης μέσα σε λίγες ώρες. 30 δις ευρώ κεφαλαιοποίησης έκαναν φτερά, με τους επενδυτές να πωλούν όπως-όπως τις χρηματοοικονομικές μετοχές τους, φοβούμενοι ένα Grexit. Οι μετοχές των Ευρωπαϊκών τραπεζών, και δη του Νότου, βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση στα χρηματιστήρια, με τις ισπανικές Santander και BBVA, τις γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale και τη γερμανική Deutsche Bank να κάνουν «βουτιά» άνω του 6%. Στην Ιταλία, αναγκάστηκαν να αναστείλουν την διαπραγμάτευση μετοχών των ιταλικών τραπεζών, θορυβημένοι από την κατρακύλα τους. Αντιστοίχως, σε πτωτική πορεία κινήθηκαν και στις 30/6, οι γενικοί δείκτες των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών (Παρίσι, Λονδίνο, Φρανκφούρτη κ.λπ.). Οι Dow Jones και Nasdaq στις ΗΠΑ κατέγραψαν την χειρότερη πτώση των τελευταίων δύο ετών! Η αναμενόμενη και “φυσιολογική” διόρθρωση των επόμενων 24ωρων “θα υποστεί” τις συνέπειες του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Κυριακής (εφ’ όσον βέβαια οι εξελίξεις δεν ανατραπούν την τελευταία στιγμή).

Την ίδια μέρα, ο οίκος Fitch υποβάθμισε σε καθεστώς «μερικής χρεοκοπίας» τέσσερις ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank) ανακοινώνοντας πως: «οι τράπεζες αυτές έχουν καταρρεύσει και θα κήρυτταν πτώχευση εάν δεν επιβάλλονταν έλεγχοι κεφαλαίων, ενόψει της μεγάλης εκταμίευσης καταθέσεων και της απόφασης της 28η Ιουνίου (σ.σ. της ΕΚΤ), να μην αυξήσει το όριο της έκτακτης ρευστότητας (ELA)».

Δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη η εικόνα και τα επιτόκια δανεισμού των κρατών: πέρα από την αναμενόμενη εκτόξευση των ελληνικών spreads (περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες), αντίστοιχα εκτινάχθηκαν και τα Πορτογαλικά, Ιταλικά και Ισπανικά, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων τους να ενισχύονται κατά περίπου 20-25 μονάδες βάσης, (3,02%, 2,35% και 2,31% αντίστοιχα) ξεπερνώντας κατά πολύ τα αναμενόμενα κριτήρια ασφάλειας.

Για τις τράπεζες οι προβλέψεις αναφέρουν οτι έχουν βρεθεί στα όρια χρεοστασίου και η επόμενη ημέρα τους θα εξαρτηθεί από το πολιτικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Ο διεθνής Τύπος για την Ελλάδα

Η διεθνής αναστάτωση για την ελληνική υπόθεση και την έκβαση του δημοψηφίσματος αντικατοπτρίζεται και στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων του εξωτερικού. Μια μίξη αγωνίας του διεθνούς κεφαλαίου για το τι «μέλει γενέσθαι», μαζί και απόπειρας τρομοκράτησης του ελληνικού λαού, είναι το γενικό πνεύμα που κυριαρχεί και στις εσωτερικές στήλες των αναλυτών.

Στις 29/6, οι Financial Times κυκλοφορούν με πρωτοσέλιδο: «Η Ελλάδα κλείνει τις τράπεζες για να αποφύγει το χάος ενώ οι συζητήσεις για διάσωση της χώρας καταρρέουν», ο ιστότοπος του BBC σε σχετικό άρθρο «Ελληνική κρίση. Οι τράπεζες θα μείνουν όλη την εβδομάδα κλειστές», υπερτονίζει τον «πανικό» και τις ουρές στα ΑΤΜ. Ο Guardian σχολιάζει πως «ο περιορισμός κίνησης κεφαλαίων καταστρέφει την ελπίδα του τουρισμού», ενώ η Liberation προβλέπει πως με το δημοψήφισμα «ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει την πόρτα στο Grexit». Οι γερμανικές Bild, Handelsblatt,  Frankfurter Allgemeine Zeitung και Süddeutsche Zeitung, καθώς και η βρετανική Telegraph είναι μονόπλευρα επικριτικές προς την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας πως «φέρει την κύρια ευθύνη» για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

Ξεχωριστό όμως ενδιαφέρον, παρουσιάζουν τα σχόλια στους προσωπικούς τους λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κορυφαίων δημοσιογράφων και αναλυτών. Με αφορμή, λοιπόν, το διάγγελμα Γιουνκέρ προς τον ελληνικό λαό, όπου ουσιαστικά έβγαλε ψεύτες την ελληνική πλευρά σχετικά με το περιεχόμενο της επίμαχης πρότασης των δανειστών, ακολούθησαν επικριτικά σχόλια που εκθέτουν τον αξιωματούχο από το Λουξεμβούργο. O Peter Spiegel, των Financial Times, σχολιάζοντας στο Twitter τις δηλώσεις Γιουνκέρ πως στην πρόταση δεν υπήρχαν περικοπές συντάξεων, γράφει: «Λυπάμαι, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», ενώ παρακάτω λέει πως «αυτή είναι μια πολύ, πολύ πικρή αντιμετώπιση από τον Γιουνκέρ» και πως «το κάνει προσωπικό» με τον Τσίπρα.

Κ. Αποστολόπουλος