[ Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ είναι όψεις του ίδιου νομίσματος ]

του Αντώνη Νταλακογεώργου 1Ο Αντώνης Νταλακογεώργος είναι Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η κατάσταση στην επιβατηγό ναυτιλία και ειδικότερα στην Ακτοπλοΐα μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης από τις αρχές του Ιούνη 2020 και μετά δείχνει να ομαλοποιείται.

Η επιβατική κίνηση ανεβαίνει σταθερά και αγγίζει σε πολλά πλοία και γραμμές τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα που ισχύουν για τον επιτρεπόμενο αριθμό επιβατών τόσο στα συμβατικά όσο και στα ταχύπλοα σκάφη που εκτελούν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Ο λόγος και η σύγκριση προφανώς γίνεται με την περίοδο που είχε κηρυχθεί το lockdown και όχι με την αντίστοιχη περσινή.

Σημειώνουμε ότι οι εφοπλιστές της Ακτοπλοΐας την περίοδο του lockdown κατέβασαν τα ρολά, ακινητοποίησαν την μεγάλη πλειοψηφία των πλοίων τους τα οποία αποσύρθηκαν από την γραμμή που εξυπηρετούσαν, οδήγησαν σε μαζική ανεργία χιλιάδες Ναυτεργάτες και η κυβέρνηση επιδότησε τα δρομολόγιά τους όσο διήρκεσε η καραντίνα.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ στο πλαίσιο της πολιτικής της στήριξε, προσέτρεξε άμεσα και ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις των εφοπλιστών δίνοντας τους μια πρώτη δόση 15 εκατομμυρίων και στην πραγματικότητα χρηματοδοτώντας γενικευμένα το σύνολο των πλοίων που εκτελούσαν Ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Με νεότερη απόφαση πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η ενίσχυση με άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με την ΚΥΑ και αφορά τον μήνα Ιούλη του 2020.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση πάγωσε για δύο μήνες τις οργανικές συνθέσεις που ισχύουν την χειμερινή περίοδο με αποτέλεσμα οι εφοπλιστές της Ακτοπλοΐας να ωφεληθούν τα μέγιστα από την χαμηλότερη δαπάνη στο εργατικό κόστος.

Ακόμη και μέσα στην περίοδο του lockdown, ενώ η επιβατική κίνηση ήταν αισθητά μειωμένη, η αντίστοιχη των φορτηγών αυτοκινήτων για την μεταφορά εμπορευμάτων ήταν σε αξιοπρόσεκτα υψηλά επίπεδα.

Η κυβέρνηση όμως δεν περιορίστηκε στα παραπάνω, ήδη όπως έχει ανακοινώσει έχει προβεί σε ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες ζητώντας την οικονομική στήριξη του κλάδου της Ακτοπλοΐας για όλη την περίοδο που υφίσταται η υγειονομική κρίση.

Επίσης στα “σκαριά” των κυβερνητικών επιλογών είναι και νέα μέτρα ενίσχυσης των Ακτοπλόων εφοπλιστών με κεντρικό την απαλλαγή των εργοδοτικών εισφορών προς τα ταμεία μας για την περίοδο Ιούνης – Σεπτέμβρης 2020.

Τέλος η κυβέρνηση προανήγγειλε μέσω του κ. Πλακιωτάκη ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξήσει σημαντικά το πρωτόκολλο επιβατών ανεβάζοντας πιθανότατα την πληρότητα για τα συμβατικά Ακτοπλοϊκά πλοία περί το 85%.

Στο μεταξύ οι Ακτοπλοϊκές εταιρείες εν μέσω πανδημίας έχοντας την έγκριση του ΥΕΝ και των Λιμενικών αρχών έχουν προχωρήσει σε πλήθος αλλαγών στην εκτέλεση των δρομολογίων με προφανή στόχο την παραπέρα μείωση του λειτουργικού κόστους (εδώ να σημειώσουμε ότι οι τιμές των καυσίμων που αποτελούν πάνω από το 60% του λειτουργικού κόστους των πλοίων έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα οποία καρπώνονται εξ ολοκλήρου οι εταιρείες…)

Στο πλαίσιο αυτό τα πλοία έχουν αυξήσει τα δρομολόγια και τις προσεγγίσεις σε διάφορα λιμάνια, έχουν μειώσει τις ταχύτητες ενώ η διασύνδεση με το σύνολο των νησιών διαμορφώνει μια χαοτική κατάσταση στην εξυπηρέτηση πολλών νησιών μας.

Όμως το χειρότερο και άκρως επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι ορισμένες εταιρίες, εν γνώσει του ΥΕΝ και των υπηρεσιών του, πωλούν εισιτήρια του ίδιου πλοίου σε διαφορετικές ώρες αναχώρησης και τελικά ο ανενημέρωτος επιβάτης μετακινείται την ώρα που αυθαίρετα επιθυμούν οι εταιρίες που προβαίνουν σε τέτοιες αθλιότητες.

