Δρομολογούν σταδιακή στάση πληρωμών σε μισθούς - συντάξεις

Μόνιμο επίτροπο από την Tρόικα και κλειστό λογαριασμό ο οποίος πρώτα θα εξυπηρετεί το χρέος και μετά -με ό,τι περισσεύει- θα χρηματοδοτείται το πρωτογενές έλλειμμα, δηλαδή οι μισθοί, οι συντάξεις, η υγεία ή η παιδεία. Aυτό περιλαμβάνεται ως προϋπόθεση στη νέα δανειακή σύμβαση που ψήφισαν την Κυριακή τα 2/3 των βουλευτών.

Tώρα όμως, όπως προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup της Τετάρτης 15/2, ακόμα και αυτά μπαίνουν υπό αμφισβήτηση αν η εγχώρια αστική τάξη και τα κόμματά της δεν βρουν τρόπο να εξασφαλίσουν πολιτικά ότι και μετά τις εκλογές, αν και όποτε αυτές γίνουν, η κυβέρνηση που θα προκύψει δεσμεύεται ότι θα τα εφαρμόσει !

 

Οι τελικές αποφάσεις έχουν μετατεθεί για την Δευτέρα 20/2, στη συνάντηση του Eurogroup των υπουργών οικονομικών. Όμως, ακόμα και τότε είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για το δάνειο καθώς ο γερμανός υπουργός οικονομικών πέρα και παράλληλα με τα όσα λέγονται στο Συμβούλιο Υπουργών, έχει δρομολογήσει συζητήσεις για το plan D όπως το αποκαλεί, δηλαδή το Σχέδιο για ελεγχόμενο χρεοστάσιο της Ελλάδας.

 

Τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Φρανκφούρτη υπάρχουν πληροφορίες ότι η απόφαση για το δάνειο θα συνεχίσει να… καθυστερεί έτσι ώστε οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν υπό καθεστώς άμεσης απειλής κήρυξης στάσης πληρωμών εν όψει της 20ης Μαρτίου, οπότε λήγουν ομόλογα της τάξης των 14,4 δισ. ευρώ τα οποία το ελληνικό δημόσιο δεν έχει να πληρώσει.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το εναλλακτικό “σχέδιο” είναι να μην εγκριθεί έγκαιρα το νέο δάνειο και τα ομόλογα του Μαρτίου να πληρωθούν με χρήματα από τα υπόλοιπα του πρώτου δανείου, το οποίο ισχύει μέχρι την ενεργοποίηση του δεύτερου.

 

Αλλά, επειδή αυτά δεν φτάνουν, η κυβέρνηση θα πρέπει να “συμπληρώσει” με λεφτά με τα οποία θα έπρεπε να πληρωθούν μισθοί – συντάξεις και δαπάνες για υγεία και παιδεία! Δηλαδή να κηρυχθεί στάση πληρωμών (ολική ή μερική) απέναντι στους εργαζόμενους στο εσωτερικό ώστε να πληρωθεί το “εξωτερικό” χρέος προς τους ομολογιούχους.

 

Στη λογική αυτή άλλωστε θα λειτουργεί και το ειδικό “κλειστό ταμείο” στο οποίο προβλέπεται να κατατίθενται οι δόσεις του νέου δανείου και το οποίο θα λειτουργεί με προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων (δηλαδή ομολογιακά και διακρατικά δάνεια).

 

Για την συγκρότηση αυτού του ταμείου στο οποίο πέρα από τα χρήματα του δανείου θα πηγαίνουν και πόροι του ελληνικού δημοσίου (από πωλήσεις ΔΕΚΟ, ακινήτων και άλλα έσοδα που δεν έχουν ακόμα προσδιορισθεί) έχουν αρχίσει να δουλεύουν οι άνθρωποι της τρόικας σε Αθήνα και Λουξεμβούργο.

 

Επιπλέον, όπως έγινε ξεκάθαρο την περασμένη Τετάρτη στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών, η κυβέρνηση πρέπει να οριστικοποιήσει την απόφαση για την εγκατάσταση επιτρόπου ο οποίος θα παρακολουθεί τη συγκέντρωση εσόδων από το κράτος και το πού αυτά τα έσοδα καταναλώνονται.

 

Δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί, αλλά όπως ανέφεραν άνθρωποι της τρόικας ο επίτροπος αυτός θα έχει το δικαίωμα του βέτο σε κάθε δαπάνη του Υπ. Οικονομικών και θα μπορεί να καθορίζει το που θα πρέπει να κατευθύνονται οι διαθέσιμοι πόροι, με αναγνωρισμένη προτεραιότητα πάντα την εξυπηρέτηση του χρέους και κατά δεύτερο λόγο την πληρωμή μισθών και συντάξεων. Αν μάλιστα παρατηρήσει κανείς ότι το πρωτογενές έλλειμμα είναι της τάξης του 2% περίπου του ΑΕΠ δηλαδή περί τα 4,5 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι κατά το ποσό αυτό θα μένουν απλήρωτοι μισθοί, συντάξεις και δαπάνες για υγεία και παιδεία, πέραν των λειτουργικών δαπανών το δημοσίου…

 

Παράλληλα προβλέπεται ότι θα εγκατασταθούν επόπτες και στα οικονομικά υπουργεία με τους οποίους ο επίτροπος θα μπορεί να ελέγχει τις ροές εσόδων και δαπανών.

 

Με άλλα λόγια επανήλθε, ήσυχα – ήσυχα, μετά την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη, η τοποθέτηση του “γκαουλάιτερ” ενάντια στην οποία είχαν εξεγερθεί αυτοί που γονυπετείς ψήφισαν την περασμένη Κυριακή τη νέα δανειακή σύμβαση!