(κείμενα από τον Δεκέμβρη 2008)

φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

To Hμερολόγιο της Eξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008

H εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 ήταν μια τομή στο χωροχρονικό συνεχές της ταξικής κυριαρχίας. Μαζί με τον Δεκέμβρη του 1944, τη μεγαλύτερη ένοπλη ταξική δράση των μαζών στην Ευρώπη τα τελευταία 80 χρόνια και τη Νοεμβριανή εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, ο Δεκέμβρης του 2008 συνιστά τη δική μας φωτεινή συναστρία, που σηματοδοτεί το δρόμο της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Ήταν μια ανοιχτή, μαζική και μαχητική πρόκληση ενάντια στο κράτος, απάντηση στη βαρβαρότητα και ασυδοσία της αστυνομίας, Προστάτη τής γοργά εκφυλιζόμενης αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η καπιταλιστική εξουσία βρέθηκε σε ανοικτή κρίση, ενώ η χώρα μόλις απέφυγε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Μια ανολοκλήρωτη προεπαναστατική κατάσταση πρόβαλε ξανά, αμφισβητώντας την αστική εξουσία· δίνοντας ελπίδα στους αδικημένους και σπέρνοντας τρόμο στην κυρίαρχη τάξη.

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε κείμενα  από τη Νέα Προοπτική εκείνης της περιόδου. Συγκεκριμένα αναδημοσιεύουμε:

• To ημερολόγιο της εξέγερσης δημοσιευμένο στη Νέα Προοπτική, τον Δεκέμβρη του 2008, φύλλο 444, παραμονές Χριστουγέννων. Ήταν οι ενημερώσεις που έκανε ο σ. Σάββας Μιχαήλ, γραμματέας του ΕΕΚ, για ενημέρωση των διεθνών μας συντρόφων που είχαν στρέψει όλο το ενδιαφέρον τους στο μεγάλο συμβάν που εξελισσόταν στην Ελλάδα. Το αναδημοσιεύουμε όπως δημοσιεύτηκε στη Νέα Προοπτική φ. 444, 20 Δεκέμβρη 2008.

Επίσης, δημοσιεύουμε μερικά κείμενα χαρακτηριστικά της εξέγερσης:
• Για την επίθεση με βιτριόλι στην Κωνσταντίνα Κούνεβα
• Για την Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση για την Παλαιστίνη στο Σύνταγμα
• Για την κατάληψη της ΓΣΕΕ
• Σχόλιο για τη θέση του ΚΚΕ
φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

Το Ημερολόγιο της Εξέγερσης

6-7-8/12/2008

H δολοφονία του 15χρονου μαθητή Aλέξανδρου Γρηγορόπουλου, λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου, έδωσε το έναυσμα για να πάρει φωτιά όλη η Aθήνα και όλη η Eλλάδα.

Η άνανδρη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου αγοριού από Ειδικό Φρουρό της Αστυνομίας απετέλεσε την άμεση αφορμή για μια λαϊκή εξέγερση, κυρίως της νεολαίας, όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη εξέγερση από την εποχή του εμφυλίου στη δεκαετία του ’40 και του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου το 1973 ενάντια στην στρατιωτική χούντα.

Αμέσως μετά τη διάδοση του νέου του θανάτου του νεαρού στα Εξάρχεια, η γύρω περιοχή γέμισε από ανθρώπους, κυρίως νέους. Ξέσπασαν συμπλοκές με τις δυνάμεις καταστολής και οδοφράγματα στήθηκαν στους δρόμους. Διαδηλωτές κινούνταν στους δρόμους όλη τη νύχτα. Το Πολυτεχνείο καταλήφθηκε και βγήκε κάλεσμα για διαδήλωση την επομένη. Παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν την ίδια νύχτα σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κρήτη, Πάτρα και άλλες πόλεις.

Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην Αθήνα σε μια μαζική διαδήλωση προς τη γενική αστυνομική διεύθυνση (ΓΑΔΑ) στην Λεωφόρο Aλεξάνδρας. Στην πορεία πήραν μέρος φοιτητές και μαθητές και όλες οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (EEK, οι οργανώσεις του MEPA  κ.λπ.) και του ΣYPIZA. Mόνο το KKE απουσίαζε. Κατά μήκος της διαδρομής τράπεζες και εκθέσεις αυτοκινήτων πυρπολήθηκαν. H αστυνομία απάντησε με διακρυγόνα μετατρέποντας την Aλεξάνδρας σε θάλαμο αερίων. H πορεία δεν μπορούσε να περάσει το γήπεδο του Παναθηναϊκού και επέστρεψε στο Πεδίο του Aρεως, ενώ τα φοιτητικά μπλοκ και οι οργανώσεις του MEPA και του ENANTIA πορεύτηκαν μέχρι τη Bουλή. Oι συγκρούσεις που σύντομα συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα.

Τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου από νωρίς το πρωί, δεκάδες χιλιάδες μαθητές, δεκαπεντάχρονοι ή και πιο μικροί έκαναν πορείες σε όλη την Αθήνα και κατέλαβαν την πρόσοψη της ΓΑΔΑ. Νέοι επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα και /ή δημαρχεία σε όλη τη χώρα, από την Κέρκυρα ως τη Ρόδο και από τον Έβρο ως την Κρήτη.

Το απόγευμα μια μαζική διαδήλωση Αθήνα, με 40.000 ανθρώπους μετατράπηκε σε γενικευμένη συμπλοκή με τις δυνάμεις καταστολής σε όλη την πρωτεύουσα. Η Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο ήταν ήδη υπό κατάληψη και γενικές συνελεύσεις συζητούσαν και αποφάσιζαν την πορεία δράσης.

Στις 8 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε και μετά διαψεύστηκε ότι ο Καραμανλής θα συναντήσει τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας και τους ηγέτες των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να εξηγήσει την αναγκαιότητα να θέσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Τα ΜΜΕ προσπάθησαν να καλλιεργήσουν υστερία στα μεσαία στρώματα κατά των «κουκουλοφόρων ταραξιών» που «εκμεταλλεύονται τον ατυχή θάνατο του αγοριού» και «καταστρέφουν την ιδιωτική περιουσία και βάζουν φωτιές στις τράπεζες». Η πρώην Υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, έφθασε να κατηγορήσει «μεσήλικες(!!) τροτσκιστές και αναρχικούς» ότι καθοδηγούν τις εξεγέρσεις μέσα από την κατάληψη της Νομικής Αθήνας!!

Η εξέγερση φυσικά δεν ελέγχεται από κανέναν. Φανερώνει την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε από την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Ο ξεσηκωμός είναι μια έκφραση της μαζικής οργής που συσσωρεύτηκε την τελευταία περίοδο καθώς η νέα γενιά ζει χωρίς μέλλον, σε ένα παρόν φτώχειας υπό τις χειρότερες συνθήκες ελαστικής εργασίας, ανεργίας και συνεχούς αστυνομικής καταστολής. Χιλιάδες αγόρια και κορίτσια  ταυτίστηκαν με το αθώο θύμα, τον νεαρό Αλέξη Γρηγορόπουλο. Μερικές φορές η έκρηξη της οργής τους παίρνει τη μορφή τυφλής βίας, όπως στην εξέγερση του 2006 στα προάστια του Παρισιού και γι’ αυτό το λόγο πολύ εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης ζητούν έναν «Έλληνα Σαρκοζί». Αλλά τόσο στο Παρίσι όσο και στην Αθήνα οι πραγματικές αιτίες αφορούν ζητήματα βαθιά κοινωνικά και μάλιστα ταξικά.

Το (ψευδοσοσιαλιστικό) ΠΑΣΟΚ καταδικάζει τις βίαιες ταραχές και τα μέλη του στην ηγεσία της ΓΣΕΕ ψήφισαν μαζί με τη δεξιά τη ματαίωση της πορείας στην Αθήνα τη μέρα της 24ωρης γενικής απεργίας στις 10/12.

Η επίσημη αριστερά παίρνει επίσης αμφιλεγόμενη θέση. Το σταλινικό ΚΚΕ τις πρώτες μέρες δεν έκανε σχεδόν τίποτα εκτός από το να στείλει μια αντιπροσωπεία να συζητήσει με την ηγεσία της Αστυνομίας, δηλαδή των δολοφόνων. Δεν συμμετέχει στις κοινές διαδηλώσεις, οργανώνοντας ξεχωριστές και «περιφρουρώντας την κοινωνική ειρήνη από τους αναρχικούς και τους ακροαριστερούς». Ο ρεφορμιστικός Συνασπισμός/ΣYPIZA προσπαθεί να παίξει το ρόλο του «διαμεσολαβητή» ανάμεσα στο μαζικό κίνημα και το Κράτος.

Η άκρα αριστερά, κυρίως οι δυνάμεις των δύο μετώπων του ΜΕΡΑ (στο οποίο συμμετέχει και το ΕΕΚ) και του ΕΝΑΝΤΙΑ, μερικών Μαοϊκών και της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης συντονίζουν τις δυνάμεις τους. Βγάλαμε κοινό κάλεσμα για συνεχή πάλη και για Γενική Απεργία για την ανατροπή της κυβέρνησης των δολοφόνων, για να βάλουμε τέρμα στις καπιταλιστικές πολιτικές οι οποίες προσπαθούν να αναγκάσουν τους καταπιεσμένους να πληρώσουν για την κρίση τους. Αποφασίσαμε τις ακόλουθες ενέργειες:

φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

Στις 9/12 μαζική διαδήλωση των μαθητών, φοιτητών και πανεπιστημιακών καθηγητών θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Μια ομάδα εκπροσώπων της πορείας θα συμμετέχει στην κηδεία του Αλέξη. Το απόγευμα διαδηλώσεις και δραστηριότητες θα γίνουν σε όλες τις γειτονιές της εργατικής τάξης.

Στις 10/12 ημέρα της γενικής απεργίας, αντίθετα με την απόφαση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, θα οργανώσουμε πορεία στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας

H γραμμή πάλης του ΕΕΚ ήταν να μετατραπεί η σε Γενική Απεργία διαρκείας στη βάση ενός προγράμματος μεταβατικών αιτημάτων για μια εργατική, σοσιαλιστική διέξοδο από την κρίση, κατά του δολοφονικού καπιταλιστικού κράτους και της κυβέρνησής του, για την εργατική εξουσία.

8/12/08

φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

4η μέρα της εξέγερσης στην Ελλάδα

9/12/08

Την Τρίτη στις 15.00 τελέστηκε στο Π. Φάληρο η κηδεία του άτυχου 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Χιλιάδες άνθρωποι, νέοι και μεγαλύτεροι, συμμετείχαν στην κηδεία. Αλλά στο τέλος της κηδείας, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στο πλήθος, κυρίως στους νέους. Ξέσπασαν συγκρούσεις. Το μεγάλο σκάνδαλο τώρα είναι ότι η Αστυνομία χρησιμοποίησε ξανά όπλα, ρίχνοντας τουλάχιστον 15 πυροβολισμούς στον αέρα για να τρομοκρατήσει το πλήθος!

Πριν την κηδεία, το μεσημέρι, χιλιάδες μαθητών, φοιτητών, δασκάλων και καθηγητών Πανεπιστημίου διαδήλωσαν στην Αθήνα και βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από τη Βουλή με τα ΜΑΤ να χτυπάνε βάναυσα 13χρονα – 14χρονα αγόρια και κορίτσια.

Την ώρα της κηδείας, πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας  που κατέληξαν σε όλες τις περιπτώσεις σε βίαιες συγκρούσεις με τις κρατικές δυνάμεις καταστολής. Στην Πάτρα πίσω από την αστυνομία ήταν δυνάμεις της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και μπράβοι της ΟΝΝΕΔ (που είχαν δολοφονήσει το 1991 τον αριστερό καθηγητή Τεμπονέρα). Σημαντικές συγκρούσεις έγιναν επίσης στη Θεσσαλονίκη, Βόλο και Κρήτη. Σε πολλές περιπτώσεις μαθητές επιτέθηκαν σε Αστυνομικά Τμήματα της πόλης τους.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και τον Πρόεδρο της Βουλής. Παρόλο που δεν κατάφερε να λάβει την άμεση υποστήριξή τους για την κήρυξη του κράτους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η κυβέρνηση κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση και συγκεκριμένα να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» χρησιμοποιώντας το άρθρο 11 του Συντάγματος για να απαγορεύσει της διαδηλώσεις και τις καταλήψεις. Η εκστρατεία υστερίας των αστικών ΜΜΕ κατά των «κουκουλοφόρων» αποτελεί τμήμα αυτών των προετοιμασιών.

Eν όψει της 24ωρης γενικής απεργίας (10/12) κατά του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, σε σύμπνοια με τη Δεξιά, η πασοκική ηγεσία της ΓΣΕΕ ματαίωσε την συγκέντρωση μπροστά από τα γραφεία της καθώς και την πορεία. Αντί αυτού πραγματοποίησε μια «καθόλα δημοκρατική επιμνημόσυνη συγκέντρωση» στην Πλατεία Συντάγματος.

φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου περιορίζεται σε λεκτικές επικρίσεις ότι «η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την αστυνομία για να προστατέψει την κοινωνική ειρήνη, την περιουσία των πολιτών και τα δημόσια κτίρια» …

Η ηγεσία του Σταλινικού ΚΚΕ πηγαίνει δεξιότερα, καταγγέλλοντας μαζί με την κυβέρνηση και την ακροδεξιά… τον Συνασπισμό/ ΣΥΡΙΖΑ ως «προστάτη των κουκουλοφόρων και των προβοκατόρων». Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα περιέγραψε τους νέους εξεγερμένους ως «Ταλιμπάν» που δημιουργήθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες του Κράτους υπό τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και τώρα είναι ανεξέλεγκτοι!! Οι δηλώσεις της έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τη δεξιά κυβέρνηση και τον φασίστα, αντι-σημίτη ηγέτη της άκρας δεξιάς Kαρατζαφέρη.

Το ΚΚΕ οργανώνει τις δικές του ξεχωριστές συγκεντρώσεις, σε άλλα μέρη και ώρα, σεβόμενα απόλυτα την κοινωνική ειρήνη που θέλει να επιβάλλει η παρούσα κυβέρνηση των δολοφόνων.

Ο Συνασπισμός, μαζί με τους συμμάχους του της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ, απαιτεί «δημοκρατική αναδιοργάνωση της αστυνομίας» και άλλα ρεφορμιστικά μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής μιας νέας γενιάς με άθλιο παρόν χωρίς μέλλον. Υπό την συνεχή πίεση από τη δεξιά, ο Συνασπισμός/ ΣΥΡΙΖΑ ματαίωσε την προηγούμενη απόφαση για συγκέντρωση μπροστά από τα γραφεία της ΓΣΕΕ και τη συμμετοχή του σε λαϊκή πορεία των απεργών. Εκανε προσυγκέντρωση στην πλατεία Kλαυθμώνος.

9 Δεκεμβρίου 2008

5η Μέρα της εξέγερσης

10 Δεκεμβρίου 2008

Ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, ιδιαίτερα της νεολαίας, συνεχίζονται για πέμπτη μέρα μετά από τη δολοφονία των 15χρονού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η Γενική Απεργία που κάλεσε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για τις 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Η Απεργία ήταν ιδιαίτερα επιτυχής στο Δημόσιο, την Εκπαίδευση, την Υγεία, και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο πρωθυπουργός Καραμανλής έκανε δημόσια έκκληση και έστειλε και επίσημη επιστολή στην ηγεσία της ΓΣΕΕ για να ακυρώσει όχι μόνο την πορεία, που ακολουθεί παραδοσιακά την κεντρική συγκέντρωση την ημέρα της Γενικής Απεργίας, αλλά ακόμα και τη συγκέντρωση στη πλατεία Συντάγματος όπως επίσης και την ίδια την απεργία «λόγω της τεταμένης κατάστασης». Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία είχε ακυρώσει ήδη την πορεία και είχε μεταφέρει τη συγκέντρωση από την παραδοσιακή θέσή της μπροστά από τα γραφεία της ΓΣΕΕ, στη πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το Κοινοβούλιο, με σαφές μήνυμα «υπέρ της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας»… Αλλά η ηγεσία της ΓΣΕΕ, στην οποία κυριαρχεί το ΠΑΣΟΚ, δεν τόλμησε να ακυρώσει την απεργία ή την συγκέντρωση, όπως απαιτούσε ο Καραμανλής, φοβούμενη ότι η μαζική πορεία των εργατών θα κινητοποιούνταν ανεξάρτητα και ενάντια στους γραφειοκράτες.

Κάτω από τις συνδυασμένες πιέσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και προ πάντων του σταλινικού ΚΚΕ που κατηγόρησε τον (ρεφορμιστικό) Συνασπισμό και τους συμμάχους του στο ΣΥΡΙΖΑ ότι καλύπτει έτσι τους «χούλιγκαν που καταστρέφουν την κοινωνική ειρήνη και τη ιδιωτική ιδιοκτησία», ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε την πορεία του και μετέφερε τη συγκέντρωσή του κοντά στη πλατεία Συντάγματος.

Οι σταλινικοί του ΚΚΕ έχουν γίνει οι κύριοι συκοφάντες της εξέγερσης της νεολαίας, αποκαλώντας τους εξεγερμένους νέους «Ταλιμπάν», «γκάνγκστερ», «εμπόρους ναρκωτικών», «σωματέμπορους»(!!), «πράκτορες της αστυνομίας» κ.λπ. Σήμερα σε όλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, η Δεξιά και ιδιαίτερα οι φασίστες του ακροδεξιού ΛΑΟΣ εγκωμίασαν, επιδοκίμασαν και επανέλαβαν την συκοφαντική δήλωση της Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, ενάντια στην εξέγερση.

Στη Γενική Απεργία το ΠAME/KKE οργάνωσε τη δική του χωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας και αφού προχώρησαν προς το Mεταξουργείο και μετά προς το υπουργείο Eργασίας στην Πειραιώς διαλύθηκαν!

Έτσι η μοναδική πορεία που έγινε στην Αθήνα την ημέρα της Γενικής Απεργίας ήταν αυτή που οργανώθηκε από τις ακροαριστερές οργανώσεις του ΜΕΡΑ (στο οποίο συμμετέχει το ΕΕΚ) και του ΕΝΑΝΤΙΑ, μαζί με δύο μαοϊκές οργανώσεις και την Αντιεξουσιαστική Κίνηση. Μερικά ταξικά κομμάτια των συνδικάτων, ιδιαίτερα στο Δημόσιο τομέα, την Υγεία, την Εκπαίδευση και τους Τεχνικούς μηχανικούς κ.λπ., συμπεριλαμβανομένης και της Ομοσπονδίας των Δασκάλων και καθηγηγών αρνήθηκαν να πάνε είτε με το ΠΑΣΟΚ -την ξεπουλημένη ΓΣΕΕ- είτε με τους Σταλινικούς, ενώθηκαν με εμάς μπαίνοντας επικεφαλής της πορείας. Ήταν η εντυπωσιακότερη πορεία των ελληνικών ακροαριστερών οργανώσεων για δεκαετίες: περίπου 25.000 άνθρωποι! Το ΕΕΚ είχε ισχυρό μπλοκ.  Η ιταλική τηλεόραση (στην οποία έδωσε συνέντευξη ο Σάββας Μιχαήλ) καθώς επίσης και άλλα ξένα τηλεοπτικά κανάλια κάλυψαν και έδειξαν την πορεία μας, ενώ η ελληνική τηλεόραση αρνήθηκε να δείξει έστω και ένα πλάνο, εντούτοις παρουσίασε τη μικροσκοπική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στο Σύνταγμα και των Σταλινικών στην  Ομόνοια…

Υπήρξαν μόνο μικρές συγκρούσεις με την αστυνομία κατά την διάρκεια της πορείας, οι οποίες, φυσικά, είχαν γεωμετρική αύξηση μετά το τέλος της πορείας και συνεχίστηκαν ως τα μεσάνυχτα γύρω από το κατειλημμένο Πολυτεχνείο. Η αστυνομία χρησιμοποίησε στην περιοχή αυτή, μπράβους της παραστρατιωτικής φασιστικής ομάδας «Χρυσή Αυγή», όπως έκαναν ήδη στην Πάτρα, όπου τραυμάτισαν με μαχαίρι ένα νέο κορίτσι και απειλούσαν να επιτεθούν επίσης στο ανεξάρτητο κέντρο δράσης μας στην κατειλημμένη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιο Αθηνών.

φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

Στην κατειλημμένη Νομική Σχολή, μετά την πορεία, πραγματοποιήθηκαν δύο Γενικές Συνελεύσεις: μια Συνέλευση Εργατών, στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες αγωνιστές ταξικών συνδικάτων και μια Συνέλευση Φοιτητών, στην οποία βρίσκονταν εκπρόσωποι από όλα τα Πανεπιστήμια των Αθηνών. Οι παραδόσεις της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 ενάντια στη χούντα της CIA αναβιώνουν: εκείνες τις στιγμές υπήρχαν επίσης δυο Συνελεύσεις, μια Εργατών και μια Φοιτητών, οι οποίες συντόνιζαν τις δράσεις τους, όπως έγινε και σε εμάς σήμερα. Το Ανεξάρτητο Κέντρο Δράσης είναι ακριβώς αυτός ο συντονισμός.

Συντάχθηκε και ψηφίστηκε μια προκήρυξη με μια σειρά αιτημάτων (για την κατάργηση της αντεργατικής, αντι-συνδικαλιστικής νομοθεσίας, των αντιασφαλιστικών νόμων, ενάντια στην κρατική καταστολή, για τις αυξήσεις μισθών, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για τις εθνικοποιήσεις υπό εργατικό έλεγχο κ.λπ.), ένα κάλεσμα για Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για να ανατραπεί η Κυβέρνηση, και μια επίσημη απόφαση για κοινωνική απειθαρχία, διαδηλώσεις, απεργίες κ.λπ. ενάντια στο κράτος έκτακτης ανάγκης που προετοιμάζεται από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η προκήρυξη, απαίτησε επίσης την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων, ο αριθμός των οποίων είναι μέχρι τώρα πάνω από 150 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι νέα αγόρια και κορίτσια περίπου 15 ετών· ο πρώτος στόχος αυτής της φρικτής καπιταλιστικής κυβέρνησης των δολοφόνων είναι τα μικρά παιδιά.

Μια άλλη πρόκληση έγινε δημόσια σήμερα: το ιατρικό-νομικό τμήμα της αστυνομίας θέλει να εκδώσει μια απόφαση δηλώνοντας τη δολοφονία του Αλέξη… ως ατύχημα. Συγχρόνως οι δύο δολοφόνοι αστυνομικοί στην απολογία τους στον Ανακριτή, που δημοσιοποιήθηκε από το δικηγόρο τους (τον δυσφημισμένο Κούγια), κατηγόρησαν το θύμα τους ως «χούλιγκαν» με «αποκλίνουσα συμπεριφορά», «διωγμένο από το σχολείο του» (το σχολείο απέρριψε επίσημα τη δυσφήμηση). Αυτή δολοφονία του χαρακτήρα του -η δεύτερη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου- αναμφισβήτητα θα προκαλέσει ένα νέο κύμα εκρήξεων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν που πως στην πρώτη γραμμή της εξέγερσης είναι μαθητές 14-15 χρονών.

Αύριο θα γίνουν και άλλες διαδηλώσεις από φοιτητές και μαθητές. Το ίδιο και μεθαύριο. Οι κινητοποιήσεις δεν θα σταματήσουν, μέχρι τη νίκη.

10 Δεκεμβρίου 2008

6η ημέρα της εξέγερσης στην Ελλάδα

11 Δεκεμβρίου 2008

Έξι μέρες μετά την δολοφονία του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου  από αστυνομικό που σηματοδότησε την μεγαλύτερη εξέγερση των τελευταίων έξι δεκαετιών στην Ελλάδα, η εξέγερση της νεολαίας συνεχίζεται, με τους μαθητές στην πρωτοπορία. Περισσότερα από 100 σχολεία και σχολές βρίσκονται σε κατάληψη. Διαδηλώσεις μαθητών ξεκίνησαν το πρωί στις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας, έγιναν επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και καταλήψεις δημοσίων κτηρίων.

Η προβοκατόρικη στάση του δολοφόνου και του δυσφημισμένου δικηγόρου του Κούγια, που επιχείρησαν την   δολοφονία  της αξιοπρέπειας του θύματος, παρουσιάζοντάς το ως χούλιγκαν με “αποκλίνουσα συμπεριφορά” κ.λπ. και η προσπάθεια της αστυνομίας να παρουσιάσει το έγκλημα σαν ατύχημα έδωσαν νέα ώθηση στην μαζική εξέγερση. Το απόγευμα έγινε μια νέα διαδήλωση  χιλιάδων νεολαίων στο κέντρο της Αθήνας  ενώ άλλη μία έχει προγραμματιστεί για αύριο.

Έξω από την Αθήνα η εξέγερση αγκαλιάζει ολόκληρη τη χώρα. Έγιναν διαδηλώσεις ακόμα και σε περιοχές παραδοσιακά συντηρητικές όπως η Λακωνία στον Νότο.

