Η φούσκα της Πολεμοκαπηλείας στις Ένοπλες Δυνάμεις έσκασε

Tέσσερις νεκροί και μια τραυματίας είναι ο απολογισμός της μοιραίας πτήσης ελικοπτέρου του στρατού την Tετάρτη 19 Aπριλίου.

Aπό τη συντριβή του ελικοπτέρου Xιούι βρήκαν τραγικό θάνατο οι: Ιωάννης Τζανιδάκης Υποστράτηγος, Συνταγματάρχης (ΤΘ) Θωμάς Αδάμος, Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένης Γούλας και ο Υπολοχαγός (ΑΣ) Κωνσταντίνος Χατζής. Tραυματισμένη εκτός κινδύνου είναι η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία διακομίστηκε στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρει το Δίκτυο Eλευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος :

«Είναι ο τραγικός επίλογος μιας μοιραίας πορείας πολεμοκάπηλων κυβερνητικών επιλογών και της βαθύτερης ουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων: το σύνολο του προσωπικού είναι Αναλώσιμοι και οι τελετές πένθους έρχονται να καλύψουν τις βαρύτατες ευθύνες πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας…

Πάντα οι ΕΔΕ είτε εξαφανίζονται και τα πορίσματα τους μένουν απόρρητα από τον λαό μας είτε καταλογίζουν Ανθρώπινο Λάθος!

Και όμως είναι γνωστό ότι τα μέσα του Ελληνικού Στρατού είναι παλαιά -τα ελικόπτερα ΧΙΟΥΙ και τα τεθωρακισμένα Μ113 έχουν πολεμική εμπειρία από το Βιετνάμ- και αντιμετωπίζουν τεράστια έλλειψη ανταλλακτικών.

Τα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστούν με το γεγονός ότι προσωπικό και μέσα είναι εξαιρετικά καταπονημένο εξαιτίας των συνεχώς ασκήσεων, του κλίματος πολεμικής ετοιμότητας που εντάσσεται όχι μόνο στις προσδοκίες καριέρας των διοικητών αλλά κυρίως στις κυβερνητικές αποφάσεις που έχουν θέσει ως στόχο την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της ελληνικής άρχουσας τάξης στην περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ελικόπτερο μετέφερε τον υποδιοικητή της Α’ Στρατιάς και τέσσερις ακόμα αξιωματικούς. Θα πετούσε κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται τακτικά. Η μοιραία αποστολή εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής των δογμάτων άμυνας-ασφάλειας, στην στρατιωτικοποίηση και μετατροπή της Ελλάδας σε Ισραήλ των Βαλκανίων και την επίδειξη δύναμης στους γειτονικούς λαούς.
Οι 4 Αξιωματικοί είναι οι πρώτοι που χάνουν την ζωή τους σε επιχείριση του Στρατού έχοντας αναλάβει καθήκοντα Κατασταλτικής Δύναμης.

Όλα αυτά πρέπει να συνδυαστούν με τις παράλογες αποφάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας που θυσιάζουν το προσωπικό (πτώση ελικοπτέρου στα Ίμια) και τον “κοινωνικό ρόλο” του στρατού.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκλεισαν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, άφησαν τα νησιά χωρίς γιατρό. Τις τεράστιες ανάγκες, που τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται καλύπτουν τα εναέρια της Αεροπορίας Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Πτήσεις πανάκριβες που καταπονούν όμως ακόμη περισσότερο τα πληρώματα και τα μέσα.
Τέλος, επειδή η κυβέρνηση επιλέγει να προσλάβει Μισθοφόρους Στρατιώτες, να δαπανήσει τεράστια ποσά σε εξοπλισμούς, να κορυφώσει την συμμετοχή σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού, στην Ελλάδα αλλά και σε εξωτερικό, να δαπανήσει ένας τεράστιο ποσοστό του προυπολογισμού για το ΝΑΤΟ, δεν ανανεώνει τον εναέριο πυροσβεστικό στόλο. Και πάλι την λύση, την κρίσιμη στιγμή θα δώσει η Αεροπορία Στρατού…

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Τηλ: 6932 955437