Η έκτακτη και απροειδοποίητη αναχώρηση του Βασίλη, όπως τον γνωρίζουμε εμείς, Βασίλειου όπως τον αποκαλούν οι οικείοι του, Μπιλάρα όπως τον αποκαλούν οι κολλητοί του, Βασίλειος Αγαμέμνων Μάγγος όπως γράφει η ταυτότητά του, έπεσε σαν κεραυνός στην πόλη του Βόλου κι αμέσως μετά σε ολόκληρη τη χώρα.

Μόνο πολιτικοί φωστήρες και πολιτικά ανεύθυνοι μπορούν να αποσυνδέσουν το θάνατό του από την εκτεταμένη αστυνομική καταστολή της πορείας στην ΑΓΕΤ την 13η Ιούνη και τον ανελέητο ξυλοδαρμό και βασανισμό του την 14η Ιούνη μπροστά στα δικαστήρια του Βόλου, στο όχημα της ασφάλειας που τον μετέφερε στο τμήμα και τα βασανιστήρια που υπέστη εκεί, πριν τον πετάξουν έξω από αυτό σαν σακί. Οι πρώτοι πολιτικά υπεύθυνοι για τον πρόωρο χαμό του είναι ο Χρυσοχοΐδης και ο Μητσοτάκης.

Τα γεγονότα της ΑΓΕΤ και ό,τι ακολούθησε και συμβαίνει ακόμα και σήμερα στην πόλη του Βόλου, εκτεταμένες έρευνες, προσαγωγές, εντάλματα έρευνας σε σπίτια και πολλά άλλα, αποδείχτηκαν ένα επεισόδιο από αυτό που συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεν πρόκειται για το παρελθόν αλλά για το εφιαλτικό μέλλον. Η πανδημία του 2020, ενσωματώνοντας και αλληλεπιδρώντας με την παγκόσμια κρίση που σηματοδότησε η χρεοκοπία της Lehman Brotherς το 2008, σπρώχνει τον καπιταλισμό στο κενό. Στο κενό συμπαρασύρει ζωντανούς και νεκρούς. Οι αυτοκτονίες για τα μνημόνια έπαψαν να δημοσιεύονται γιατί προκαλούν κοινωνική θλίψη ή και οργή. Προφανώς πρόκειται για χιλιάδες “διαταραγμένα” άτομα. Η αστυνομία δεν έχει στην υπηρεσία της μόνο τα ΜΑΤ και τους βασανιστές αλλά κι ένα ολόκληρο προσωπικό επιστημόνων, ψυχολόγων, ψυχιάτρων, ιατροδικαστών, κομπιουτεράδων, επικοινωνιολόγων, νομικών για την διερεύνηση και τον έλεγχο του πληθυσμού.

Το πλήρες αδιέξοδο και η πλήρης αδυναμία να λειτουργήσει ξανά το σύστημα οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες ταξικές συγκρούσεις. Είτε η ύφεση είναι 10%, είτε 15% όπως προειδοποιούν πολλοί, σημαίνει ότι μέχρι το Σεπτέμβρη που λήγουν όλα τα μέτρα πυρόσβεσης της κοινωνικής αναταραχής, τουλάχιστον 500.000 – 750.000 νέοι άνεργοι θα προστεθούν στο ήδη υπάρχον ένα εκατομμύριο.

Οι πρακτικές της αστυνομίας από τη λήξη του συναγερμού για την πανδημία και η “ανεξήγητη βία” όπως λένε πολλοί, είναι η προληπτική δράση ενάντια σε κινδύνους όπως τα Κίτρινα Γιλέκα ή τη γιγαντιαία πάλη μαύρων, κίτρινων και λευκών, στην Αμερική.

Το ρολόι της ιστορίας γυρνά ξανά στο 2008, αλλά σε ένα ανώτερο επίπεδο. Ο ρόλος μας είναι να μην αφήσουμε ξανά την ιστορία μισοτελειωμένη, με την κυβερνώσα “αριστερά” να προσπαθεί απελπισμένα να ανακτήσει το έδαφος που έχασε με την υπογραφή των μνημονίων ανοίγοντας το δρόμο στη χειρότερη δεξιά-ακροδεξιά κυβέρνηση που γνωρίσαμε από τη χούντα μέχρι σήμερα. Η αστυνομία και το αστικό κράτος ούτε εκδημοκρατίζονται, ούτε μεταρρυθμίζονται – μονάχα ανατρέπονται από μια νέα κοινωνική τάξη, το προλεταριάτο, που δεν έχει κανένα συμφέρον για την ύπαρξή τους, για την ύπαρξη μιας ένοπλης δύναμης χωρισμένης από το λαό και υψωμένης πάνω από την κοινωνία.

Χωρίς τη νέα γενιά, τους Βασίληδες, ατρόμητους και παράτολμους, με θάρρος και χωρίς κανέναν ενδοιασμό για τη ζωή τους, καμιά κοινωνική επανάσταση δεν είναι εφικτή.

Η ενότητα των γενιών αποτελεί ένα σοβαρό και κρίσιμο πρόβλημα προς επίλυση. Η δολοφονική επίθεση κατά του Βασίλη στις 14 Ιούνη είναι η προσπάθεια του κράτους να διατηρήσει, διασπείροντας τον φόβο, αυτό το χάσμα για τη διατήρηση της κυριαρχίας των μπουρζουάδων.

Σύντροφε Βασίλη καλό δρόμο, μέχρι τη νίκη.

18/7/2020

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