Απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία

Νοσοκομειακοί με ιδιωτικό ιατρείο

της Κατερίνας Μάτσα

Το νέο Ν/Σ «Δράσεις Δημόσιας Υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ» που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή επιτρέπει, μεταξύ των άλλων, στους νοσοκομειακούς γιατρούς να ανοίγουν ιδιωτικό ιατρείο ή να εργάζονται παράλληλα σε ιδιωτικές κλινικές ή διαγνωστικά κέντρα. Έτσι, η «ροή» των ασθενών από το δημόσιο στο ιδιωτικό δεν θα συναντά πια κανένα εμπόδιο!

Εν τω μεταξύ, από τις 12 Μάρτη 2024 άρχισαν να λειτουργούν τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Ξεκίνησαν τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης και το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Ακολούθησαν το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, το ΚΑΤ και ο Ευαγγελισμός. Αμέσως μετά, τα νοσοκομεία Γ. Γεννηματάς, Σωτηρία, Αττικόν, Μεταξά. (βλ. Ντάνι Βέργου «Εφ. Συν. 23-25/3/24). Ολες αυτές τις μέρες ζήσαμε μια εξοργιστική επίδειξη χυδαιότητας από τον υπουργό υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, που έφερνε τις τηλεοπτικές κάμερες ακόμα και στις αίθουσες ανάνηψης των χειρουργημένων, διαφημίζοντας ένα μέτρο που θα καταργήσει τη λίστα αναμονής για μια χειρουργική επέμβαση, αρκεί, βέβαια, να βάλει κανείς βαθιά το χέρι στην τσέπη. Δημοσίευσε, μάλιστα, και λίστα με τις τιμές των επεμβάσεων, από 80 έως 2000 ευρώ.

Εκείνο που κρύβει επιμελώς ο ανεκδιήγητος υπουργός είναι ότι η λίστα αναμονής χειρουργείων –58.000 ασθενείς– οφείλεται στις τραγικές ελλείψεις προσωπικού (κυρίως γιατρών και νοσηλευτών), που υποχρεώνουν τις διοικήσεις των νοσοκομείων να κλείνουν χειρουργικές αίθουσες. Στον Ευαγγελισμό, για παράδειγμα, πέντε αίθουσες χειρουργείων παραμένουν κλειστές, ενώ οι κενές θέσεις γιατρών ξεπερνούν τις 400 και νοσηλευτών τις 1000! Σε λίγο θα νοικιάζονται χειρουργικές αίθουσες δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Είναι φανερό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με τους μισθούς των γιατρών και των άλλων εργαζομένων σε αυτά να παραμένουν καθηλωμένοι στα κατώτατα επίπεδα και τον όγκο δουλειάς στα ύψη! Σαν το Βέγγο τρέχουν και δεν φτάνουν οι ελάχιστοι, σε σχέση με τις ανάγκες, γιατροί και νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων. Πολλοί δεν αντέχουν την εργασιακή εξουθένωση και παραιτούνται. Άλλοι φεύγουν για το εξωτερικό, όπου οι αμοιβές και οι συνθήκες εργασίας είναι αξιοπρεπείς. Και το ΕΣΥ γίνεται σιγά- σιγά ένα αδειανό πουκάμισο… Οι φτωχοί είναι καταδικασμένοι να εκλιπαρούν για ένα κρεβάτι, μια χειρουργική επέμβαση δωρεάν και άμεσα, όταν χρειάζεται. Με ποια λογική θα πρέπει να πληρώνουν έξτρα για την υγεία τους όταν τις ασφαλιστικές εισφορές τους τις έχουν χρυσοπληρώσει σε όλη τη ζωή τους;

Με απύθμενο θράσος ο Άδωνης ισχυρίστηκε ότι μόνο το 1% του πληθυσμού δεν θέλει τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, τη στιγμή που το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας! «Γιατρέ, δεν βαρέθηκες να λες τα ίδια και τα ίδια», είπε στον γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Πάνο Παπανικολάου, όταν κατήγγειλε τα τελευταία μέτρα ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ.

Με ακόμα μεγαλύτερο θράσος ο φασίστας υπουργός δήλωσε, χωρίς ίχνος ντροπής, ότι τα φάρμακα για τις σπάνιες παθήσεις κοστίζουν υπερβολικά στον προϋπολογισμό του κράτους και πρέπει να αυστηροποιηθούν οι διαδικασίες έγκρισής τους! Με άλλα λόγια, θα μείνουν χωρίς τα αναγκαία για τη ζωή τους φάρμακα πολλοί από τους 500.000 πάσχοντες από σπάνια νοσήματα, με το 50% να αφορά παιδιά!

Πρόκειται για μία κυβέρνηση απατεώνων, χωρίς ίχνος ανθρωπιάς, μια κυβέρνηση στην υπηρεσία των κλινικαρχών, των φαρμακοβιομηχανων, των πολυεθνικών. Μια κυβέρνηση που πρέπει άμεσα να ανατραπεί από τον ίδιο το λαό.

Ο λαός θα σώσει το λαό!