Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: ποιος είναι άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι;

Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: ποιος είναι άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι;

Ένα ντοκουμέντο από τη βίαιη επίθεση και το θάνατο του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου δημιουργεί όχι πλέον ερωτηματικά για το καταφανές γεγονός ότι οι αστυνομικοί που εκλήθησαν στην οδό Γαμβέτα ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΑΝ τον ήδη βαριά χτυπημένο και αιμόφυρτο Ζακ, αλλά θέτει ερωτηματικά για τον ρόλο της αστυνομίας στην έναρξη του κυνηγητού του Ζακ και ίσως φωτίζει το λόγο για τον οποίο κατέφυγε στο χρυσοχοείο.
Σε βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα το διεθνές ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture (το ίδιο που φώτισε τις στιγμές της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα) εμφανίζεται ένας άνδρας με κίτρινο μπλουζάκι που δεν έχει μέχρι σήμερα ταυτοποιηθεί. Η εικόνα του άνδρα είναι πολύ καθαρή και θα ήταν εύκολο να αναζητηθεί και να βρεθεί.

Ο άντρας με την κίτρινη μπλούζα αρχικά εμφανίζεται σε κάμερα ασφαλείας ενός καταστήματος επί της Πατησίων. Όπως φαίνεται στο βίντεο περπατάει προς την οδό Γλάδστωνος όπου σημειώθηκε το περιστατικό. Αμέσως μετά διακρίνεται έξω από το αρτοποιείο «Βενέτης» στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Πατησίων, όπου αποτυπώνεται και για πρώτη φορά ο Ζακ Κωστόπουλος. Όπως φαίνεται από το βίντεο, ο Ζακ αποπειράται να μπει στο κατάστημα και ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι τον σπρώχνει μακριά. Σε άλλο βίντεο, ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι φαίνεται να είναι παρών καθ’ όλη τη διάρκεια του λιντσαρίσματος έξω από το χρυσοχοείο και μιλάει στο κινητό του. Επίσης, στο βίντεο διακρίνεται καθαρά πως την στιγμή που οι αστυνομικοί περνάνε χειροπέδες στον ετοιμοθάνατο Ζακ, ο άνδρας αυτός, με το κίτρινο μπλουζάκι, κρατάει στο χέρι του πτυσσόμενο γκλοπ, σαν αυτά που έχουν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.
Η έκθεση του Forensic Architecture θέτει το ερώτημα γιατί δεν αναζητήθηκε από τις αρχές να καταθέσει. Επίσης, καταγράφει την ύπαρξη και άλλων μαρτύρων που βιντεοσκοπούσαν την σκηνή του λιντσαρίσματος και επισημαίνει τα αρχεία αυτά δεν συμπεριελήφθησαν ποτέ στην δικογραφία.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο από το αρτοποιείο, ο ανακριτής έστειλε αίτημα στην ΕΛ.ΑΣ. να εντοπιστούν οι τρεις άνδρες που απεικονίζονταν στο βίντεο – μεταξύ των οποίων και ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι. Το αίτημα στάλθηκε στις 10 Οκτώβρη και η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται πως είχε έτοιμη την απάντηση: την επόμενη ημέρα, δήλωσε ότι της είναι αδύνατον να εντοπίσει τους συγκεκριμένους άνδρες.
Είναι σαφές ότι κάποιους καλύπτουν. Στη βάρβαρη δολοφονία του Zακ Kωστόπουλου δεν έδρασαν μόνο οι «αγανακτισμένοι πολίτες». Φαίνεται ότι έδρασαν και κάποιοι άλλοι…
Το ερώτημα προς την ηγεσία της αστυνομίας, αλλά και στην πολιτική της ηγεσία στο υπουργείο «Προστασίας» και στην κυβέρνηση είναι: ο άνθρωπος με το κίτρινο μπλουζάκι ανήκει στο σώμα της αστυνομίας; γιατί τον καλύπτουν;