Οι ειδήσεις για πράξεις αλληλεγγύης από την Μόσχα μέχρι το Μπουένος Άιρες, και από το Τόκιο και την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Βαρκελώνη, την Μαδρίτη, τη Ρώμη, την Μπολόνια, το Παρίσι, την Γκρενόμπλ, την Κοπεγχάγη, τη Στοκχόλμη κ.λπ., καταφθάνουν εδώ και γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό. Αντίθετα η Ευρωπαϊκή αστική τάξη και ο τύπος της ανησυχούν ιδιαίτερα και φοβούνται για την επιρροή της Ελληνικής εξέγερσης σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικά η Γαλλική αστική τάξη και ο ίδιος ο Σαρκοζί εξέφρασαν τους φόβους τους. Η εφημερίδα “Minute” έγραψε ότι υπάρχει ο φόβος για ένα νέο Μάη του 68 που θα ξεκινήσει αυτή τη φορά από την εξέγερση στην Ελλάδα. Οι Financial Times  έγραψαν ότι η εξέγερση στην Ελλάδα αποτελεί “ανώμαλη κατάσταση για την ΕΕ”…

Όπως λένε οι Έλληνες μαθητές :  “Ας κάνουμε αληθινούς τους χειρότερους εφιάλτες τους”

11 Δεκεμβρίου 2008  

φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

7η ημέρα της εξέγερσης

12/12/2008

Η Ελληνική Ιντιφάντα συνεχίζεται και η κυβέρνηση είναι ανίκανη να επιβάλει την τάξη στην χώρα, γεγονός που γεμίζει με φόβους την αστική τάξη όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Σαρκοζί αλλά επίσης και άλλοι αστοί ηγέτες απαίτησαν από τον Έλληνα δεξιό Πρωθυπουργό, Καραμανλή «να συλλάβει αμέσως αυτούς που είναι υπεύθυνοι για το χάος». Έτσι στην σημερινή διαδήλωση στην Αθήνα δεκάδων χιλιάδων μαθητών, φοιτητών, γονέων, δασκάλων και καθηγητών, η αστυνομία επιχείρησε να κάνει μαζικές συλλήψεις αγοριών και κοριτσιών ηλικίας από 12-13 ετών. Οι καθηγητές και οι μαθητές παρενέβησαν για να σώσουν τα παιδιά, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και απελευθέρωσαν τα περισσότερα από αυτά εκτός από 3 (ηλικίας περίπου 12-13 ετών) που προστέθηκαν στους ήδη 176 επίσημα συλληφθέντες.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε μαθητές και ΜΑΤ έγιναν επίσης μπροστά από το κοινοβούλιο στην πλατεία  Συντάγματος. Οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν μετά στην Νομική Σχολή που βρίσκεται υπό κατάληψη και όπου λειτουργεί το Ανεξάρτητο Κέντρο Συντονισμού των Ενεργειών μας. Το κέντρο της Αθήνας πνίγηκε από την χρήση χημικών από τα ΜΑΤ. Αλλά η αστυνομία αναγκάστηκε να υποχωρήσει καθώς οι φοιτητές υπερασπίστηκαν τους εαυτούς τους με πέτρες και με μερικές μολότοφ. Αμέσως μετά έγινε η Φοιτητική Συνέλευση που αποφάσισε ένα νέο πρόγραμμα δράσης για τις επόμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν κατάφερε να λάβει την υποστήριξη των άλλων αστικών κομμάτων και της επίσημης Αριστεράς για να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η ίδια η κυβέρνηση έχει διχαστεί σε αυτό το κρίσιμο σημείο. Παρ’ όλα αυτά μια πραγματική Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης έχει κηρυχθεί ήδη για να αντιμετωπίσει τους μαθητές που έχουν υποχρεώσει σε επιφυλακή δεκάδες Αστυνομικά Τμήματα στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα.

Το Σταλινικό ΚΚΕ συνεχίζει να κλιμακώνει τις επιθέσεις του όχι μόνο ενάντια στον Συνασπισμό/Σύριζα που τον κατηγόρησε ως «προστάτη των χούλιγκανς» αλλά και την ίδια την εξέγερση. Επίσημα οι ηγέτες του ΚΚΕ επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμιά… εξέγερση! Σήμερα, την ίδια στιγμή που οι μαθητές έδιναν την μάχη τους με τα ΜΑΤ μπροστά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στην Πλατεία Συντάγματος, οι Σταλινικοί γραφειοκράτες κράτησαν τους διαδηλωτές υποστηρικτές τους μακριά, στην Πλατεία Ομόνοιας και μετά τους διέλυσαν, πολύ σύντομα, μερικά τετράγωνα πέρα από την Πλατεία. Παρ’ όλα αυτά, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και η εφημερίδα Ριζοσπάστης επαναλαμβάνουν τις συκοφαντίες τους ενάντια στους εξεγερμένους, προσθέτοντας τώρα και μια νέα συκοφαντία: ότι αυτοί που συγκρούονται με την αστυνομία είναι πράκτορες ιμπεριαλιστικών υπηρεσιών, δηλαδή της… CIA!!!

Καθώς η πολιτική κρίση εντείνεται, η οικονομική κρίση βαθαίνει. Οι σημερινές ειδήσεις δείχνουν ότι η υπερχρεωμένη  Ελλάδα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να πάρει νέα δάνεια για να πληρώσει τόσο τα παλιά χρέη όσο και τα ελλείμματα της. Για να σας δώσουμε μια ιδέα: το spread (η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας  σε σχέση με τη Γερμανία) έχει φτάσει στο 202, ενώ στις αρχές του 2008 ήταν μόνο 20. Μέχρι τον Μάρτιο του 2009 αναμένεται ότι το spread θα φτάσει στο 500 ή και περισσότερο. Η Ελλάδα είναι de facto χρεοκοπημένη. Είναι ο πιο αδύναμος οικονομικός κρίκος στην αλυσίδα των χωρών της Ευρωζώνης και τώρα, χωρίς καμιά αμφιβολία, αποδεικνύεται ότι είναι επίσης και ο πιο αδύναμος πολιτικός κρίκος. Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση δεν αποσταθεροποιεί μόνο όλες τις κοινωνικές σχέσεις αλλά παράγει νέες εκρήξεις και μια τάση προς μια μια προ-επαναστατική και/ή επαναστατική κατάσταση.

12/12/2008   

9η ημέρα της εξέγερσης

Κατά τη διάρκεια της νύχτας από το Σαββάτο ως το πρωί της Κυριακής, 14 Δεκέμβρη, βίαιες συγκρούσεις με τα ΜΑΤ έλαβαν χώρα στην Αθήνα, στα Εξάρχεια, κοντά στο μέρος όπου δολοφονήθηκε ο μικρός Αλέξης, στις 6 Δεκέμβρη.

Το Σάββατο βράδυ, στο μέρος και την ώρα της δολοφονίας του Αλέξη χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν σε μια συγκινητική επιμνημόσυνη εκδήλωση. Η εμφάνιση μιας αστυνομικής μονάδας ΜΑΤ μερικά μέτρα από τη συγκέντρωση προκάλεσε οργή και συγκρούσεις. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η πλειοψηφία αυτών που συγκρούστηκαν με την αστυνομία αυτή τη φορά και βάδισαν στο κοντινό αστυνομικό τμήμα (μιλάμε για το αστυνομικό τμήμα στο οποίο ανήκαν οι δυο δολοφόνοι), δεν ήταν όπως συνήθως, οι πολύ νέοι αλλά ενήλικες και μεσόκοποι κάτοικοι αυτής της γειτονιάς, εξοργισμένοι με την αστυνομική βία και κακοποίηση.

Σήμερα, Κυριακή, το απόγευμα, παρά τη δυνατή βροχή και τον άσχημο καιρό, σχεδόν 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο ίδιο μέρος, μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Επιτροπής Κατοίκων των Εξαρχείων. Η ίδια Επιτροπή κάλεσε για μια ακόμα πορεία την επόμενη Πέμπτη, νωρίς το βράδυ προς το αστυνομικό τμήμα των δολοφόνων.  

Τα αστυνομικά τμήματα και οι τράπεζες είναι οι κύριοι στόχοι των επιθέσεων της νεολαίας στην εξέγερση. Δημόσια κτίρια καταλαμβάνονται σε πολλές λαϊκές γειτονιές.

Πάνω από 400 σχολεία είναι υπό κατάληψη. Αύριο, στις 15 Δεκέμβρη, φοιτητές και μαθητές θα πραγματοποιήσουν άλλη μια διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.

Παρόμοιες δραστηριότητες έχουν λάβει χώρα στις κύριες πόλεις της χώρας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Κρήτη κ.λπ.)

Στο Βόλο σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του τοπικού Συμβουλίου Συνδικάτων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του (ο Βόλος είναι το λίκνο του ελληνικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος), οι σύντροφοί μας από το Ε.Ε.Κ. και το ΜΕΡΑ επενέβησαν, καλώντας τους συνδικαλιστές να κηρύξουν απεργία στις 18 Δεκέμβρη, ημέρα εθνικής κινητοποίησης κατά του αντεργατικού  προϋπολογισμού της κυβέρνησης και υπερασπιζόμενοι τη νεολαιίστικη εξέγερση, εναντίον της κυβέρνησης των δολοφόνων. Το κάλεσμα βρήκε θερμή ανταπόκριση.

Μια σημαντική βδομάδα πάλης ξεκινά αύριο!

14 Δεκέμβρη 2008

φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

10η ημέρα της εξέγερσης

Σήμερα, Δευτέρα, 15 Δεκέμβρη, 10η μέρα της εξέγερσης το μεσημέρι και επί τέσσερις ώρες, χιλιάδες νέοι μαθητές 14-16 χρονών, περικύκλωσαν τη Γ.Α.Δ.Α. στην Αθήνα, στην Αλεξάνδρας. Υπήρχε ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ, με πλήρη εξοπλισμό και αστυνομικές κλούβες, έτοιμες να πάρουν τους πιθανούς συλληφθέντες. Οι νέοι, αγόρια και κορίτσια, δεν τρομοκρατήθηκαν. Φώναζαν ασταμάτητα μαχητικά συνθήματα κατά της αστυνομίας και της κυβέρνησης των δολοφόνων και που και που έριχναν κατά των ΜΑΤ, όταν η αστυνομία άρχιζε να κινείται απειλητικά, γιαούρτια, αυγά και άλλα αντικείμενα. Στις 3 μ.μ. τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στα παιδιά με χημικά και γκλομπ. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν για μια ακόμα ώρα έως το τέλος των κινητοποιήσεων.

Την ίδια στιγμή, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σχεδόν σε όλες τις μεγάλες γειτονιές της ελληνικής πρωτεύουσας. Οι σημαντικότερες συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ μαθητών και αστυνομίας μπροστά στις Κεντρικές Φυλακές του Κορυδαλλού.

Το βράδυ, μια πορεία 5.000, που οργάνωσε το Ανεξάρτητο Κέντρο Δράσης της υπό κατάληψη Νομικής Σχολής στην Αθήνα, κράτησε τρεις ώρες στο κέντρο της πόλης.

Αύριο βράδυ, θα πραγματοποιηθεί μια διαδήλωση από τους κατοίκους των Εξαρχείων, όπου σκοτώθηκε ο Αλέξης, προς το τοπικό αστυνομικό τμήμα, του οποίου οι αστυνομικοί είναι υπεύθυνοι για τη δολοφονία.

Αυτές είναι μερικές από τις δραστηριότητες στην Αθήνα αλλά παρόμοιες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Πέρα από τις καθημερινές διαδηλώσεις, την επόμενη Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί απεργία στο δημόσιο τομέα, την οποία έχει καλέσει η ΑΔΕΔΥ και μια κοινή πορεία νεολαίας και εργατών, που μάχονται κατά του αντεργατικού προϋπολογισμού της κυβέρνησης των δολοφόνων παιδιών καθώς και κατά της δολοφονικής κρατικής καταστολής.

15 Δεκέμβρη 2008

11η Μέρα της εξέγερσης

Το πρωινό της Δευτέρας 16/12 ξεκίνησε με μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για την αστυνομία, και ειδικά για τα ΜΑΤ: η κεντρική έδρα τους στην Καισαριανή, βρέθηκε σε πολιορκία για ώρες, από ένα πλήθος νέων που έριχνε πέτρες και βόμβες Μολότοφ.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι κύριοι δρόμοι της Αθήνας, ιδιαίτερα σε σημεία κοντά στα σχολεία, μπλόκαραν από μαθητές για ώρες, σταματώντας έτσι την χαοτική κίνηση στους δρόμους για ώρες.

Γενικά, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι όλα τα σχολεία και όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας έχουν σταματήσει να λειτουργούν και οι σπουδαστές τους είναι στις δρόμους παλεύοντας, διαμαρτυρόμενοι, τραγουδούν, φωνάζουν συνθήματα, συγκρούονται με την αστυνομία, πολιορκώντας ή καταλαμβάνοντας  Δημόσια Κτήρια (Δημαρχεία, Πολιτιστικά Κέντρα κ.λπ.)

