Δημοτικές εκλογές και επαναστατική αριστερά

Με την πλάτη στον τοίχο πηγαίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, στις 26 Mαΐου 2019.

Αντίθετα, με ό,τι συνέβη στις αυτοδιοικητικές – τοπικές εκλογές του Φθινοπώρου του 2014, όταν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά βρισκόταν σε σταθερή ανοδική τροχιά προς την κυβερνητική εξουσία, στις μέρες μας ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από σχεδόν 5 έτη διακυβέρνησης, φαίνεται πως χάνει την πρωτιά στις πανεθνικές δημοσκοπήσεις, ενώ καταποντίζεται στις τοπικές δημοσκοπήσεις.

Έχει μεσολαβήσει η προδοσία του “όχι” στο δημοψήφισμα της 5ης/7/2015, η υπογραφή του 3ου Μνημονίου και του μονίμου Μετα-Μνημονίου, αλλά και οι γεωπολιτικές-στρατιωτικές συμφωνίες με τον Ιμπεριαλισμό στην Aνατολική Mεσόγειο (επιθετική συμμαχία με Iσραήλ, Aίγυπτο και Kύπρο, υπό την σκέπη του Tραμπ και του Πομπέο) και στα Bαλκάνια.

Στο χώρο δε της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η πολιτική της κυβέρνησης χαρακτηρίστηκε από δύο μέτρα: Τον απόλυτο δημοσιονομικό έλεγχο των Δήμων από το Μνημονιακό κεντρικό κράτος και τα αλλεπάλληλα κύματα, εν πολλοίς, πελατειακών προσλήψεων συμβασιούχων (8μηνων, ορισμένου χρόνου, αορίστου κ.λπ.).

Με το πρώτο μέτρο θέλει (για λογαριασμό των διεθνών τοκογλύφων και των ντόπιων καπιταλιστών) να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο απόκλισης της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού σε σχέση με τους μεταμνημονιακούς στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων από πλευράς Δήμων.

Με το δεύτερο μέτρο, επιχείρησε να ενισχύσει έμμεσα όχι μόνο τα ευρύτερα λαϊκά ερείσματά του, αλλά και τους υποψηφίους στις δημοτικές κάλπες.

Κατά τα άλλα, οι Δήμοι, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους ελέγχονται από το 2014 από τη Νέα Δημοκρατία κι από το ΠΑΣΟΚ, συνέχισαν τον αντιδραστικό ρόλο που είχαν και προ της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία: Ενίσχυση των ιδιωτών εργολάβων, της καπιταλιστικής πρωτοβουλίας και της προσωρινής απασχόλησης. Παράλληλα εφάρμοσαν τα μνημονιακά μέτρα τα οποία ψήφισαν τα κόμματά τους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) κατά την περίοδο 2010-2014. Συνεπώς, οι δεξιοί και ΠΑΣΟΚοι δήμαρχοι μάταια επιχειρούν να την βγάλουν ”καθαρή” σε σχέση με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2015 -2019.
Γι’ αυτό αποτελεί καθήκον του λαού να καταψηφίσει τα ψηφοδέλτια τα οποία θα στηρίξουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είτε ανοιχτά, είτε συγκεκαλυμμένα. Ο λαός και προπαντός και τα πιο εκμεταλλευόμενα και καταπιεσμένα στρώματά του, θα πρέπει να υποστηρίξουν τα ψηφοδέλτια της επαναστατικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς σαν ένα βήμα της συνολικής πορείας αγώνα για την ανατροπή του αστικού κοινοβουλευτισμού όπως εκφράζεται μέσα της τοπικής “αυτοδιοίκησης” και της αστικής κυριαρχίας συνολικά. Η μόνη πραγματική αυτοδιοίκηση η οποία μπορεί να υπάρξει σε τοπικό -αλλά και σε κεντρικό-επίπεδο είναι εκείνη η οποία θα περνά μέσα από τα μαζικά όργανα συσπείρωσης και πάλης του λαού ενάντια στους καπιταλιστές. Γι’ αυτό η επαναστατική αριστερά πρέπει να παλέψει για λαϊκές συνελεύσεις γειτονιάς, στόχος των οποίων δεν θα είναι απλά και μόνο η δράση ενάντια στις αστικές δημοτικές αρχές, αλλά η εξουσία των ίδιων των μαζών, δηλαδή να μπορούν οι ίδιες οι μάζες να αποφασίζουν για τις τύχες τους, διασφαλίζοντας την εφαρμογή μέτρων που επιβάλλουν οι ανάγκες τους, όπως η δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία, το δικαίωμα στη δουλειά, οι ελεύθεροι χώροι, η στέγη και οι ενεργειακές ανάγκες των φτωχών νοικοκυριών, η ελεύθερη πρόσβαση στον αθλητισμό, στην ψυχαγωγία. Η πάλη αυτή είναι αξεδιάλυτα δεμένη με την πάλη για την ανατροπή των Μνημονίων, των κυβερνήσεων τους, του καπιταλισμού, της εξόδου από ΕΕ -ΝΑΤΟ, για την εργατική εξουσία και το σοσιαλισμό.

Δ.Κ.