ΔΝΤ: ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ

ΔΝΤ: ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ

ΔΝΤ: Λιτότητα μέχρι τελικής πτώσεως 

«Δώστε τα όλα». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της έκθεσης που δημοσίευσε την περασμένη Τετάρτη 9/10/2013 το ΔΝΤ  σχετικά με την Ελλάδα ενόψει της ετήσιας συνόδου του Ταμείου (11-13 Οκτώβρη) . 

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι χρειάζεται άγρια λιτότητα  δεκαετιών αν δεν γίνει “κούρεμα” χρέους, με στόχο την επίτευξη τεραστίων πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό στο 6,8% του ΑΕΠ έως το 2030, και «μεταρρυθμίσεις» με έμφαση στο φορολογικό σύστημα. Επιπλέον, εκτιμά ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα πρόσθετα μέτρα κατά 75%, δηλαδή από 4 δισ. ευρώ σε 6,5 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά:

Απαιτούνται πλεονάσματα 6,8% του ΑΕΠ συνεχώς, έως το 2030 για να μειωθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα χωρίς κούρεμα, αλλά από έσοδα και περιστολή δαπανών. 

Προαναγγέλλονται «μεταρρυθμίσεις» με έμφαση στο φορολογικό προβαίνοντας σε εκτιμήσεις ότι χάνονται κάθε χρόνο έσοδα ίσα με το 4,5% του ΑΕΠ. Από φόρους κατανάλωσης η απώλεια είναι 2%, από εισοδήματος 2,8%, και από μισθούς 1% του ΑΕΠ. Βέβαια, αναφέρουν οικονομικοί κύκλοι, δεδομένου ότι η αντίστοιχη απώλεια στη Γερμανία είναι 3,1% του ΑΕΠ πρέπει να δει κανείς με επιφύλαξη τα πιθανά οφέλη για τα έσοδα, την οικονομία και την αποφυγή νέων μέτρων… 

Αυξάνονται τα πρόσθετα μέτρα κατά 75% στους δύο –δυόμισι μήνες που μεσολάβησαν από την τελευταία αξιολόγηση (Ιούλιος 2013). Εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2016 απαιτούνται όχι 4 δισ. ευρώ (εκτίμηση Ιουλίου για τα έτη 2015-2016 με μηδενικό κενό για το 2014), αλλά 6,5 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) πρόσθετα μέτρα. 

Λίγες ώρες πριν δημοσιευθεί η παραπάνω έκθεση του ΔΝΤ, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής των Ελλήνων έβγαλε τη δική του εκτίμηση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του χρέους της.

Στην έκθεση αυτή,  πέραν της ανάδειξης της ανάγκης για κούρεμα του χρέους υπάρχουν και μερικές  άλλες σημαντικές επισημάνσεις :

•   Όσο καθυστερούν οι «μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα η κατάσταση θα επιβαρύνεται και οι διαπραγματευτικές δυνατότητες θα ελαχιστοποιούνται.

•   Χρειάζεται τεράστια λιτότητα έως το 2022 με πρωτογενή πλεονάσματα 5,2% του ΑΕΠ έως 6,6% του ΑΕΠ τα οποία εκτιμά ως σχεδόν αδύνατα.

•   Είναι δυσμενείς οι προοπτικές ανάκαμψης παρά τις επίσημα διατυπωμένες προσδοκίες.

•   Στο ζήτημα “κουρέματος” χρέους μεγάλη προσοχή. Λέει ότι ένα επιθετικό αίτημα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει νέα συζήτηση για έξοδο Ελλάδας από την Ευρωζώνη…

Δ.Κ.