Το βράδυ, όπως είχε αποφασιστεί νωρίτερα σε μια γενική συνέλευση, πραγματοποιήθηκε δυναμική διαδήλωση χιλιάδων κατοίκων των Εξαρχείων· το τοπικό αστυνομικό τμήμα των δολοφόνων πολιορκήθηκε για ώρες.

Η πιο θεαματική δράση της ημέρας ήταν η κατάληψη της κρατικής τηλεόρασης. Όταν το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι μετέδιδε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 15.00 μ.μ. και ο πρωθυπουργός Καραμανλής απευθυνόταν στην κοινοβουλευτική ομάδα του και τους Έλληνες για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ξαφνικά η εικόνα διακόπηκε και η εικόνα μιας ομάδας ακτιβιστών εμφανίστηκε με πανό ενάντια στους δολοφόνους του κράτους και για την άμεση απελευθέρωση όλων των μέχρι τώρα συλληφθέντων!

Δεν ήταν ο πρώτος σταθμός κρατικός αναμετάδοσης που βρέθηκε στα χέρια των αγωνιστών. Ο ραδιοσταθμός των Ιωαννίνων στην Ήπειρο βρίσκεται ήδη υπό κατάληψη, αλλά αναμφισβήτητα η δράση αυτή ήταν εντυπωσιακότερη. Ο λαός δέχθηκε την κίνηση αυτή με ενθουσιασμό και οι αρχές με υστερία. Το σταλινικό ΚΚΕ θεώρησε πως τα συνθήματα των αγωνιστών στην κατάληψη της ΝΕΤ σήμερα «δεν ήταν τα κατάλληλα…» Γενικά οι σταλινικοί είναι ενάντια στο αίτημά μας για άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων, οι οποίοι θεωρούνται από το ΚΚΕ ως «χούλιγκαν» ή ενδεχομένως ως πράκτορες της αστυνομίας και της CIA!!! Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις σήμερα όπως μας ενημέρωσαν οι συνδικαλιστές (στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας των Δασκάλων, στην ΟΛΜΕ), και στην αντίστοιχη στον τομέα της Υγείας, που έγιναν  για να προετοιμαστεί η απεργία της 18ης Δεκεμβρίου, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ καταψήφισαν το αίτημα για άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι έφηβοι).

Ο αγώνας συνεχίζεται!

 16 Δεκεμβρίου 2008

Το ημερολόγιο γράφτηκε για ενημέρωση των διεθνών μας συντρόφων. Εδώ δημοσιεύεται με μικρές τροποποιήσεις.

φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

Ο Δικός μας Κόκκινος Δεκέμβρης
Οργανώστε τη γενική απεργία διαρκείας
Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων

Δεκάδες χιλιάδες, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι στην Αθήνα, την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου, 13η ημέρα της εξέγερσης, έδωσαν το ηχηρό τους μήνυμα και διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα.

Tην ίδια στιγμή, καθώς το κέντρο της Aθήνας γινόταν για μια ακόμη φορά θάλαμος αερίων από τα δακρυγόνα των MAT κατά διαδηλωτών, ήρθε στη δημοσιότητα με καθυστέρηση ο τραυματισμός με πιστόλι 38 χιλιοστών (σαν αυτά που έχουν οι αστυνομικοί) νεαρού μαθητή στο Περιστέρι. Tο βλήμα σφηνώθηκε στο χέρι του παιδιού και από τύχη δεν θρηνήσαμε άλλον ένα νεκρό μαθητή. O μαθητής, με ενεργή συμμετοχή στο κίνημα των σχολικών καταλήψεων είναι  γιος στελέχους του ΠAME.

H κυβέρνηση έσπευσε να καθησυχάσει, αλλά είναι σαφές ότι δυο τινά συμβαίνουν: ή η κυβέρνηση πίσω από την επικοινωνιακή πολιτική «χαμηλών τόνων» δίνει το ελεύθερο στους μπάτσους να κτυπάνε στο ψαχνό και επομένως είναι η ίδια υπεύθυνη για τη νέα απόπειρα δολοφονίας ή έχει χάσει κάθε έλεγχο και οι δυνάμεις του κράτους και του φασιστικού παρακράτους δολοφονούν εν ψυχρώ παιδιά. Tο δεύτερο ενδεχόμενο σημαίνει πως αυτή η σάπια, αντιδραστική κυβέρνηση είναι ακόμη πιο επικίνδυνη εξ αιτίας της αδυναμίας της.

Aλλά οι βιολογικοί και πολιτικοί γιοι των χιτών, των κοτζαμάνηδων και των καλαμπόκηδων απατώνται αν νομίζουν πως με τις άνανδρες δολοφονικές πράξεις τους θα τρομοκρατήσουν το κίνημα.

H βία και η τρομοκρατία δεν πτοούν τη νεολαία και το λαό. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη. Πρώτος σταθμός της νίκης θα είναι η ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή. Η άθλια, διεφθαρμένη και δολοφονική καπιταλιστική κυβέρνηση πρέπει να φύγει.

Όχι για να έλθει κάποιος νέος διαχειριστής του συστήματος. Αλλά για ν’ ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή του καπιταλισμού  που γεννάει τη βία, τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση. Για μια σοσιαλιστική διέξοδο από την κρίση. Για να γίνουν τα όνειρά μας εφιάλτης τους.

Τώρα είναι η ώρα και η στιγμή οι οργανώσεις και τα κόμματα της Αριστεράς, αν αξίζουν αυτό το όνομα, να παλέψουν για την κήρυξη γενικής απεργίας διαρκείας. Τα συνδικάτα, η ΓΣΕΕ κα η ΑΔΕΔΥ, αλλά και οι ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που στηρίζουν το ΠΑΜΕ, πρέπει να πάρουν αποφάσεις για αγωνιστική στήριξη του κινήματος της νεολαίας με γενική απεργία. Tο KKE ας  πάψει να οχυρώνονται πίσω από τη θεωρία των «κουκουλοφόρων». Προχθές ήταν ο αναίτιος φόνος του Aλέξη Γρηγορόπουλου, χθες η απόπειρα δολοφονίας του Γιώργου Παπλωματά. Tο χτύπημα σε έναν είναι χτύπημα σε όλους. Όλοι μαζί να ανατρέψουμε την κυβέρνηση των δολοφόνων.

(Νέα Προοπτική, φ. 444, 21 Δεκέμβρη 2008, Θόδωρος Κουτσουμπός)

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗ ΓΣΕΕ

Απαίτηση για κήρυξη γενικής απεργίας

Με μια δυναμική ενέργεια την Τετάρτη 17/12 μια σειρά μαχητικών σωματείων και ταξικών συνδικαλιστών κατέλαβε τα γραφεία της ΓΣΕΕ, την έδρα της εξωνυμένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Η Γενική Συνέλευση Εξεγερμένων Εργατών [ΓΣΕΕ, διατηρώντας το αρκτικόλεξο της συνομοσπονδίας], που από νωρίς το πρωί συσπείρωσε γύρω της μεγάλο αριθμό εργαζομένων, αμφισβητώντας εμπράκτως την κυριαρχία της κλίκας του Παναγόπουλου πάνω στην εργατική τάξη, ενέταξε αυτή την ενέργεια στη συνολική εξέγερση της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στην κυβέρνηση των δολοφόνων, ενάντια στην βία του αστικού κράτους, απαιτώντας άμεση απελευθέρωση όλων των προφυλακισμένων, καμιά δίωξη στους συλληφθέντες, αυτοοργάνωση των εργατών και ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ. Η κίνηση αυτή αποτέλεσε ένα χτύπημα στο άντρο της εργατικής αριστοκρατίας που μόλις πέρσι ξεπούλησε τους αγώνες των εργατών για το ασφαλιστικό συμφωνώντας καθαρή αύξηση στους μισθούς της τάξης του 0,5 ευρώ με τους κυβερνητικούς ομοτράπεζους τους. Κανείς εργαζόμενος δεν πτοήθηκε από την λασπολογία των ΜΜΕ και του αρχι-γραφειοκράτη Παναγόπουλου, που από νωρίς έκαναν λόγο για μια ενέργεια «30 κουκουλοφόρων» και τίποτα παραπάνω, υπονοώντας πως η εργατική τάξη, που υποτίθεται πως εκπροσωπείται από την ΓΣΕΕ δεν είχε καμιά συμμετοχή στην κατάληψη. Φυσικά, κανείς από τους μαχητικούς εργάτες δεν φορούσε κουκούλα!

Η μεγαλύτερη διάψευση ήρθε από τον ίδιο τον κόσμο της εργατιάς που συνέρρευσε με εντυπωσιακή μαζικότητα στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 6.00 το απόγευμα. Συνδικαλιστές από διάφορες οργανώσεις της αριστεράς και από πολλούς τους κλάδους ήταν παρόντες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, το Σωματείο Καθαριστριών, το Σωματείο Τεχνικών Μισθωτών, τους καθηγητές, το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου, ενώ ευχάριστη ήταν η παρουσία μεταναστών εργαζομένων οι οποίοι μάλιστα τοποθετήθηκαν στη συνέλευση για τα προβλήματα και έκαναν τις προτάσεις τους.

Αποφασίστηκε συμμετοχή στην εργατική – πανεκπαιδευτική διαδήλωση προς την Βουλή, της Πέμπτης 18/12 με προσυγκέντρωση στις 12 στα Προπύλαια, κι αμέσως μετά Γενική Συνέλευση στο κτίριο της ΓΣΕΕ. Η εργατική τάξη θα δώσει τις απαντήσεις που αρμόζουν στην κυβέρνηση του Καραμανλή και στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία, με στην συνέχιση και την κλιμάκωση των αγώνων. Εμπρός για Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας!

Κ.Α.

φωτογραφία: Λουίζα Γκουλιαμάκη

Προκήρυξη των καταληψιών

Την ιστορία μας ή θα την καθορίσουμε εμείς
ή θα καθοριστεί ερήμην μας.

Εμείς, οι χειρώνακτες εργάτες υπάλληλοι, άνεργοι, προσωρινοί, ντόπιοι και μετανάστες, που δεν είμαστε τηλεθεατές και συμμετέχουμε από το Σάββατο βράδυ, μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις διαδηλώσεις, στις συγκρούσεις με την αστυνομία, στις καταλήψεις του κέντρου και των γειτονιών, που πολλές φορές χρειάστηκε να παρατήσουμε τη δουλειά μας και τις καθημερινές μας υποχρεώσεις για να βρεθούμε στο δρόμο με τους μαθητές, τους φοιτητές και τους άλλους προλετάριους που αγωνίζονται.

Αποφασίσαμε να καταλάβουμε το κτήριο της γσεε για :

Να το μετατρέψουμε σε χώρο ελεύθερης έκφρασης και συνάντησης των εργατών.

Να διαλύσουμε το μύθο που προωθούν τα ΜΜΕ ότι οι εργάτες ήταν και είναι απόντες από τις συγκρούσεις και ότι η οργή που εκφράζεται αυτές τις μέρες είναι υπόθεση 500 «κουκουλοφόρων», «χουλιγκάνων» και λοιπά παραμύθια, ενώ στην οθόνη και στα παράθυρά τους οι εργάτες ήταν παρόντες ως οι πληγέντες τις σύγκρουσης, την ίδια στιγμή που η καπιταλιστική κρίση στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο οδηγεί σε εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις οι οποίες από τα ίδια τα ΜΜΕ και τους διαχειριστές τους παρουσιάζονται ως «φυσικό φαινόμενο».

Να στηλιτεύσουμε και να αποκαλύψουμε το ρόλο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στην υπονόμευση της εξέγερσης και όχι μόνο. Η γσεε και όλος ο συνδικαλιστικός μηχανισμός, που τη στηρίζει, δεκαετίες τώρα, υπονομεύουν αγώνες, παζαρεύουν την εργατική μας δύναμη για ψίχουλα, διαιωνίζοντας το καθεστώς της εκμετάλλευσης και της μισθωτής σκλαβιάς…

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

 (Νέα Προοπτική, φ. 444, 20 Δεκέμβρη 2008)

ΕΕΚ: Για την επίθεση με βιτριόλι στην Κωνσταντίνα Κούνεβα

Ανακοίνωση του ΕΕΚ

Kαταγγέλουμε την φρικαλέα επίθεση που έγινε στην σ. Κωσταντίνα Κούνεβα, μαχητική συνδικαλίστρια και εργαζόμενη καθαρίστρια, Γραμματέα του Παναττικού Σωματείου Καθαριστών – Καθαριστριών και Οικιακών Βοηθών. […]

Αν και δεν έχει  γίνει γνωστό ποιος είναι ο θύτης της εγκληματικής ενέργειας – με την  αστυνομία να είναι υπόλογη  για τη μέχρι τώρα συγκάλυψή της  (έφτασε στο σημείο της επίθεσης μία ώρα μετά την ειδοποίησή της) – ένα είναι σαφές: οι κύκλοι της εργοδοσίας με τους οποίους είναι σε χρόνια σύγκρουση το μαχητικό σωματείο της Κωνσταντίνας, έχουν μεγάλη ευθύνη.

