Νέα από το Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) είναι ένα δευτεροβάθμιο Σωματείο που εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία της χώρας, ανεξάρτητα από ειδικότητα.

Εδώ και χρόνια λειτουργεί όπως όλα τα  δευτεροβάθμια ή τριβάθμια σωματεία με δράσεις και αποφάσεις ενός αποστειρωμένου γραφειοκρατικοποιημένου συνδικαλισμού που οι εργαζόμενοι δεν τον εμπιστεύονται και σε πολλές περιπτώσεις –ευτυχώς- τον ξεπερνούν.

Στην ΠΟΕΔΗΝ εδώ και χρόνια επίσης η ΠΑΣΚΕ έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Στο τελευταίο πανελλήνιο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ που έγινε στις 7, 8 και 9 Φλεβάρη,  εμφανίστηκε για πρώτη φορά ένα νέο σχήμα από εκπροσώπους της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, διαφόρων σχημάτων από όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Το σχήμα αυτό, η Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, στο οποίο συμμετείχε και η ΑΡΣΥ (Αριστερή Συσπείρωση Υγειονομικών) και στηρίχτηκε από συντρόφους του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ και ανένταχτους, κατάφερε να εκλέξει μια (1) έδρα για το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και 3 έδρες για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Σημαντική αυτή η εκλογική εκπροσώπηση αν σκεφτεί κανείς ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς όπως η Αγωνιστική Συνδικαλιστική Παρέμβαση,  που στηρίζεται από το ΚΚΕ μ.λ. και με την οποία δυστυχώς δεν προέκυψε συνεργασία,  είχaν καταφέρει μια φορά μόνο να εκλέξουν  έναν εκπρόσωπο (μια έδρα) για το Συμβούλιο. Επίσης οι συνδικαλιστικές κινήσεις που στηρίζονται από ΠΑΜΕ και ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν αύξηση έως και διπλασιασμό των εδρών ενώ τα σχήματα που στηρίζουν η ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ είχαν μείωση (όχι τόσο μεγάλη όσο περιμέναμε είναι η αλήθεια…). Επίσης η ΠΑΣΚΕ για πρώτη φορά έχασε την πλειοψηφία.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι η ΠΟΕΔΗΝ μπορεί να υπερβεί τον  εαυτό της και να προβεί σε αγωνιστικές δράσεις. Ακόμα και με αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στο εσωτερικό της, τα καθήκοντα που μπαίνουν, ειδικά σήμερα, για ένα ταξικό, αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα που μπορεί να φέρει ανατροπή, είναι τέτοια που υπερβαίνουν μια επαγγελματική ομοσπονδία.

Ο  στόχος  για ένα παν-υγειονομικό κίνημα που όχι απλά θα αντιστέκεται στα μέτρα που διαλύουν το ΕΣΥ αλλά που θα στοχεύει σε  αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλους, εργαζόμενους, άνεργους, μετανάστες και δεν θα υπερασπίζεται απλά αλλά θα αναδεικνύει και θα ικανοποιεί τα δικαιώματα εργαζόμενων και ασθενών, αφορά όλο το εργατικό κίνημα και την τάξη.

Το τελευταίο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ καταδεικνύει απλώς μια νέα κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας. Οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας και έχουν ήδη ξεκινήσει.