ΕΕ: Νέα πολιτική “επαναπροώθησης” προσφύγων και έλεγχος στα social media

ΕΕ

Νέα πολιτική “επαναπροώθησης” προσφύγων και έλεγχος στα social media

 

Η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες αυτές τις μέρες πέραν του brexit είχε και τρία άλλα θέματα, στα οποία ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός ετοιμάζεται να αντιδράσει απέναντι στις συνέπειες μιας άμεσης απειλής ανεξέλεγκτης διάσπασης (Brexit). 

Με πρωτοβουλία της Μέρκελ ετοιμάζεται μία ριζική αλλαγή στη συμφωνία του Δουβλίνου και το καθεστώς που αφορούσε στην υποδοχή και “κατανομή” των μεταναστών – προσφύγων στις χώρες-μέλη. 

Το νέο καθεστώς που ετοιμάζεται θα έχει δύο σκέλη. Το ένα θα αφορά στο νέο νομικό πλαίσιο για την παροχή ασύλου με ενιαία κριτήρια σ’ όλες τις χώρες που θα συμφωνήσουν και θα υπογράψουν το νέο σύμφωνο. Το δεύτερο σκέλος θα αφορά την περιβόητη “επαναπροώθηση”, ήτοι την επιστροφή και παράδοση των μεταναστών – προσφύγων στις χώρες από τις οποίες προσπάθησαν να ξεφύγουν για να σωθούν. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και έχουν εν μέρει διαρρεύσει, η έμφαση δίνεται κυρίως στο θέμα της επαναπροώθησης και λιγότερο στο θέμα της παροχής ασύλου. Μάλιστα ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες Μάνφρεντ Βέμπερ στις 18/10 έκανε το σχόλιο ότι μέχρι να εφαρμοστεί με αποτελεσματικότητα η “επαναπροώθηση” δεν έχει μεγάλη σημασία η πολιτική ασύλου… Οι κινήσεις αναμένεται να γίνουν σχετικά γρήγορα με πρώτο βήμα την ανάπτυξη στρατιωτικών σωμάτων της Ε.Ε στα  “σύνορα” που δέχονται την μεγάλη πίεση από ροές προσφύγων όπου θα αντικατασταθούν οι τοπικές αρχές.

 

Social media

 

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που “τρέχουν” με πρωτοφανή ταχύτητα για τα δεδομένα της γραφειοκρατίας της Ε.Ε είναι τα περιβόητα fake news και ο έλεγχός τους. Με αφορμή το πως χρησιμοποιήθηκαν τα social media στις αμερικάνικες εκλογές αλλά και στις εκλογές στην Ευρώπη, η Κομισιόν έχει αναλάβει να ετοιμάσει σε διάστημα των προσεχών μηνών και πριν από το τέλος του έτους “εργαλεία” για τον έλεγχο των fake news στα social media και το διαδίκτυο. Ιδιαίτερα μετά την σύνοδο κορυφής στο Ταλίν η διαδικασία έχει ενταχθεί σε ένα πλαίσιο όπου στο θέμα αυτό δουλεύουν και τα συστήματα εσωτερικής ασφάλειας της Ε.Ε… Στην πραγματικότητα μέσα από τον “πόλεμο” στα fake news θα επιχειρηθεί να εγκατασταθεί στην Ευρώπη ένα ενιαίο σύστημα ελέγχου της πληροφόρησης ειδικά στα social media που έχει αξιολογηθεί σαν ένα από τα πιο επικίνδυνα πεδία ενώ μπορεί να “ελεγχθεί” τόσο επέναντι στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς εχθρούς. Τα “εργαλεία” αυτά όταν θα είναι έτοιμα θα πρέπει να εγκατασταθούν στα μέσα επικοινωνίας έτσι ώστε οι χρήστες να υποχρεώνονται να ξεχωρίζουν την πληροφόρηση που παίρνουν σε “αλήθειες” και “ψέματα”. Και αυτός που θα καθορίζει το τι είναι αλήθεια και τι θα είναι ψέμα θα είναι το “εργαλείο” που έχει τις προδιαγραφές των ευρωπαϊκών αρχών ασφάλειας. Την δουλειά αυτή την έχει αναλάβει ειδικά η επίτροπος της Κομισιόν από την Βουλγαρία η οποία είναι και η μικρότερη σε ηλικία επίτροπος στην Κομισιόν. 

Πέραν του προσφυγικού και της “άμυνας” απέναντι στα “fake news” το επόμενο κρίσιμο θέμα στις  μη δημόσιες συναντήσεις της Συνόδου είναι το θέμα της “άμυνας” και τα όρια στα οποία μπορεί να προχωρήσει η Ευρώπη (με όσες χώρες συμφωνήσουν σ’ αυτό) στη συγκρότηση ενιαίων μηχανισμών άμυνας ανεξάρτητα και παράλληλα με το ΝΑΤΟ αλλά “χωρίς να θίγεται η αρμοδιότητα των νατοϊκών αρχών”. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η προτεραιότητα στις σχετικές διαδικασίες δίνεται σε δύο βασικούς τομείς: την συνεργασία και συγκρότηση ενιαίας αρχής εσωτερικής ασφάλειας (το μόνιμο “παράπονο” της γραφειοκρατίας είναι ότι οι εθνικές αρχές ασφάλειας δεν συνεργάζονται επαρκώς), και την δημιουργία κοινού ταμείου άμυνας που θα συμμετέχουν όσες χώρες μπορούν και θέλουν -δηλαδή έχουν τους απαραίτητους πόρους- για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών εξοπλιστικών μέσων (τα οποία δεν θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας εθνικών βιομηχανιών, αλλά εξ αρχής ευρωπαϊκών υπερεθνικών εταιριών). 

 

Γ. Αγγ.