Η εταιρεία του εργολάβου Οικονομάκη, στην οποία δούλευε η Κωνσταντίνα Κούνεβα, καταπατούσε συστηματικά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων. Ταυτόχρονα απολάμβανε προστασίας από  τους δύο μεγάλους κρατικούς πελάτες της, τους  ΗΣΑΠ και την  Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ( ΕΒΟ), οι οποίοι αδιαφορούσαν για τις διαρκείς καταγγελίες των εργαζόμενων και του Σωματείου. Όπως οι εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει, μεταξύ άλλων σε συνέντευξή τους στην Νέα Προοπτική (φ. 440, 25 Oκτωβρίου 2008), την ίδια αδιαφορία  γι’ αυτές και πολλές άλλες περιπτώσεις δουλεμπορικής συμπεριφοράς στους εργαζόμενους,  αντιμετώπιζαν  από το Υπουργείο Μεταφορών, το Υπουργείο Εργασίας και  την Επιθεώρηση Εργασίας. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες της Κυβέρνησης των Δολοφόνων και του Κράτους, έδιναν κάλυψη στις άθλιες εργοδοτικές πράξεις των εταιρειών, μη θέλοντας να εμποδίσουν την κερδοφορία τους τη βασισμένη στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων.

Το ΕΕΚ πιστεύει ότι η επίθεση δεν έγινε μόνο σε μια εργαζόμενη που μάχεται για τα συμφέροντα της τάξης της. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, είναι μετανάστρια από τη Βουλγαρία, μία εκ των δεκάδων χιλιάδων που δουλεύουν στην Καθαριότητα, με άθλιες συνθήκες εργασίας, στόχοι της εκμετάλλευσης  των αφεντικών.  Στο πρόσωπό της τα αφεντικά και το κράτος  έβλεπαν έναν επικίνδυνο ταξικό εχθρό και ένα  παράδειγμα αδιάλλακτης ταξικής δράσης όλων των μεταναστών και ιδιαίτερα των μεταναστριών εργαζομένων που εκτός από την εκμετάλλευση βιώνουν και το ρατσισμό. […]

Καλούμε το εργατικό κίνημα, τις οργανώσεις της αριστεράς και τη νεολαία, να σταθεί στο πλευρό της σ. Κωνσταντίνας – αλλά και των συναγωνιστριών της στο Σωματείο –  με κάθε τρόπο τις δύσκολες αυτές ώρες που περνά στο νοσοκομείο  «Ευαγγελισμός». Επιπλέον πρέπει να οργανωθεί άμεσα μια καμπάνια γνωστοποίησης και καταδίκης της δολοφονικής επίθεσης και των αυτουργών της σε όλη την εργατική τάξη και το λαό. Η εργοδοτική τρομοκρατία θα απαντηθεί άμεσα και στους δρόμους του ασυμβίβαστου ταξικού αγώνα, το δρόμο που η ίδια η Κωνσταντίνα Κούνεβα επέλεξε.                

                                                                                    Aθήνα 25 Δεκέμβρη  2008

Πρωτοχρονιά στο Σύνταγμα για τη Γάζα

Aγωνιστικό «ρεβεγιόν» στο Σύνταγμα, μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη στη Bουλή, έκανε η Aντιπολεμική Διεθνιστική Kίνηση.

Σύντροφοι από το EEK και το NAP και Παλαιστίνιοι σήκωσαν πανό στα ελληνικά και αραβικά καταγγέλοντας τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα. Σε προκήρυξη που μοιραζόταν στον κόσμο τα συνθήματα έλεγαν :

«ΣΤΑΜΑΤΗΣTE TΗ ΣΦΑΓΗ TOY ΠΑΛΑΙΣΤΙΝIAKOY ΛAOY

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ

ΗΠΑ – EE – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑINOYN»

Yπήρχε πολύς κόσμος και κανάλια [άλλο είναι το τι (δεν) θα δείξουν], και κανάλια από το εξωτερικό. Eπίσης πολλοί τουρίστες που εκφράζαν την υποστήριξή τους. H αστυνομία με ισχυρές δυνάμεις αλλά δεν επενέβη.

H διαδήλωση τελείωσε λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, αν και πολλοί σύντροφοι μόλις έφθαναν. Tα πανό φύγανε, αλλά η διαδήλωση συνεχίστηκε με συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και με τα γνωστά συνθήματα της εξέγερσης, κατά της αστυνομίας -αυτό που όλους μας ενώνει, κτλ.- και με το γνωστό σύνθημα για το δέντρο του δημάρχου. Όταν ο δήμαρχος έβγαλε το δεκάρικό του -εμείς βέβαια δεν ακούγαμε τίποτα- ένα μυριόστομο ου αποδοκιμασίας ακούστηκε (που έφτασε ως τους τηλεθεατές, απ’ ό,τι έμαθα).

Θ.Κ.

ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ
«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ!»

Η φρικιαστική επίθεση με βιτριόλι στην σ. Κωνσταντίνα Κούνεβα στις 23 Δεκέμβρη κι ενώ επέστρεφε στο σπίτι της από την δουλειά, ήταν μια ευθεία επίθεση σε κάθε αγωνιστή και σε κάθε εργαζόμενο που μάχεται για τα δικαιώματα του ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας. Στο πρόσωπο της μετανάστριας και μαχόμενης συνδικαλίστριας στον χώρο της καθαριότητας, οι εργολάβοι και τα αφεντικά έβλεπαν τον χειρότερό τους εχθρό. Οι απειλές κατά της ζωής της με σκοπό να σταματήσει την συνεχή και πολυσύνθετη δράση της αποτέλεσαν το προμήνυμα του εγκληματικού αυτού χτυπήματος. Η δολοφονική ενέργεια των πιο σκοτεινών και μαφιόζικων κύκλων που βρίσκονται στην υπηρεσία των κάθε λογής αφεντικών, δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, που το κίνημα αποδεικνύει έμπρακτα πως η «περίοδος χάριτος» για τα αφεντικά έχει τελειώσει οριστικά.

Σαν συνέχεια των κινήσεων αλληλεγγύης και υποστήριξης της σ. Κωνσταντίνας (κατάληψη ΗΣΑΠ, συγκεντρώσεις – πορείες συμπαράστασης κ.α.), διοργανώθηκε το Σάββατο 3/1 συγκέντρωση στην Πλατεία Μερκούρη στα Πετράλωνα, με κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Κατοίκων, και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της γειτονιάς που και η ίδια η Κωνσταντίνα κατοικεί. Οποιεσδήποτε προβλέψεις για μια συγκέντρωση με καθαρά συνοικιακό χαρακτήρα έπεσαν έξω. Νωρίτερα από τις 12.00 που ήταν προγραμματισμένη η συγκέντρωση, πλήθος κόσμου διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων, άρχισαν να συρρέουν στην Πλατεία Μερκούρη. Όταν πλέον ξεκίνησε η πορεία, πάνω από 1000-1200 άνθρωποι κάθε ηλικίας, πλημμύρισαν τους δρόμους των Πετραλώνων και με εξαιρετικό παλμό και ένταση διατράνωσαν την αλληλεγγύη τους στην νοσηλευόμενη συντρόφισσα, καταγγέλλοντας με οργή την δολοφονική απόπειρα των εγκληματιών-εργοδοτών. Ο όγκος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε αρχικά προς τον σταθμό του ΗΣΑΠ Πετραλώνων, όπου με μια δυναμική ενέργεια μιας ομάδας διαδηλωτών καταστράφηκαν κάμερες και ακυρωτικά μηχανήματα. Στη συνέχεια, με αμείωτη ένταση και με τις διμοιρίες των ΜΑΤ να παρακολουθούν από απόσταση χωρίς διακοπή, η πορεία ξαναπέρασε από την Πλατεία Μερκούρη απ’ όπου ξεκίνησε για να καταλήξει στο Θησείο, με τους θαμώνες των καφετεριών της Αποστόλου Παύλου να παρακολουθούν αποσβολωμένοι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας μοιράστηκαν προκηρύξεις με σχετικό κείμενο, με τους περαστικούς και τους κατοίκους των Πετραλώνων να παρουσιάζουν εντυπωσιακό ενδιαφέρον, εκφράζοντας εμφατικά την συμπαράσταση τους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο κόσμος στα πεζοδρόμια σταμάτησε για να χειροκροτήσει την διερχόμενη διαδήλωση, ενώ σε 2 περιπτώσεις εκτυλίχθηκε και το συγκινητικό σκηνικό, με τους κατοίκους να ραίνουν την πορεία με πέταλα από τα λουλούδια που είχαν στις γλάστρες των μπαλκονιών τους! Ακούστηκαν συνθήματα όπως: «Η Κωνσταντίνα δεν είναι μόνη, αφεντικά γουρούνια δολοφόνοι!», «Στα μάτια βιτριόλι και σφαίρες στο ψαχνό, τον πόλεμο τον ζούμε, κάθε μέρα εδώ!», «Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι, Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι!» κ.α., ενώ το πανό που προπορευόταν έγραφε: «Η Κωνσταντίνα δεν είναι μόνη της, ΗΣΑΠ – ΟΙΚΟΜΕΤ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ».

Οι σύντροφοι του ΕΕΚ και της ΟΕΝ, έδωσαν μαζικό παρόν μέχρι το τέλος της εκδήλωσης εκφράζοντας την συμπαράστασή τους προς την Κωνσταντίνα Κούνεβα, αλλά και στο μαχητικό σωματείο της «Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού», στο οποίο είναι γραμματέας η συντρόφισσα. Κανένα έγκλημα του Κεφαλαίου δεν θα μένει αναπάντητο! Οι αγώνες θα συνεχίσουν και θα κλιμακωθούν! Κωνσταντίνα είμαστε μαζί σου!

Κ.Α.

(Νέα Προοπτική, 9 Ιανουαρίου 2009, φ. 445)

φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ KOYNEBA

26 Πρωτοβάθμια σωματεία παίρνουν πρωτοβουλία για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα και για την πάλη ενάντια στο σύγχρονο δουλεμπόριο.

Διαδήλωση 22/01 6 μ.μ.

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7/1/2009 πλατιά σύσκεψη για το συντονισμό της αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και τη δράση ενάντια στις σύγχρονες μορφές δουλεμπορίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 26 σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Κοινή θέση όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν η ανάγκη κοινής δράσης:

Για να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης στην Κωνσταντίνα.

Για  να φύγουν οι δουλέμποροι από τους χώρους εργασίας

Για να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων που όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν θεσμοθετήσει και νομιμοποιήσει

Όσες και όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη προτείνουν στα σωματεία τα ακόλουθα:

Συγκρότηση «Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και για την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Έκδοση κοινού κειμένου και αφίσας, πραγματοποίηση συνέντευξης τύπου, διοργάνωση εκδήλωσης.

Διοργάνωση διαδήλωσης στις 22/01 στις 6 μ.μ. από τα Προπύλαια προς το Υπουργείο Απασχόλησης.

Οικονομική στήριξη της Κωνσταντίνας Κούνεβα και της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού.

Ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων και παρεμβάσεων για την ανάδειξη του ζητήματος.

Προσπάθεια για να υπάρξει διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα.

Απεύθυνση προς το σύνολο των σωματείων και ιδίως προς τα σωματεία και τις ομοσπονδίες που καλύπτουν χώρους όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ενοικιαζόμενου προσωπικού και δρουν οι σύγχρονες δουλεμπορικές εταιρείες, καλώντας τα να αναλάβουν δράση για να μπει φραγμός στο απαράδεκτο καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων και της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα ακόλουθα σωματεία:

Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής

Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Σωματείο Εργαζομένων στις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου

Σωματείο Εργαζομένων στις Ταχυμεταφορικές και Ταχυδρομικές Επιχειρήσεις Αττικής

Σύλλογος συμβασιούχων ΕΛΤΑ

Σωματείο Σερβιτόρων – Μαγείρων

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στη WIND

Σωματείο Εργαζομένων στη Vodaphone

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου- Περάματος «Ν. Πλουμπίδης»

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νίκαιας

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Η Αθηνά»

Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας»

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου»

ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας

Σύλλογος Έμμισθων Ιατρών Ιδιωτικών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά

Σωματείο Εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός»

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»

Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες

Κλαδικό Σωματείο Νοσηλευτών Α΄ και Β΄ ΠΕΣΥ

Πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του Νοσοκομείου Νίκαιας

Σωματείο Εργαζομένων στα Καταστήματα  Τύπου του Αεροδρομίου Αθηνών

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Βορείου Ελλάδας

Tο παρακάτω κείμενο αναδημοσιεύεται από τη Nέα Προοπτική, φύλλο 445, Σάββατο 10 Iανουαρίου 2009

φωτογραφία: Λουίζα Γκουλιαμάκη

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ, ΒΙΤΡΙΟΛΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Δολοφονική εργοδοτική επίθεση κατά της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα

Την προπαραμονή των Χριστουγέννων η εκλεγμένη συνδικαλίστρια στην διοίκηση της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, Κωνσταντίνα Κούνεβα δέχτηκε δολοφονική τρομοκρατική επίθεση με βιτριόλι στο πρόσωπο λίγα μέτρα πριν την είσοδο του σπιτιού της.

