του Ερνέστο Αγγελή

Δεύτερη εβδομάδα του κύματος καταλήψεων που σαρώνει τα σχολεία όλης της χώρας και η διαδήλωση που έγινε σήμερα, Πέμπτη 1η Οκτώβρη 12 μ.μ., από τα Προπύλαια, έδειξε την σθεναρή στάση της νεολαίας στον αγώνα ενάντια στην διάλυση της εκπαίδευσης και το “σχολείο” που της επιβάλλουν οι “από πάνω”.

Στην διαδήλωση, μαζί με τους μαθητές ήταν παρόντες σύλλογοι γονέων, οι σύλλογοι εκπαιδευτικών Περιστερίου, το Συντονιστικό Αναπληρωτών και Αδιορίστων εκπαιδευτικών και αρκετές ΕΛΜΕ. Οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας είχαν μαζικό μπλοκ, ενώ στην πορεία πήραν μέρος και εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σύντροφοι του ΕΕΚ επίσης ήταν στην διαδήλωση, στηρίζοντας μπλοκ καταλήψεων και δίνοντας εκατοντάδες προκηρύξεις στη νεολαία.

Με συνθήματα οργής ενάντια στη διάλυση της εκπαίδευσης, την Κεραμέως και ενάντια στα πολεμοχαρή εξοπλιστικά προγράμματα της Κυβέρνησης, περίπου 3000 νεολαίοι και εργαζόμενοι, κατέβηκαν στους δρόμους της Αθήνας, αρχίζοντας από τα Προπύλαια με κατεύθυνση στο Σύνταγμα και την Βουλή. Τον τόνο έδιναν τα μπλοκ των καταλήψεων στα σχολεία με τα πανό τους. Στη διαδήλωση ήταν οι καταλήψεις της Αθήνας, της Δυτικής Αττικής, μεταξύ άλλων του Περιστερίου, της Πετρούπολης, του Χαϊδαρίου. Μπλοκ είχαν οι μαθητές από το Μαρούσι, την Καισαριανή, το Μπραχάμι και τον Πειραιά. Στην κεφαλή της πορείας ήταν το πανό της “Συντονιστικής Επιτροπής μαθητών Αθήνας”, με την ΚΝΕ που το έχει αναλάβει, να έχει φέρει “μπαλόνια” που αναγράφανε “μέσα από τις μάσκες έχουμε φωνή”, έχοντας συγχρόνως τοποθετήσει “αλυσίδες” μέσα στην πορεία, ανάμεσα στους διαδηλωτές, για να κρατήσει τον έλεγχο των δυνάμεών της.

Στο ύψος του Συντάγματος, και ενώ η διαδήλωση είχε φτάσει μπροστά από την Βουλή, η αστυνομία είχε παραταχθεί στον πεζόδρομο, με τα συνθήματα να γίνονται πιο έντονα και μπλοκ μαθητών διαδηλωτών να κινούνται προς αυτήν την πλευρά, βάζοντας τα πανό τους απέναντί τους. Από το πίσω μέρος της διαδήλωσης, νεαροί πέταξαν πέτρες, φωτοβολίδες και μολότοφ προς στην αστυνομία, η οποία με αυτήν την αφορμή, επιχείρησε χτύπημα στην διαδήλωση, πετώντας βόμβες κρότου λάμψης και χημικά, προκαλώντας τον πανικό σε ορισμένους διαδηλωτές οι οποίοι έφυγαν προς την πλευρά του Μ. Βρετάνια, με τον κύριο όγκο όμως της διαδήλωσης να προχωρά προς τα εμπρός.

Η πορεία ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια μετά από λίγο και η μαθητική και σπουδάζουσα νεολαία είναι μπροστά στην επόμενη φάση της πάλης για την διάρκεια των καταλήψεων, για την πραγματοποίηση της επόμενης διαδήλωσης, χτυπώντας την Κυβέρνηση, για την οποία οι καταλήψεις είναι πηγή πολιτικής κρίσης. Η νεολαία κινητοποιείται στους δρόμους μέσα στην δίνη της νέας φάσης της καπιταλιστικής κρίσης που έχει ήδη αρχίσει και η οποία θέτει στην εργατική τάξη μεγάλες προκλήσεις αναμέτρησης με την Κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη.

Photo credits: Θόδωρος Κουτσουμπός.