Βάρκιζα Τέλος!

Δεκέμβρης 2008 – Δεκέμβρης 2022

H εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 ήταν Τομή. Με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου τότε Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη σύγκρουση στους δρόμους της Αθήνας μετά τα Δεκεμβριανά του 1944 και το Πολυτεχνείο του 1973. Απλώθηκε για δυο μήνες σε όλη την Ελλάδα, ενώ γρήγορα απέκτησε διεθνή αντίκτυπο. Ήταν μια ανοιχτή, μαζική, μαχητική, άμεση απάντηση της νέας γενιάς που πλήρωνε πρώτη τα βάρη της κρίσης, με τη βαρβαρότητα και την ασυδοσία του αστυνομικού κράτους μιας αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε επιθανάτια αγωνία. Δημιούργησε όρους προεπαναστατικής κατάστασης, που, αν και έμεινε ανολοκλήρωτη, άλλαξε όλο το πολιτικό σκηνικό για τους επερχόμενους αγώνες.

Σήμερα, 14 χρόνια μετά την εξέγερση του 2008, η κρισιμότητα της κατάστασης σε όλο τον πλανήτη και στην Ελλάδα, στην καμπή αυτή της Ιστορίας, σημαδεύεται από την εκρηκτική παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού, με τη φτώχεια και την ακρίβεια να απλώνονται ταχύτατα, επηρεάζοντας βαθιά τις ζωές όλων μας, αλλά και από την απειλή ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου. Την ίδια στιγμή, το ηφαιστειογενές αυτό τοπίο των κρίσεων δημιουργεί επαναστατικές δυνατότητες. Η ταξική πάλη αναπτύσσεται πολύμορφα και κλιμακώνεται, νέα στρώματα αγωνιστριών και αγωνιστών βγαίνουν στον δρόμο. Η σπίθα της Ελπίδας κρατιέται ζωντανή!

Σε όλους τους αγώνες στους εργασιακούς χώρους, στις συγκρούσεις με το κράτος της δεξιάς ενάντια στην αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια, ενάντια στους δολοφονικούς μηχανισμούς πατριαρχικής καταπίεσης και βίας, ενάντια στις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας Κουφοντίνα και Μιχαηλίδη, στον αγώνα ενάντια στο μετρό στα Εξάρχεια, στις κινήσεις αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες και σε όλα τα μέτωπα του αντιφασιστικού αγώνα, η νέα γενιά που ασφυκτιά μέσα στη μέγγενη των κρίσεων ενός παρακμάζοντος συστήματος σε διαδικασία πλήρους αποσύνθεσης, εκφράζει τις επαναστατικές, εξεγερτικές της τάσεις. Κορυφαίες ως τώρα εκφράσεις αυτής της ταξικής δυναμικής είναι η μεγάλη απεργιακή διαδήλωση της 9ης Νοέμβρη και η συνέχειά της στο Πολυτεχνείο 2022, με την εργαζόμενη και άνεργη νεολαία να δίνει μαζικά τo παρών.

Το Δεκέμβρη του 2008 ένα σύνθημα εμφανίστηκε στους τοίχους: BΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ! Δεν το ξεχνάμε! Καμία ταξική ειρήνη! Κανένας ταξικός συμβιβασμός! Θέλουμε να ζήσουμε ζωή αξιοβίωτη! Η μόνη προοπτική είναι η επαναστατική ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών και η εγκαθίδρυση θεσμών εργατικής αντι-εξουσίας!

Κάτω η κυβέρνηση της ακρίβειας, της ανεργίας και των υποκλοπών, του ρατσισμού και των φασιστοϋπουργών – Γενική απεργία διαρκείας – Εργατική εξουσία!

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα
2/12/2022

Φωτογραφίες: Αρχείο Νέας Προοπτικής