Οι δύο «άγνωστοι» προφανώς την παρακολουθούσαν και την περίμεναν καθώς γύρναγε από την δουλειά της που το τελευταίο διάστημα ήταν η καθαριότητα στο σταθμό του ΗΣΑΠ Αμαρουσίου, στην απογευματινή βάρδια, θέση στην οποία είχε τοποθετηθεί εκδικητικά από την εργοδοσία της μετά από κόντρα που είχε μαζί της. Οι δύο τραμπούκοι την ακινητοποίησαν, της έριξαν το οξύ στο πρόσωπο και την εξανάγκασαν να καταπιεί κάποια ποσότητα. Καθώς η ώρα ήταν περασμένη (11.30 το βράδυ) φαίνεται πως δεν υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας, ωστόσο δεκάδες γείτονες άκουσαν τα ουρλιαχτά πόνου και ευθύς προσέτρεξαν σε βοήθεια της προσπαθώντας να την ανακουφίσουν με ρίψη νερού.

Το ασθενοφόρο που ήρθε με μια ώρα καθυστέρηση, όπως και το περιπολικό της αστυνομίας άλλωστε, την μετέφερε στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Ευαγγελισμού, στην οποία νοσηλεύεται έκτοτε. Οι ιατρικές γνωματεύσεις μιλάνε για απώλεια του ενός ματιού και σοβαρότατες βλάβες στο άλλο καθώς και στις φωνητικές χορδές της, και μέχρι αυτήν την στιγμή δεν είναι γνωστό αν η Κωνσταντίνα θα καταφέρει να ξαναδεί και να ξαναμιλήσει. Επίσης το πρόσωπο της φέρει βαθύτατα εγκαύματα και παραμορφώσεις.  Οι σοβαρότερες, όμως, βλάβες, (όπως διαπίστωσαν με την επίσκεψή τους στην Κωνσταντίνα  στην εντατική του Ευαγγελισμού στις 2 Ιανουαρίου  οι γιατροί και μέλη του ΕΕΚ Κατερίνα Μάτσα και Σάββας Μιχαήλ) αφορούν το αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα. Εγκαύματα φέρει η τραχεία μέχρι το διχασμό της ενώ έχει καεί η στοματική κοιλότητα, ο φάρυγγας, ο οισοφάγος και το στομάχι, όλο δηλαδή το ανώτερο πεπτικό σύστημα. Είναι τέλος άγνωστο ακόμη αν έχει διαφύγει οριστικά τον κίνδυνο για την ζωή της, καθώς θα χρειαστούν δεκάδες πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις σε έναν καταπονημένο οργανισμό. Η σίτιση της στην ΜΕΘ του Ευαγγελισμού γίνεται με τεχνητά μέσα, ενώ η μηχανική υποστήριξη στην αναπνοή της μετά από λίγες μέρες που σημειώθηκε σχετική βελτίωση, διακόπηκε για να διατηρηθεί κατά  τις βραδυνές ώρες. Το θετικό είναι ότι η Κωνσταντίνα έχει διαύγεια σκέψης και πείσμα και επικοινωνεί με τους οικείους της με σημειώματα.

Ένοχη η εργοδοσία των δουλεμπορικών εργολάβων και ο ΗΣΑΠ.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Ήρθε στην Ελλάδα από την Βουλγαρία, με τον γιο και την μητέρα της πριν από χρόνια για να κάνει μεταπτυχιακό στις σπουδές της στο τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου, αλλά οι ανάγκες επιβίωσης και λόγοι υγείας του παιδιού της, την υποχρέωσαν να εργαστεί σκληρά στον τομέα της καθαριότητας, με εργοδότη την εταιρεία «ΟΙΚΟΜΕΤ» του εργολάβου Ν. Οικονομάκη πρώην στελέχους της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά του ΠΑΣΟΚ. Η «ΟΙΚΟΜΕΤ» είναι από τις εταιρείες που λυμαίνονται τον χώρο της καθαριότητας σε μεγάλες επιχειρήσεις του Δημοσίου Τομέα. Οι μεγαλύτερες εργολαβίες της εταιρείας αυτής είναι στον ΗΣΑΠ και την ΕΒΟ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της συνέλευσης αλληλεγγύης στην συνδικαλίστρια:

«Η Κωνσταντίνα είναι μία από τις εκατοντάδες μετανάστριες εργάτριες που εργάζεται χρόνια σαν καθαρίστρια σε καθεστώς υπενοικίασης. Είναι γενική γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών-στριών και Οικιακού Προσωπικού, μάχιμη συνδικαλίστρια, γνωστή για τη στάση της σε πολλά αφεντικά. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε έρθει σε κόντρα με την εργοδοσία «ΟΙΚΟΜΕΤ» διεκδικώντας ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων γι’ αυτήν και τις συναδέλφισσές της και καταγγέλλοντας τις παρανομίες στη μισθοδοσία. Έχει προηγηθεί η εκδικητική απόλυση της μητέρας της από την ίδια εταιρεία, δυσμενής μετάθεση της ίδιας στο Μαρούσι ενώ εκκρεμεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 5/1/09 ύστερα από καταγγελία της. Πράγματα καθόλου άγνωστα στο χώρο των εταιρειών καθαριότητας και υπενοικίασης εργαζομένων. Ίσα – ίσα. Οι καθυστερημένες συμβάσεις, τα κλεμμένα μεροκάματα, οι κλεμμένες υπερωρίες, η διαφορά ανάμεσα σ’ αυτά που υπογράφουν οι εργαζόμενοι και σ’ αυτά που πραγματικά παίρνουν, η επιλογή σχεδόν αποκλειστικά μεταναστριών και μεταναστών με πράσινη κάρτα ώστε να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, η μη καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ, πάντα με την κάλυψη του δημοσίου και των μιζαδόρων στελεχών του, που γνωρίζουν, υποθάλπουν και ενισχύουν τις μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας, συνθέτουν τον κανόνα στους εργολάβους καθαριότητας.              

 Ειδικά στην «ΟΙΚΟΜΕΤ», μια πανελλαδική εταιρεία καθαρισμού και υπενοικίασης εργατών, ιδιοκτησίας Νικήτα Οικονομάκη, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που απασχολεί «επίσημα» 800 εργαζόμενους (οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μιλούν τουλάχιστον για διπλάσιους ενώ τα τελευταία 3 χρόνια έχουν περάσει πάνω από 3000), η εργοδοτική παρανομία αποτελεί καθημερινότητα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υπογράφουν λευκές συμβάσεις, οι οποίες δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια τους. Δουλεύουν 6 ώρες και πληρώνονται για 4,5 (μισθός και ένσημα) για να μην ξεπερνούν τις 30 ώρες ώστε να γλιτώνει το αφεντικό την ένταξή τους στα βαρέα. Τρομοκρατούνται, μετατίθενται δυσμενώς, απολύονται και εκβιάζονται με οικειοθελή αποχώρηση (εργαζόμενη απειλήθηκε από την εργοδοσία, κρατούμενη για 4 ώρες σε χώρο της εταιρείας μέχρι να υπογράψει την παραίτησή της). Το αφεντικό στήνει εργοδοτικό σωματείο για να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους ενώ απολύει και προσλαμβάνει κατά βούληση μη αφήνοντας κανένα περιθώριο εργασιακής επικοινωνίας και συλλογικής δράσης.

Τι σχέση έχει όμως η ΟΙΚΟΜΕΤ με τον ΗΣΑΠ;

Η ΟΙΚΟΜΕΤ έχει αναλάβει εργολαβικά την καθαριότητα του ΗΣΑΠ (αλλά και άλλων δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων) επειδή μπορεί και «προσφέρει» το φτηνότερο πακέτο με τους μέγιστους όρους εκμετάλλευσης και υποτίμησης της εργασίας. Ένα τέτοιο καθεστώς «προσφοράς και ζήτησης» έχει οργανωθεί βάσει δημόσιων οργανισμών ένας από τους οποίους είναι και ο ΗΣΑΠ. Ο ΗΣΑΠ είναι συνένοχος στη διατήρηση αυτού του καθεστώτος άγριας εκμετάλλευσης παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες που είχαν γίνει από την πλευρά του σωματείου. Η δολοφονική επίθεση ενάντια στη συναδέλφισσά μας είχε χαρακτήρα εκδίκησης και παραδειγματισμού. Ο στόχος δεν ήταν τυχαίος: Γυναίκα, μετανάστρια, μάχιμη συνδικαλίστρια, μητέρα ανήλικου παιδιού, όσο πιο ευάλωτη στα μάτια των αφεντικών. Ο τρόπος δεν ήταν τυχαίος: Έρχεται από «σκοτεινές» εποχές και με σκοπό να σημαδέψει, να παραδειγματίσει και να τρομοκρατήσει. Ο χρόνος δεν ήταν τυχαίος: Τη στιγμή που ΜΜΕ, κόμματα, εκκλησία, επιχειρηματίες και εργατοπατέρες προσπαθούν να λοιδορήσουν το κίνημα της κοινωνικής έκρηξης, που η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου μετασκευάζεται σε εξοστρακισμό, η επίθεση στην Κωνσταντίνα περνάει στα ψιλά.

Επιπλέον να προσθέσουμε ότι η Κωνσταντίνα εκπροσώπησε το σωματείο της σε αρκετές διαδικασίες του κινήματος όπως στο περυσινό αντιρατσιστικό φεστιβάλ, στο αντίστοιχο φεστιβάλ το Βύρωνα φέτος και πάνω απ’ όλα στην πρόσφατη κατάληψη των γραφείων της ΓΣΕΕ από εκατοντάδες συνδικαλιστές, εργαζομένους και ανέργους με αίτημα την κήρυξη Γενικής Απεργίας, διαλέγοντας το δρόμο της ανεξάρτητης από τη γραφειοκρατία εργατικής πάλης. Μια αναλυτική παρουσίαση του αγώνα των καθαριστριών είχε γίνει από την Κωνσταντίνα και άλλες συνδικαλίστριες και στην ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΉ στο τεύχος 440, τον Οκτώβρη που μας πέρασε. (Βλέπε: http://www.eek.gr/files/neaprooptiki/440.pdf.  )                                                                                        Το τελευταίο διάστημα η Κωνσταντίνα έδινε από κοινού με τις συνδικαλίστριες του σωματείου, μάχη για να πείσει τις μετανάστριες συναδέλφισσες της να μην υπογράφουν αποδείξεις είσπραξης για το Δώρο των Χριστουγέννων χωρίς να το λαμβάνουν, όπως τις υποχρέωνε η εργοδοσία. Μάλιστα μια συνάδελφος της επίσης από την Βουλγαρία απολύθηκε γι’ αυτόν τον λόγο καθώς δεν δέχτηκε να υπογράψει παράνομη απόδειξη είσπραξης με αναγραφόμενο ποσόν μεγαλύτερο από αυτό που θα ελάμβανε.                                                                                                                                                       Η ίδια η Κωνσταντίνα, οι άλλες συνδικαλίστριες και η οικογένεια της, είχαν καταγγείλει απειλητικά τηλεφωνήματα που δέχονταν από «άγνωστους».  Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το αφεντικό της ΟΙΚΟΜΕΤ, Ν. Οικονομάκης φέρεται να είναι πρώην στέλεχος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε και εμπλεκόμενος σε υπόθεση οικονομικού σκανδάλου σε αυτήν, κάτι που ίσως εξηγεί και το ποιόν των φυσικών αυτουργών της επίθεσης στην Κούνεβα                                                                                (Βλέπε:  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=959789)                                                                                                                                                                                                                                               

φωτογραφία: Λουίζα Γκουλιαμάκη

Το κράτος συγκαλύπτει τους δολοφόνους ποικιλοτρόπως.

Ανεξάρτητα από αυτά, αυτό που προκαλεί και εξοργίζει είναι η στάση του επίσημου κράτους. Σε αυτήν καθεαυτή την δολοφονική επίθεση συνέβησαν μια σειρά από ενέργειες των διωκτικών αρχών που κινούνται σαφώς στην σφαίρα της συγκάλυψης.

