του Θόδωρου Κουτσουμπού

Ομοσπονδιακές  στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις χτύπησαν βάρβαρα, με ρίψεις δακρυγόνων, το πλήθος των διαδηλωτών έξω από το δικαστικό μέγαρο, στο κέντρο του Πόρτλαντ, το βράδυ της Τρίτης 21 Ιουλίου 2020. Ύστερα από μια εβδομάδα διαδηλώσεων οι  ομοσπονδιακές αρχές επιτέθηκαν βίαια για να επιβάλουν το «νόμο και την τάξη» του Τραμπ.

Την Τρίτη το βράδυ, ήταν η 55η ημέρα συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στην πόλη, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία  του μαύρου Τζορτζ Φλόυντ από αστυνομικό. Στη διάρκεια των διαμαρτυριών πυρκαγιά ξέσπασε στην πρόσοψη του δικαστηρίου. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν η ομάδα «Μητέρες», μαζί άλλους διαδηλωτές.

Για την καταστολή των διαδηλώσεων στο Πόρτλαντ ο Τραμπ κινητοποίησε τις δυνάμεις Προστασίας των Συνόρων, αναπτύσσοντας τρεις μονάδες παραστρατιωτικού τύπου. Πυροδότησε έτσι  συνταγματική κρίση: το αμερικανικό σύνταγμα απαιτεί μια τέτοια ακραία παρέμβαση ομοσπονδιακών στρατιωτικών δυνάμεων σε μια Πολιτεία να  προϋποθέτει συγκεκριμένο αίτημα από τις τοπικές Αρχές της Πολιτείας- πράγμα που ΔΕΝ έγινε και διαμαρτύρονται έντονα και δημόσια ο δήμαρχος του Πόρτλαντ και ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Όρεγκον.

Ο αναπληρωτής γραμματέας της εσωτερικής ασφάλειας, Τσαντ Βόλφ, υποστηρίζοντας την καταστολή είπε ότι οι πράκτορες ενεργούσαν νόμιμα. «Στοχεύουμε και συλλαμβάνουμε μόνο εκείνους που έχουν αναγνωριστεί ότι διαπράττουν έγκλημα», είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. Πρόσθεσε δε, ότι οι δυνάμεις τους “δεν είναι η Γκεστάπο όπως περιγράφονται.”

Σε απάντηση, μια γιαγιά πέντε εγγονιών, η κυρία AllisonHyder, φορώντας κράνος σκι και γυαλιά, δήλωσε: «Είμαι το πρόσωπο της “αναρχίας”. Οι άνθρωποι των Η.Π.Α. πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μαμάδες, οι γιαγιάδες και οι νοσηλευτές είναι εδώ μέσα στη νύχτα απαιτώντας δικαιώματα για όλους».

Η εισβολή ομοσπονδιακών στρατιωτικών για την καταστολή των διαδηλώσεων έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις. Το πλήθος του κόσμου φώναζε: «Οι Feds (ομοσπονδιακοί) στα σπίτια τους! Όχι ρατσισμός στις Η.Π.Α. Χωρίς μπάτσους, χωρίς Κου Κλουξ Κλαν».

Οι παραστρατιωτικές δυνάμεις έφθασαν στην πόλη κατ’ εντολή του Τραμπ«για να προστατεύσουν τα μνημεία», όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος που μετά την βίαιη καταστολή με χρήση χημικών  συνεχάρη τους ομοσπονδιακούς βάρβαρους λέγοντας ότι «έκαναν σπουδαία δουλειά»!

Ο Πρόεδρος Τραμπ, προωθώντας ένα μήνυμα «νόμου και τάξης» απολύτως αναγκαίο για την εκστρατεία επανεκλογής του, παρουσιάζει μια σκοτεινή εικόνα  για το Πόρτλαντ ως ένα παράνομο μέρος στα χέρια  της «ριζοσπαστικής  άκρας Αριστεράς»,«γεμάτο αναρχικούς και ακροαριστερούς που μισούν τη χώρα μας».

Για την καταστολή του μαζικού λαϊκού  κινήματος έστειλε ένοπλους άνδρες από διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών μονάδων που συνήθως χρησιμοποιούνται για την πάταξη του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Οι δυνάμεις αυτές με στολές παραλλαγής και καλυμμένα πρόσωπα πυροβολούν κατ’ ευθείαν με δακρυγόνα, ενώ  τους διαδηλωτές που συλλαμβάνουν τους σέρνουν σε φορτηγά χωρίς σήμανση.

Η εικόνα του Πόρτλαντ που προβάλλει ο Πρόεδρος και η βίαιη καταστολή  έχουν εξοργίσει τους διαδηλωτές που πιστεύουν ότι ο Τραμπ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την αναταραχή της πόλης ως πολιτικό θέατρο για την προεκλογική του εικόνα στο συντηρητικό ακροδεξιό ακροατήριό του, δεδομένης και της φήμης του Πόρτλαντ σε ιστορικές αγωνιστικές παραδόσεις  – ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους το είχε χαρακτηρίσει «Μικρή Βηρυτό».

Για τους διαδηλωτές, η ασυνήθιστη ανάπτυξη της ομοσπονδιακής εξουσίας του προέδρου παρέχει ακόμη πιο πειστικά στοιχεία ότι οι φόβοι τους για την αυξανόμενη φασιστική απειλή στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι δικαιολογημένοι.

Το ερώτημα που τίθεται δημόσια από όλο το πολιτικό φάσμα είναι: θα παραδώσει την εξουσία ο Τραμπ εάν χάσει τις εκλογές το Νοέμβριο;ή η κατάσταση στη μεγαλύτερη καπιταλιστική δύναμη θα εξελιχθεί σε ανοικτή δικτατορία και εμφύλιο πόλεμο;