ΚΙΝΑ: Eπιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση

 Τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας επιδεινώνονται ολοένα και περισσότερο και η γραφειοκρατία του KKK (=Kαπιταλιστικού Kόμματος Kίνας) απαντά με το μόνο μέσο που ξέρει: την πολιτική καταπίεση και καταστολή.

Tη χρονιά που πέρασε, αστοί πολιτικοί ανά τον κόσμο ονειρεύονταν μια Κίνα σωτήρα της καταρρέουσας παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας. Tην ίδια όμως στιγμή οι κινέζοι ιθύνοντες ήταν τρομοκρατημένοι από τα σημάδια επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, τον υψηλό πληθωρισμό και την κοινωνική αστάθεια στην αχανή χώρα. Και η εικόνα δεν προβλέπεται να αλλάξει προς το καλύτερο το 2012.

Μάλιστα για το 2012-13, ο Μέι Ξινγιού, σύμβουλος της Κινέζικης κυβέρνησης θεωρεί ότι μετά την κρίση στις Η.Π.Α. το 2008 και την κρίση χρέους στην Ε.Ε. το 2010-11, η Κίνα θα αποτελέσει το τρίτο κεφάλαιο στην ιστορία της νέας οικονομικής κρίσης. Οι φόβοι αυτοί ακούγονται καθώς η Κίνα εισέρχεται σε περίοδο μειωμένης οικονομικής ανάπτυξης, με μειωμένες εξαγωγές, τεράστια χρέη των τοπικών κυβερνήσεων και απειλή αύξησης του πληθωρισμού.

Οι Κινέζοι ηγέτες προειδοποιούν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου θα  αντιμετωπίσει «πάρα πολύ δύσκολες και πολύπλοκες καταστάσεις το 2012» με την παγκόσμια οικονομική κρίση να οξύνεται και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη να καθιστά αβέβαιο το μέλλον του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Κίνας. Ένας ακόμα παράγοντας που ενισχύει την αβεβαιότητα είναι και η αλλαγή φέτος της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η τελευταία αλλαγή ηγεσίας είχε λάβει χώρα το 2002-03.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση για τους γραφειοκράτες και τους υποστηρικτές τους σε Ανατολή και Δύση παραμένει η εσωτερική κατάσταση της χώρας. Οικονομικά προβλήματα όπως ο επίμονος πληθωρισμός οδηγούν σε ολοένα και μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή και δυσφορία που δυσκολεύουν την αλλαγή ηγεσίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο.

Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση και οι νέοι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος αναμένεται ότι θα συνεχίσουν την καταστολή έως εξαφάνισης κάθε πιθανής απειλής κατά της ηγεμονίας τους για να διατηρηθεί ο πολιτικός έλεγχος του Κομμουνιστικού Κόμματος.