  • Πρώτα απ’ όλα το περιπολικό του τμήματος Ταύρου-Πετραλώνων έφτασε στην περιοχή μετά από μια ώρα και δεν έκανε καμία ενέργεια (αυτοψία χώρου, κράτηση στοιχείων γειτόνων κλπ) παρά μόνο να τηλεφωνήσει στο ΕΚΑΒ για μεταφορά της Κούνεβα που κινδύνευε η ζωή της. Να σημειώσουμε εδώ την σπουδή που έδειξαν οι αστυνομικοί να μεταφέρουν λίγες μέρες μετά, τον τραυματία συνάδελφο τους στο νοσοκομείο με περιπολικό μετά την επίθεση έξω από το Υπ. Πολιτισμού, κάτι που του έσωσε την ζωή όπως όλοι παραδέχονται.
  • Κατόπιν και μετά νομικού διαβήματος της δικηγόρου της Κούνεβα, στο οικείο τμήμα αυτό δήλωσε πως δεν έχει καταγράψει τίποτα στο βιβλίο συμβάντων και παρέπεμψε στην ΓΑΔΑ.
  • Αστυνομικοί της Ασφάλειας ζήτησαν και πήραν τα ρούχα της Κούνεβα για εξέταση με σκοπό να προσδιοριστεί το ακριβές είδος του οξέος που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, μόλις πέντε μέρες μετά το γεγονός και ενώ ήδη οι γιατροί του Ευαγγελισμού είχαν κάνει την δική τους ανεξάρτητη έρευνα. Πάλι καλά: στην υπόθεση του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου η αναπαράσταση έγινε μετά από μια εβδομάδα και η βαλλιστική μαγειρεύονταν επί 20ημέρου.
  • Η ασφάλεια μίλησε με την μητέρα της Κωνσταντίνας μετά από δύο εβδομάδες και επιχείρησε να φέρει την κουβέντα σε υποτιθέμενους υπόπτους για λόγους ….  ερωτικής αντιζηλίας!
  • Και τέλος σε μια υπόθεση τέτοιας βαρύνουσας σημασίας και τέτοιας βιαιότητας που από την πρώτη στιγμή καταγγέλλονται επωνύμως από τις συνδικαλίστριες και την οικογένεια απειλητικά τηλεφωνήματα από την εργοδοσία, το ελάχιστο που θα περίμενε κανείς βάση νόμου θα ήταν μια αυτεπάγγελτη παραγγελία άρσης τηλεφωνικού απορρήτου για τον εντοπισμό των δραστών αλλά και ανάκριση αυτών που πιθανόν είχαν κίνητρο από μεριάς ενός εισαγγελέα ανακριτή. Τίποτα τέτοιο δεν έχει γίνει και ακόμη και η στοιχειώδης προ-ανακριτική διαδικασία και προπαρασκευή μια μήνυσης έστω κατά αγνώστων δεν υπάρχει.

Συνεπώς ας μην αναρωτηθεί κανείς γιατί όταν δεν υπάρχει δικαιοσύνη δεν θα υπάρχει ειρήνη.

Αλλά ακόμη και στο θέμα του εργασιακού καθεστώτος της ΟΙΚΟΜΕΤ, η ευθύνη της διοίκησης του κρατικού ΗΣΑΠ της ΕΒΟ και του Υπ. Εργασίας είναι δεδομένη, καθώς με το πιο επίσημο τρόπο οι καταγγελίες του σωματείου έχουν κοινοποιηθεί εκεί.

Αλλά το ίδιο το καθεστώς της διαπλοκής μεταξύ δημοσίων οργανισμών και εργολάβων προμηθευτών που παίρνουν εργολαβίες με απευθείας αναθέσεις είναι το μέγιστο σκάνδαλο. Από την μια μεριά χιλιάδες ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι σε ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων καλύπτουν πάγιες και λειτουργικές ανάγκες του δημοσίου, και κανείς τους δεν μονιμοποιεί για να «μπει μια τάξη» στα οικονομικά του δημοσίου. Από την άλλη μια σειρά εταιρείες σκοτεινών εργοδοτών με εργαζόμενους λάστιχο χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Αυτή είναι η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αυτές είναι οι εντολές της ΕΕ και του ΣΕΒ.

Το σωματείο ευθέως κατηγορεί την Υπουργό Φάνη Πάλη Πετραλιά, ότι ενώ της είχε κοινοποιήσει συγκεκριμένες καταγγελίες για την εταιρεία αυτή, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν έκαναν τίποτα. Και πως αλλιώς να γίνονταν, αφού αυτές τις μέρες το Υπουργείο έχει παραγγείλει σχετική μελέτη για το πια επαγγέλματα θα βγουν από το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους της εργοδοτικής εισφοράς.

Το ίδιο το υπουργείο είναι υπεύθυνο για την σκανδαλώδη διάταξη του 2006 που εξαιρούσε από τα βαρέα και ανθυγιεινά κάθε εργασιακή σχέση ανεξαρτήτως ειδικότητας, αρκεί να μην υπερβαίνει τις 6 ώρες ημερησίως. Με βάση αυτό η ΟΙΚΟΜΕΤ, δήλωσε όλες τις εργαζόμενες τις με 5,5 ώρες εργασίας ημερησίως αν και δούλευαν 6ωρο, αφαιρώντας παράνομα, το μισάωρο του διαλείμματος που κανονικά προσμετράτε στο εργάσιμο χρόνο. Για αυτό το σωματείο με πρωτοστάτη την Κωνσταντίνα προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας, για απόφαση που ακόμη εκκρεμεί. Αυτό δεν της το συγχώρεσε η εργοδοσία.

Το κίνημα αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα παίρνει διαστάσεις τσουνάμι.

Παρόλη την δυσκολία των εορταστικών ημερών και την φίμωση αρχικά που επέβαλαν τα ΜΜΕ στο θέμα, ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων, κινήσεων και μεμονωμένων αγωνιστών προσέτρεξε προς συμπαράσταση στην Κωνσταντίνα και επέβαλε το θέμα στην επικαιρότητα. Δεν αναφερόμαστε εδώ τις λίγο πολύ πλατωνικές δηλώσεις της ΓΣΕΕ, του ΕΚΑ, του ΠΑΜΕ, και του ΣΥΝ (καθώς καμία επί της ουσίας δράση δεν τις ακολούθησε), αλλά στις κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Πετράλωνα, Θεσ/νίκη κλπ. καθώς και στα δεκάδες μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης από οργανώσεις της αριστεράς, του α/α χώρου, πρωτοβάθμια σωματεία, τοπικές κινήσεις ακόμη και οργανώσεις από το εξωτερικό. Σταχυολογούμε ενδεικτικά τις ανακοινώσεις σωματείων όπως της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, του σωματείο ΗΣΑΠ, της ΔΟΕ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια “Εργατική Αλληλεγγύη”, Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών α’βαθμιας εκπαίδευσης Πετραλώνων, Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκαιας-Πειραιά και μια κοινή πρωτοβουλία από τα σωματεία  μισθωτών τεχνικών , Βιβλιουπάλληλων,  Εργαζομένων στα Φροντιστήρια καθηγητών κα. Επίσης το σύνολο σχεδόν της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αρκετές κινήσεις και σχήματα σε εργασιακούς χώρους.  

Στις 26 Δεκεμβρίου έγινε μια πρώτη συγκέντρωση συμπαράστασης από 200 άτομα έξω από τον Ευαγγελισμό , ενώ συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία αγωνιστών από τον αναρχικό χώρο, την ΑΕΠ, το ΕΕΚ και άλλες οργανώσεις ένα ανοιχτό συντονιστικό με την μορφή ανοιχτής συνέλευσης αλληλεγγύης που ανέλαβε σε πρώτη φάση καμπάνια ενημέρωσης μέσα από την διήμερη κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΗΣΑΠ στις 27 και 28 Δεκεμβρίου. Η κατάληψη είχε συμμετοχή εκατοντάδων αγωνιστών από ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων, ενώ μοίρασε πάνω από 10.000 προκηρύξεις ενημέρωσης και καταγγελίας του γεγονότος. Έκλεισε την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου με πορεία 500 ατόμων από τον ΗΣΑΠ προς το νοσοκομείο. Επίσης ανάλογη ενέργεια έγινε και στην Θεσ/νίκη στις 30 Δεκεμβρίου με την κατάληψη του Εργατικού Κέντρου που συνεχίζονταν μέχρι την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Στις 29 Δεκεμβρίου μια πορεία από 300 καθαρίστριες και αλληλέγγυους στο Πειραιά, έξω από τα γραφεία της ΟΙΚΟΜΕΤ, βρήκε τα μεν γραφεία κλειστά, την εργοδοσία εξαφανισμένη (αν και όχι «φυγόδικη» ακόμη καθώς ο εισαγγελέας υπηρεσίας κατά τη διάρκεια των εορτών κοιμόταν συνεχώς) και μισή διμοιρία μισο-κακόμοιρων ΜΑΤ που περίσσεψαν μόλις και μετά βίας από το δέντρο του Κακλαμάνη να φυλάνε την πόρτα. Οι αστυνομικοί τράπηκαν σε άτακτη φυγή από τους διαδηλωτές χωρίς πολλές περιττές… διατυπώσεις αφήνοντας πίσω τους γκλομπς, ασπίδες και έναν ασύρματο!

Στις 3 Γενάρη μια μεγάλη για τα δεδομένα της γειτονιάς πορεία, έγινε στα Πετράλωνα από την τοπική Πρωτοβουλία Κατοίκων. Πάνω από 1200 άτομα πορεύονταν επί ώρες μέσα στην γειτονιά μοιράζοντας κείμενα καταγγελίας της δολοφονικής επίθεσης. Κατά την διάρκεια της πορείας έγινε μια έμπρακτη συμβολική διαμαρτυρίας στον σταθμό του ΗΣΑΠ Πετραλώνων με ξήλωμα των καμερών παρακολούθησης και των ακυρωτικών μηχανημάτων εισιτηρίων, την επαύριον της αύξησης του εισιτηρίου από 0,80 σε 1 ευρώ. Μικρότερες δράσεις έγιναν στον σταθμό του ΗΣΑΠ Ομονοίας με μοίρασμα κειμένου και από φεμινιστικές οργανώσεις έξω από τον Ευαγγελισμό.

Επιπλέον αποτελεί χρέος κάθε αγωνιστή του κινήματος, κάθε οργανώσεις και σωματείου η έμπρακτη οικονομική βοήθεια της οικογένειας της Κωνσταντίνας. Για το λόγο αυτόν έχει ανοίξει και σχετικός λογαριασμός: 5012-019021-277 Τράπεζα Πειραιώς DECHEVA ELENA KUNEVA KOSTADINKA NIKOLOVA

Γ.Χ.  

H ΠOΛITIKH KATAΠTΩΣH THΣ HΓEΣIAΣ TOY KKE

Aναρωτιόμαστε μέχρι που μπορεί να φθάσει η πολιτική κατάπτωση της ηγεσίας του KKE.  Mε το ξέσπασμα της Δεκεμβριανής εξέγερσης η ηγεσία του KKE εμφανίστηκε ως η πλέον συντηρητική δύναμη, σε βαθμό που να παίρνει συγχαρητήρια από το φασιστοειδές ΛA.O.Σ.  Kι ενώ η κυβέρνηση Kαραμανλή κινδύνευε να ανατραπεί από τα αριστερά, το KKE ούτε μια στιγμή δεν έθεσε ζήτημα ανατροπής της κυβέρνησης. Aντίθετα, με την πολιτική του, ιδίως μέσα στα συνδικάτα έκανε ό,τι μπορούσε για να μείνει το νεολαιΐστικο κίνημα αποκομμένο από τα πλατειά στρώματα της εργατικής τάξης.

Tην ίδια στιγμή, προκειμένου να περιχαρακώσει τις γραμμές του κόμματος και της KNE από την επίδραση του εξεγερτικού ανέμου, η ηγεσία του KKE κλιμάκωσε τις επιθέσεις για τη δυσφήμιση του κινήματος.

Aπό την πρώτη στιγμή επανέφερε την γνωστή εκδοχή των κουκουλοφόρων και προβοκατόρων, εκδοχή που είχε και κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Tότε, η παράνομη εφημερίδα της Aντι-EΦEE Πανσπουδαστική, όργανο της KNE, έγραφε για τους «350 προβοκάτορες του Pουφογάλη και του Παπαδόπουλου…» που είχαν εισβάλει στο Πολυτεχνείο και οργάνωσαν την κατάληψη. Είναι γνωστό ότι τότε η φοιτητική οργάνωση του KKE, η Aντι-EΦEE  είχε ταχθεί κατά της κατάληψης. Στην προβοκατορολογία της ηγεσίας του KKE έχει ήδη απαντήσει η ιστορία. Tο Πολυτεχνείο ήταν η μεγαλύτερη λάμψη της εξέγερσης μετά το Δεκέμβρη του 1944 -κι αυτό το νήμα έχει πιάσει η σημερινή εξέγερση.

