Δύο κεντρικοί τραπεζίτες υπό κατηγορία είναι πολλοί για την ΕΚΤ

Δύο κεντρικοί τραπεζίτες υπό κατηγορία είναι πολλοί για την ΕΚΤ

 

Μετά την απόφαση της Βουλής να παραπέμψει τους δέκα πολιτικούς σε προανακριτική, μεταξύ των οποίων και τον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αυξάνεται σε δύο ο αριθμός των κεντρικών τραπεζιτών στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, που τελούν υπό έρευνα για σκάνδαλα στις χώρες τους.

 

Ο Γιάννης Στουρνάρας διοικητής της ΤτΕ και υπουργός οικονομικών την επίμαχη περίοδο που εξετάζεται το σκάνδαλο Novartis, παραπέμπεται στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής μαζί με τους Σαμαρά – Βενιζέλο – Λοβέρδο και Γεωργιάδη.

 

Να σημειωθεί ότι ο Γ. Στουρνάρας είναι ο μοναδικός που ως Υπ. Οικονομικών… διόρισε τον εαυτό του με την άδεια των Σαμαρά/Βενιζέλου στη θέση του διοικητή της ΤτΕ. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στις χώρες της Ευρωζώνης.

 

Μαζί του όμως, στην ίδια κατηγορία των υπό έρευνα κεντρικών τραπεζιτών της ΕΚΤ είναι από τώρα και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας. Αυτός ερευνάται για θέματα ανακύκλωσης μάυρου χρήματος στο τοπικό τραπεζικό σύστημα μετά από κατηγορίες για χρηματισμό Pώσου μεγαλομετόχου λετονικής τράπεζας. Για όσο η έρευνα θα διαρκεί ο κεντρικός τραπεζίτης έχει τεθεί σε αναστολή καθηκόντων από την κυβέρνηση της Λετονίας που μέχρι τώρα εμφανιζόταν σαν η χώρα-υπόδειγμα κατά της διαφθοράς.

 

Ενδιαφέρον είναι ότι για την τρίτη μεγαλύτερη λετονική τράπεζα έχουν κατατεθεί από τις αμερικανικές αρχές (Υπ. Οικονομικών) αιτήματα έρευνας για συμμετοχή σε μη νόμιμες συναλλαγές και διακίνηση μαύρου χρήματος. Παρά τις σχετικές δηλώσεις της αρμόδιας Υπ. Οικονομικών της Λετονίας ότι δεν συσχετίζονται οι υποθέσεις εν τούτοις διαφαίνεται ότι και εκεί έχει βάλει έμμεσα το χέρι του  το FBI, όπως καλή ώρα και στην έρευνα για την Novarits.

 

Σημειώνεται ότι η προανακριτική έρευνα της Βουλής για τους δέκα μεταξύ των οποίων και ο διοικητής της ΤτΕ, θα γίνεται ενώ παράλληλα θα εξελίσσεται η εισαγγελική έρευνα με βάση τόσο τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το FBI όσο και οι μάρτυρες, επώνυμοι και μη, που θα κληθούν από την εισαγγελία στην Ελλάδα. Που σημαίνει ότι οι δύο έρευνες παρ’ ότι παράλληλες και ανεξάρτητες η μία από την άλλη θα αλληλοτροφοδοτούνται από τα ευρήματα…

 

Η σχεδόν ταυτόχρονη παραπομπή του Λετονού και του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη, έχει προκαλέσει μεγάλη ταραχή στη διοίκηση της ΕΚΤ. Αυτή επιχειρείται, όταν ερωτάται, να καλυφθεί πίσω από το καταστατικό των εθνικών κεντρικών τραπεζών που συνδέουν τα συγκεκριμένα προβλήματα με τις αρμοδιότητες των αρχών σε εθνικό επίπεδο.

 

Το θέμα είχε ήδη απασχολήσει τις προηγούμενες ημέρες την διοίκηση της ΕΚΤ με αφορμή τις κατηγορίες για διαφθορά για τον Λετονό τραπεζίτη Ρίμσεβιτς. Τώρα το θέμα επεκτείνεται ακόμα περισσότερο με την υπόθεση Στουρνάρα.

 

Ακόμα και ο Ντράγκι που εμφανιζόταν μέχρι τώρα ως φίλος και “προστάτης” του Στουρνάρα είναι υποχρεωμένος να κάνει στην άκρη και να πάρει αποστάσεις, καθώς δεν πρόκειται για κάτι μεμονωμένο αλλά για το σκάνδαλο Novartis (τις “δουλειές” που είχε πάρει η εταιρεία της συζύγου του Στουρνάρα από την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία) που επεκτείνεται πλέον σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Οι συνέπειες αυτής της διασύνδεσης και η αυξημένη συμμετοχή τραπεζιτών υπό έρευνα στο Συμβούλιο της ΕΚΤ δημιουργεί πλέον μεγάλα ζητήματα που αγγίζουν την “ανεξαρτησία” της τράπεζας, την αξιοπιστία και το κύρος της. Και όλα αυτά σε μία περίοδο που ο νυν πρόεδρος Μάριο Ντράγκι έχει μπεί στον τελευταίο χρόνο της θητείας του, ενώ στη θέση του αντιπροέδρου του Συμβουλίου έρχεται για πρώτη φορά ένας “πολιτικός” αντί για οικονομολόγο ή τραπεζίτη, ο Λουίς Ντε Γκίντος, ο Υπ. Οικονομικών της κυβέρνησης Ραχόϊ…        

Γιαν. Aγγ.