Απεργίες και στάσεις εργασίας στις 7 Οκτώβρη

της Μαργαρίτας Κουτσανέλλου

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, ημέρα ανακοίνωσης των ποινών για τη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και των δολοφονικών της πράξεων, η εργατική τάξη και τα συνδικάτα μαζικά αποφασίζουν την παρουσία τους στη διαδήλωση έξω από το Εφετείο Αθηνών (Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Τετάρτη 7 Οκτώβρη, 11 π.μ).

Οι εργατικές οργανώσεις ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη διευκολυντικές στάσεις εργασίας, ώστε κανένας να μη λείψει από την παλλαϊκή συγκέντρωση που οργανώνεται για να διατρανωθεί την ημέρα εκείνη η αδιαπραγμάτευτη και ανυποχώρητη θέληση και απαίτηση της κοινωνίας για παραδειγματική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, της ηγεσίας της και των εγκληματικών οργάνων της.

Μετά την ΑΔΕΔΥ, με χθεσινή (30/9/2020) απόφασή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας κηρύσσει στάση εργασίας από τις 11:00 π.μ. έως και τη λήξη του ωραρίου σε αρκετούς κλάδους, χωρίς να έχει επακριβώς ακόμα οριστεί ο χρόνος. Δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου εδώ και εβδομάδες ανακοινώνουν την κήρυξη στάσεων εργασίας ή τη συμμετοχή τους στις ήδη κηρυγμένες από τα υπερκείμενα συνδικαλιστικά όργανα. Οι εργατικές οργανώσεις καταγγέλλουν τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, απαιτούν την πλήρη καταδίκη τους και συσπειρώνονται στη μάχη κατά του φασισμού και του ναζισμού που επιχειρούν να δρέψουν τους καρπούς της κοινωνικής δυσαρέσκειας και να αποπροσανατολίσουν την εργατική τάξη από τον πραγματικό εχθρό της, την αστική τάξη και τα καθεστώτα της που χρεωκοπούν οικονομικά και πολιτικά, κάτω από το βάρος των αδιεξόδων που το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα προκαλεί. Υπάρχει ιστορική πείρα και οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα γνωρίζουν ότι οργανωμένη εργατική τάξη και ναζισμός είναι ασύμβατες έννοιες. Ο φασισμός είναι το σιδερένιο χέρι της αστικής τάξης που κινητοποιεί τον κοινωνικό βόθρο για το τσάκισμα των εργατικών οργανώσεων.

Εργατικές οργανώσεις που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει τη συμμετοχή τους σε στάση εργασίας στις 7 Οκτωβρίου και στο συλλαλητήριο είναι η ΑΔΕΔΥ με στάση εργασίας από τις 11:00 π.μ. έως τις 15:00, η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ με διευκολυντική στάση από τις 08:00 π.μ. μέχρι τις 11:00, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά από τις 11 με ανοιχτή τη λήξη ως προς τις ώρες, για να υπάρξει συνεννόηση με το ΕΚΑ, το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής από τις 9:00 έως τις 13:00, ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου, η ΠΕΝΕΝ, η οποία στηρίζει και συμμετέχει στη συγκέντρωση, τα σωματεία του ΠΑΜΕ που καλούν σε προσυγκέντρωση στον σταθμό τού μετρό στους Αμπελόκηπους στις 10:00 π.μ., το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζόμενων στα δομικά υλικά και τις κατασκευές, το οποίο καλεί για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αμαρουσίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), το ΣΕΤΗΠ (εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες), η ΟΣΕΑΔΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζόμενων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων), ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής είναι μερικά μόνο από τα σωματεία και τις εργατικές οργανώσεις που έχουν ήδη ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στην παναττική στάση εργασίας και στο συλλαλητήριο.

Στην εμβληματική δίκη που λήγει στις 7 Οκτωβρίου, δικάζονται 69 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων μέλη τοπικών οργανώσεων, στελέχη και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με βάση το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα. Δεκαοκτώ από τους κατηγορούμενους είχαν εκλεγεί βουλευτές με τη Χρυσή Αυγή τον Ιούνιο του 2012 και κατηγορούνται επιπλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η διεξαγωγή της δίκης ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Στο πλαίσιο της δίκης για εγκληματική οργάνωση, συνεκδικάζονται τρία κακουργήματα: η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα (18 Σεπτεμβρίου 2013), η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ (12 Ιουνίου 2012) και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013), ενώ συνεξετάζονται και άλλες 60 υποθέσεις που έχουν ήδη δικαστεί ή δικάζονται παράλληλα σε άλλα δικαστήρια και αφορούν εγκλήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής που δικάζονται για ένταξη ή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Όλοι στο Εφετείο, Τετάρτη 7 Οκτώβρη, 11 π.μ.