H ηγεσία του KKE από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε να δεχθεί ότι πρόκειται για εξέγερση. Για να στηρίξει το συλλογισμό της ότι δεν πρόκειται για αυθόρμητο κίνημα η γραμματέας του κόμματος Aλέκας Παπαρήγα χρησιμοποίησε το περίφημο επιχείρημα για τα sms που ανταλλάχθηκαν τις πρώτες ώρες της εξέγερσης. Δεν θα μπορούσαν να σταλούν 100.000 sms χωρίς οργάνωση, αυθόρμητα, άρα η εξέγερση δεν είναι αυθόρμητη…, συνεπώς είναι υποκινούμενη, ήταν ο ευφυής  συλλογισμός. Aπό εκεί και πέρα η επίκληση των ξένων κέντρων είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα. O Kαραμανλής φέρεται να υπονομεύεται από ξένα κέντρα που δεν του συγχωρούν την υπογραφή της συμφωνίας με τη Pωσία του Πούτιν για τον αγωγό Mπουργκάς – Aλεξανδρούπολη για τη μεταφορά φυσικού αερίου!

Για να τεκμηριώσουν τη θέση τους ότι το κίνημα δεν είναι  αυθόρμητο, άρα υποκινούμενο έφθασαν να παραχαράζουν τον Λένιν. Ετσι, δημοσίευσαν ένα κείμενο του Λένιν με τίτλο Mαρξισμός και εξέγερση για να πείσουν ότι αυτό που συμβαίνει στην Eλλάδα δεν είναι εξέγερση. Πέρα από την μεταφυσική μέθοδο που κρίνει τα γεγονότα στη βάση τσιτάτων από τους κλασικούς του μαρξισμού, εδώ είχαμε και διαστρέβλωση του Λένιν.  Tο κείμενο Mαρξισμός και εξέγερση που αναδημοσίευσε ο Pιζοσπάστης, την Kυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008, γραμμένο στις 13-14 Σεπτεμβρίου 1917,  απευθύνεται προς τα μέλη της κεντρικής επιτροπής των Mπολσεβίκων και καλεί να οργανώσουν άμεσα την ένοπλη εξέγερση για την κατάληψη της εξουσίας. Ήταν μετά το κίνημα του Kορνίλοφ, όταν ο Λένιν, κρυπτόμενος για να μην τον δολοφονήσει ο Bισίνσκυ, μελλοντικός γενικός εισαγγελέας στις Δίκες της Mόσχας, αποφάσισε πως ήλθε η ώρα για την κατάληψη της εξουσίας.

Mε μια λαθροχειρία οι υπεύθυνοι του Pιζοσπάστη συγχέουν σκόπιμα την εξέγερση (Revolt, ή Uprising στα αγγλικά, όπως χαρακτηρίζει ο διεθνής τύπος την Δεκεμβριανή εξέγερση στην Eλλάδα) με την ένοπλη εξέγερση (Insurrection στα αγγλικά). Στην αγγλική μετάφραση το κείμενο του Λένιν έχει τίτλο Marxism and Insurrection. Eίναι σαφές πως δεν πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Kαι βέβαια δεν χρειάζεται να είναι κανείς μαρξιστής, για να γνωρίζει πως εξεγέρσεις γίνονταν πολύ πριν φτιαχτεί το Mπολσεβίκικο Kόμμα, ή το KKE.  H ιστορία είναι ιστορία εξεγέρσεων, πολέμων και επαναστάσεων, από την εποχή της εξέγερσης των δούλων μέχρι τις πρόσφατες εξεγέρσεις στο Λος Άντζελες (το 1992), ή την εξέγερση στα Παρισινά προάστια το 2005.

Tο άλλο επιχείρημα κατά των εξεγερμένων, των «κουκουλοφόρων» είναι η επίκληση μιας φράσης που αποδίδεται στον Tσε Γκεβάρα, που λέει ότι ο επαναστάτης δεν κρύβει το πρόσωπό του με κουκούλα. Σωστά, πολλοί ζήτησαν από τους φωστήρες του Περισσού να πουν από που πήραν το απόσπασμα που αποδίδεται στον Tσε. Σιγά που ο διεθνής επαναστάτης Tσε θα ήταν σαν τους Mαΐληδες του KKE.

Aυτό όμως που ξεπερνάει τα πάντα είναι ένα αισχρό, ποταπό, χυδαίο και κατάπτυστο «διήγημα» που δημοσιεύτηκε στο Pιζοσπάστη της 28ης Δεκεμβρίου 2008, με τα αρχικά Α. Σ. Α.

Tο κείμενο, που το παρουσιάζουν ως «Διήγημα» -δείχνοντας και την λογοτεχνική κατάπτωση της ηγεσίας του KKE- είναι ένα πολιτικό κείμενο, που υποτίθεται πως έχει υπαγορεύσει τηλεφωνικά ο δολοφόνος του 15χρονου μαθητή Aλέξη Γρηγορόπουλου που ο A.Σ.A.  μεταφέρει στον Pιζοσπάστη. O δολοφόνος αστυνομικός παρουσιάζεται ως το παιδί της παραδουλεύτρας, που εκδικείται για την λοιδωρία που υφίσταται από τα πλουσιόπαιδα. Mερικά αποσπάσματα είμαστε υποχρεωμένοι να τα αναδημοσιεύσουμε, παρά την εμετική τάση  που προκαλούν.

O τίτλος του είναι Tο λάθος τηλεφώνημα ενός φονιά. Eκεί ο τηλεφωνητής- αστυνομικός δολοφόνος φέρεται να λέει:

« Λοιπόν, ναι του την άναψα!

Και δεν το μετανιώνω, να το ξέρεις, μόνο που άλλον νόμιζα ότι βαρούσα, αν και καλά να πάθει το κωλόπαιδο, το πλουσιόπαιδο που γύρευε να κάνει πλάκα σε μας, που μας έβριζε κωλόμπατσους και τα τέτοια…»

O τηλεφωνητής ξεκαθαρίζει επίσης γιατί τηλεφωνεί στο Pιζοσπάστη, όργανο του KKE, και όχι σε κάποια άλλη εφημερίδα. Διότι «Μόνο εκείνη η καριόλα η Λιάνα σα να μου φάνηκε πως το πλησίασε το θέμα, λέγοντας πως μ’ έχουνε καρφωμένο δέκα χρόνια στα Εξάρχεια!». (H καριόλα, κατά το λογοτεχνικό κοσμητικό, είναι η κυρία Λιάνα Kανέλλη, που τον τελευταίο καιρό τη μια έχει προσκεκλημένο σε ραδιοφωνική εκπομπή της τον αντισημίτη υιό Πλεύρη, βουλευτή του ΛA.O.Σ.,  και την άλλη δίνει ρεσιτάλ στο MEΓKA υπέρ της αστυνομίας και κατά των «κουκουλοφόρων»).

Στην υπερασπιστική γραμμή του δολοφόνου, που χάραξε ο Kούγιας, ο τηλεφωνητής συνεχίζει: «Ξέρεις πόσες φορές πήγαν να με κάψουν σαν λαμπάδα αυτά τα κωλόπαιδα, οι φονιάδες οι κουκούλες; Ξέρεις με τι τέχνη φτιάχνουν και πετάνε τις μολότοφ; Πάνω στη μαρκίζα τις αμολάνε κάτω από κει που καθόμαστε να προστατευτούμε, κι έρχεται η φωτιά και σε λούζει… τρεις φορές με έχουνε κάψει και τη γλίτωσα με μέτρια εγκαύματα σε όλο το σώμα». Bεβαίως είναι γνωστό από πλήθος αυτόπτες μάρτυρες ότι η παρέα του νεαρού Aλέξη ούτε μολότοφ πετούσε, ούτε κουκούλες φορούσε.

Kαι μετά έρχεται το δακρύβρεκτο, η ταξική παράμετρος, αυτή που επικαλέστηκε και ο Kούγιας ξεσηκώνοντας την οργή όλου του λαού: «Ένα κομμάτι ψωμί έβγαζα κι εγώ, το παιδί της παραδουλεύτρας από το χωριό, με τον πατέρα χαμένο στο πιοτό, να γυρίζει στο σπίτι και να τσακίζει στα χαστούκια κι εμένα και τη μάνα μου γιατί δεν του άρεσε πότε το ένα πότε το άλλο…». Ένα παιδί παραδουλεύτρας που, κατά την αφήγηση έγινε αστυνομικός όταν έκλεψε μια μηχανή και τον εκβίασαν: Φυλακή ή μπάτσος. «Διάλεξα τα σίγουρο ψωμί και να μας, δέκα χρόνια στη σφηκοφωλιά, στα Εξάρχεια με όλο εκείνο το αληταριό, που τους ήξερα και από τη μια και από την άλλη – και ανάμεσά τους κάμποσους παραστρατημένους».

Δεν αμφιβάλλουμε ότι οι αστυνομικοί, στην πλειοψηφία τους, έχουν φτωχική καταγωγή. Ξέρουμε ότι τα παιδιά της μπουρζουαζίας δεν πάνε στην αστυνομία, ή αν κάποιος πάει θα στοχεύσει υψηλές θέσεις. H αστική τάξη για να διατηρεί την εξουσία της εξαγοράζει, με την υπόσχεση ενός σταθερού μισθού, δεκάδες χιλιάδες νέους, που τους χρησιμοποιεί ως τη σιδερένια γροθιά της. H ταξική καταγωγή των αστυνομικών δεν καθιστά τα όργανα του αστικού κράτους λαϊκά όργανα. H αστυνομία, ο στρατός, τα δικαστήρια, οι φυλακές είναι τα κατ’ εξοχήν όργανα του αστικού καταπιεστικού μηχανισμού που υπερασπίζεται την κυριαρχία του Kεφαλαίου. 

Kαι  δεν γίνονται όλα τα παιδιά των αγροτών και των εργατών μπάτσοι.  Δεν εξαγοράζονται όλοι για ένα μισθό, ούτε γίνονται γενίτσαροι. Γιατί δεν είναι δουλειά το να ζεις δέρνοντας και  τρομοκρατώντας. H εργασία του αστυνομικού δεν είναι εργασία. Eίναι παρασιτισμός που βασίζεται στην ανάγκη διατήρησης της ταξικής κυριαρχίας του συστήματος εκμετάλλευσης.

Kαι ας θυμίσουμε κάτι απ’ τον καιρό της Kατοχής. Eίναι γνωστό ότι σε πολλά χωριά, χρησιμοποιήθηκαν φτωχοί  αγρότες για να στελεχώσουν τις ταγματασφαλίτικες συμμορίες των γερμανο-ιταλών κατακτητών. Aπό τη Mάνη, απ’ όπου κατάγεται ο Kορκονέας, ο δολοφόνος του Aλέξη, είχαν στρατολογήσει τους Xίτες. Tα χωριά της Λακωνίας δεινοπάθησαν όχι τόσο από τους φασίστες κατακτητές Iταλούς και Γερμανούς, όσο από τους Xίτες,  που στην πλειοψηφία τους είχαν φτωχική καταγωγή. Aλλά ήταν τα κατακάθια της κοινωνίας.  H ανθρώπινη -απο-ανθρωποποιημένη σκόνη που χρησιμεύει για την κυριαρχία των εκμεταλλευτριών τάξεων.

Στη γραμμή Kούγια θα φροντίσει για την υπεράσπισή του: «Λοιπόν, τον φουκαρά το μικρό τον έφαγα. Είχα φτάσει στο αμήν, και πώς φτάνει κανείς στο αμήν δε θα στο αναλύσω, πάντως είχα μπουχτίσει. Με βρίζανε τα κωλόπαιδα, με είχαν βρίσει τουλάχιστον άλλες πενήντα φορές την ίδια μέρα, βρίζανε τη μάνα μου – «γαμώ το μ… που σε πέταγε» μου είχε φωνάξει ένα καθίκι το ίδιο απόγευμα – και είχα φτάσει ως το λαιμό – σου είπα ότι η μάνα μου ήταν παραδουλεύτρα, τίποτε άλλο δε σου λέω».

Kαι πάλι η ταξική διάσταση, που κάνει τους υπεύθυνους του Pιζοσπάστη να συγκινούνται απ’ το παιδί του λαού. «Έχω τρία παιδιά να μεγαλώσω κι εγώ. Ναι, σαν εκείνο που σκότωσα, θα μου πεις, το ξέρω και τα δικά μου έχουν μόνο εμένα και τη μάνα τους, δεν έχουν σπίτι ιδιόκτητο, δεν έχουν τρία αυτοκίνητα, δεν έχουνε νταντάδες και καθηγητές στο σπίτι. Δε θα έχουν καλά καλά να φάνε άμα εγώ μπω φυλακή».

Oλόκληρο το «διήγημα» μπορεί κανείς να το αναζητήσει στο Pιζοσπάστη της Κυριακής 28 Δεκέμβρη 2008, στο ένθετο 7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση

https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=28/12/2008&id=10422&pageNo=8

Στα μέλη του KKE λέμε: σύντροφοι δεν σας αξίζει μια τέτοια ηγεσία.

Θόδωρος Kουτσουμπός

 Nέα Προοπτική φύλλο 445, Σάββατο 10/1/2009