του Αλέξη Χαλβατζή

Συνελήφθησαν την Τετάρτη 15/7 το βράδυ έξω από την ΑΣΟΕΕ. Μετά την απολογία τους στον ανακριτή τούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι περιοριστικοί όροι όμως που επιβλήθηκαν στους τρεις αυτούς ανθρώπους είναι πραγματικά απίστευτοι.

Συγκεκριμένα απαγορεύεται μέχρι τη δίκη τους η συμμετοχή σε οποιαδήποτε διαδήλωση, ενώ δεν τους επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην περιοχή των Εξαρχείων! Η σχετική απαγόρευση ισχύει για δρόμους όπως η Πατησίων, η Ασκληπιού και η Αλεξάνδρας. Τέλος, τους επιβλήθηκε η επίσκεψη δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα των περιοχών διαμονής τους αλλά και η απαγόρευση εξόδου τους από τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της σύλληψης δυο εκ των τριών φαίνεται ολοκάθαρα σε βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου ο τρόπος με τον οποίο ο ένστολος «φυτεύει» μια μολότοφ στο σακίδιο του ενός. Μάλιστα μετά από τη δημοσιοποίηση του συμβάντος οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να αλλάξουν τις καταθέσεις τους. Κατά τα άλλα ούτε γάτα, ούτε ζημιά, τι και αν έγιναν καταγγελίες από τους συγγενείς των συλληφθέντων για βάναυσο ξυλοδαρμό τους από τα «όργανα» καταστολής, τι και αν υπάρχει το σχετικό βίντεο… κανένας εισαγγελέας ή άλλος λειτουργός της «δικαιοσύνης» δεν φάνηκε να συγκινείται.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. πάντως, απαντά και ταυτόχρονα προκαλεί με δελτίο τύπου που εξέδωσε. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Το δίκυκλο που απεικονίζεται στο βίντεο είναι υπηρεσιακή μοτοσικλέτα της Ομάδας “ΔΡΑΣΗ”, που εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία. Στη μοτοσικλέτα τοποθετούνται από αστυνομικούς κατασχεθέντα αντικείμενα και συγκεκριμένα αυτοσχέδιος εμπρηστικός – εκρηκτικός μηχανισμός, που τοποθετείται σε σακίδιο και δύο ξύλινα κοντάρια, που τοποθετούνται στο σώμα της μοτοσικλέτας.
Τα παραπάνω αντικείμενα τοποθετήθηκαν στην υπηρεσιακή μοτοσικλέτα για να μεταφερθούν στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, ώστε να συμπεριληφθούν ως πειστήρια στη σχηματισθείσα δικογραφία.
Ο αυτοσχέδιος εμπρηστικός – εκρηκτικός μηχανισμός ερρίφθη από την ομάδα των ατόμων που επιτέθηκε κατά των αστυνομικών, χωρίς να έχει ταυτοποιηθεί συγκεκριμένος δράστης και περισυλλέχθηκε ακέραιος από το οδόστρωμα, καθώς δεν εξερράγη. Τα δύο κοντάρια χρησιμοποιήθηκαν κατά των αστυνομικών από δύο συλληφθέντες.
Με βάση τα προαναφερόμενα οποιεσδήποτε άλλες αιτιάσεις σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πετάει ο γάιδαρος; …πετάει.