ΔΝΤ: Η φτώχεια και η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνονται στον κόσμο

Ένα ακραίο στοιχείο κυνισμού στην κεντρική Έκθεση του ΔΝΤ, που δόθηκε στην δημοσιότητα πριν από την Σύνοδό του στην Ουάσιγκτον, είναι ότι ο οργανισμός αυτός, δηλώνει με στόμφο –και παρουσιάζει τα σχετικά στοιχεία– πως η φτώχεια παγκοσμίως συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο οργανισμός που ως το εκτελεστικό όργανο του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου επιβάλει όπου φτάνει και όπου επεμβαίνει την αγριότερη λιτότητα, με περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, παρουσιάζει σειρά στοιχείων για το πώς τα χρόνια της κρίσης αυξήθηκε τερατωδώς ο πλούτος σε παγκόσμια κλίμακα εις βάρος του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού που βυθίστηκε σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ένα από τα τελευταία επιτεύγματα αυτής της πολιτικής.
Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι στις γενικές εκτιμήσεις του το ΔΝΤ παραδέχεται και επισημαίνει ότι ταυτόχρονα αυξάνεται η πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια στις “ανεπτυγμένες” οικονομικά περιοχές. Η δε Ευρώπη βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής αυτών των επισημάνσεων.
Γ. Αγγ.