Επίσης σημειώνονται κρούσματα και επικίνδυνα φαινόμενα, οι πληρότητες που έχουν καθοριστεί για υγειονομικούς λόγους παραβιάζονται θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο την υγεία του επιβατικού κοινού αλλά και των Ναυτεργατών. Συνωστισμός και συγχρωτισμός είναι καθημερινό φαινόμενο σε πολλά Ακτοπλοϊκά πλοία.

Στην προτροπή μας προς υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η επικίνδυνη αυτή κατάσταση να γίνεται καταμέτρηση των επιβαινόντων έστω και δειγματοληπτικά, απάντηση δεν έχουμε πάρει ακόμη….

Η επέκταση και αύξηση στα πρωτόκολλα των επιβαινόντων στα Ακτοπλοϊκά πλοία θεωρούμε ότι συνιστούν ένα βήμα το οποίο αυξάνει ραγδαία τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού και καθιστά τα πλοία πλωτές – κινητές υγειονομικές βόμβες και πιστεύουμε ότι οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας δεν θα πρέπει να προχωρήσουν παρά την πίεση που ασκούν οι εφοπλιστές και ο αρμόδιος Υπουργός ο οποίος μόλις προχθές δήλωσε σχετικά: “Έχουμε προτείνει εκ νέου αναθεώρηση του πρωτοκόλλου με δεδομένο ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα μας το επιτρέπουν. Σε μεγάλο βαθμό έχει προστατευθεί η δημόσια υγεία και των επιβατών και των κατοίκων των νησιών”

Προφανώς κατά την κυβέρνηση ο μαζικός συγχρωτισμός χιλιάδων επιβατών στα καράβια των εφοπλιστών στις Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δεν αποτελούν πρόβλημα ή κίνδυνο διότι τα πλοία τους έχουν ανοσία στον κορωνοϊό…

Κατά τα λοιπά η κυβέρνηση επιβάλει τις μάσκες στα Σούπερ Μάρκετ και σε άλλους κλειστούς χώρους…

Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται από κυβέρνηση – εφοπλιστές για να μπουν όλα τα πλοία (πολλά παραμένουν δεμένα) ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να είναι ασφαλής η μετακίνηση των επιβατών.

Έχει ενδιαφέρον σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ακτοπλοΐα να δούμε ποιά είναι η θέση του “αριστερού” “αντιπολιτευόμενου” ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστική για τις παραπάνω εξελίξεις είναι η δημόσια παρέμβαση – δήλωση του τομεάρχη Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριου Σαντορινιού ο οποίος έχει διατελέσει αναπληρωτής ΥΕΝ και εκλέγεται στα Δωδεκάνησα.

Με αφορμή την έκδοση της ΚΥΑ για το δεύτερο πακέτο 15 εκατομμυρίων ευρώ προ τους εφοπλιστές της Ακτοπλοΐας επικρίνει δριμύτατα την κυβέρνηση και τον Υπουργό Ε.Ν για καθυστερημένη και ανεπαρκή χρηματοδότηση της Ακτοπλοΐας!

Μεταξύ των άλλων σημειώνει: “Η συγκεκριμένη ΚΥΑ δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τα αργά αντανακλαστικά του Υπουργείου σε σχέση με τις ήδη καταγεγραμμένες ανάγκες των δρομολογίων”!

Παρακάτω αναφέρει: “Η αντίδραση του Υπουργείου έχει καθυστερήσει τουλάχιστον δύο μήνες αφήνοντας τις συνδέσεις των νησιών στον αέρα και τορπιλίζοντας τις προσπάθειες για την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης που τόση ανάγκη έχουν οι τοπικές κοινωνίες”.

Στην συνέχεια υπογραμμίζει: “Εκεί δηλαδή που μια κυβέρνηση η οποία δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για τα νησιά και τις συνθήκες διασύνδεσής τους θα έπρεπε ήδη από τον Ιούνιο να έχει μεριμνήσει για την επιδότηση των γραμμών και πλοίων που καλύπτουν τις ανάγκες αυτές”.

Κλείνοντας την δήλωσή του κάνει επαναλαμβανόμενη αναφορά στην “άνιση μεταχείριση μεταξύ συμβατικών και ταχύπλοων πλοίων” αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ευνοεί τους κολλητούς της.

Τι μας λέει με απλούστερα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση δεν στήριξε επαρκώς το εφοπλιστικό Ακτοπλοϊκό κατεστημένο, ότι η μειωμένη κατά την γνώμη του αυτή χρηματοδότηση έγινε καθυστερημένα και ενθαρρύνει με την κριτική του την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ακόμη πιο γενναία μέτρα για τους εφοπλιστές!

Εδώ ο Σαντορινιός μετατρέπεται σε λαγό του εφοπλιστικού κεφαλαίου της Ακτοπλοΐας, ο ίδιος μετεξελίσσεται σε Άδωνη του ΣΥΡΙΖΑ και ξεδιάντροπα επεμβαίνει και αξιώνει: δώστε και άλλα στους εφοπλιστές, στο όνομα βέβαια της καλύτερης εξυπηρέτησης των νησιών!

Στις συνθήκες αυτές κυβέρνηση – ΥΕΝ – ΣΥΡΙΖΑ – Σαντορινιός βρίσκονται σε έντονο και σκληρό ανταγωνισμό ποιός θα υπηρετήσει πιο δουλικά τους εφοπλιστές και τα κέρδη τους.

Από την άλλη τα προβλήματα που διαμόρφωσε η υγειονομική κρίση για τους χιλιάδες Ναυτεργάτες όπως είναι η ανεργία, η επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, η εντατικοποίηση της δουλειάς, τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, οι παραβιάσεις των ΣΣΕ, η μη καταβολή των υπερωριών, η καθυστέρηση στην εξόφληση των μισθών, οι παρεκκλίσεις στα μέτρα ασφαλείας και πλήθος ακόμη προβλημάτων, είναι ασήμαντες λεπτομέρειες τις οποίες ο Υπουργός Ε.Ν και ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να περιφρονούν.

Σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων της δεύτερης δόσης των 15 εκατομμυρίων ευρώ προφανώς ευνοούνται οι εφοπλιστές των ταχύπλοων…

Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων στον χώρο της Ακτοπλοΐας είχε μεταξύ των άλλων ως γνώρισμα την διαμόρφωση πελατειακών σχέσεων με όρους διαπλοκής με πρωταγωνιστές εφοπλιστές και άλλους επιχειρηματίες και φυσικά δεν εξαιρείται από αυτό η περίοδος της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία άφησε ανέπαφο ένα άθλιο – αμαρτωλό σκανδαλώδες καθεστώς και ένα αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εφοπλιστών και υπηρετεί το δόγμα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, δεν απαντά στα σύγχρονα προβλήματα, στις διασυνδέσεις των νησιών και ταυτόχρονα καταρρακώνει και υπονομεύει τα ναυτεργατικά δικαιώματα.

Η ιδιωτική εφοπλιστική πρωτοβουλία στον ευαίσθητο τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών απέτυχε παταγωδώς αφού αυτή προτάσσει την κερδοφορία σε ένα κοινωνικό αγαθό (ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες) που αφορά την σύνδεση και εξυπηρέτηση της ηπειρωτικής χώρας με όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα, στις γραμμές κυριαρχούν πλοία γερασμένα, η τάση αυτή ενισχύεται τα τελευταία χρόνια, με προβλήματα στην ασφάλεια, με τραγικά μειωμένες συνθέσεις και ναυτεργατικό δυναμικό, με απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς, με ανεπαρκή κάλυψη και διασύνδεση στα νησιά, κυρίως στα μη αναπτυγμένα, και η μάχη μεταξύ των εφοπλιστών μαίνεται για το ποιός θα είναι ο ευνοούμενος από την κάθε κυβέρνηση ενώ οι νησιώτες δεινοπαθούν από τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και την υποβαθμισμένη ποιότητα υπηρεσιών.

Αποδείχνεται με όλα τα παραπάνω περίτρανα ότι Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, ανακυκλώνουν μια αποτυχημένη ναυτιλιακή πολιτική στην Ακτοπλοΐα, το δημόσιο πληρώνει κάθε χρόνο περί τα 130 εκατομμύρια ευρώ για τις άγονες γραμμές και η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο και οι πολιτικοί εκπρόσωποι διαγκωνίζονται ποιός θα είναι πιο αρεστός στους εφοπλιστές.

Ο δρόμος για το αγωνιστικό κίνημα των Ναυτεργατών, για τους λαϊκούς φορείς των νησιών δεν μπορεί να είναι η αποδοχή και η υποταγή στο σημερινό μοντέλο της εφοπλιστικής κερδοφορίας στις Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αλλά η πάλη για την διαμόρφωση μιας εναλλακτικής προοπτικής που θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του λαού, των νησιών, θα συμβάλει στην ισόρροπη ανάπτυξή τους, θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες προς τους επιβάτες, θα αντιμετωπίζει τα οξυμένα Ναυτεργατικά προβλήματα και θα απαλλάσσει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από την ιδιωτική – κερδοσκοπική πρωτοβουλία.

Υποσημειώσεις[+]