Τα παιδιά είναι φορείς δικαιωμάτων!

Η ακροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί εν μέσω πανδημίας να επιβάλλει αντιδραστικές νομοθετικές τομές σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής ζωής, μαζί και στο οικογενειακό δίκαιο. Ένα προχειρογραμμένο υπεραντιδραστικό νομοσχέδιο έρχεται να απορρυθμίσει το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα των σχέσεων γονέων-παιδιών μετά το διαζύγιο, αφού φέρνει από το παράθυρο την υποχρεωτική συνεπιμέλεια.

Σε περιπτώσεις μη συναινετικών διαζυγίων επιβάλλεται ο διαμοιρασμός του 1/3 -κατ’ ελάχιστον- του χρόνου του παιδιού ανάμεσα στους δύο γονείς και συγχέεται  με την επιμέλεια η κοινή  η γονική μέριμνα. Μέσα στην παρούσα έκρηξη της ενδο-οικογενειακής βίας το νέο νομικό πλαίσιο όχι μόνο δεν εισάγει μηχανισμούς προστασίας γυναικών και παιδιών από κακοποιητικές συμπεριφορές, αλλά καταργεί κεκτημένα δικαιώματα του ισχύοντος νομικού πλαισίου. Η σκανδαλώδης διάταξη η οποία προβλέπει πως ακόμα και σε περίπτωση καταδίκης για κακοποίηση του παιδιού ή της μητέρας αυτή θα πρέπει να είναι αμετάκλητη για να απομακρυνθεί το παιδί από τον κακοποιητή προκαλεί απόγνωση σε χιλιάδες θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η κυβέρνηση που έχει ταυτιστεί με την κραυγή «πονάω» της αστυνομοκρατίας επιχειρεί να εγκαταστήσει τον πόνο σε παιδικές ψυχές. Οι υπεραντιδραστικές ιδεολογικές καταβολές των κυβερνώντων φαίνεται να συνδυάζονται με την ευθυγράμμιση με λόμπι (ραδι)ενεργών μπαμπάδων για τη μετατροπή των παιδιών από φορείς δικαιωμάτων σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και αντιδικίας. Το συμφέρον του παιδιού αντί να κρίνεται από ειδικούς της δικαιοσύνης και της κοινωνικής μέριμνας προβλέπεται από το νομοθέτη με οριζόντιο τρόπο. Ο στόχος είναι σαφώς η ενίσχυση της πατριαρχικής εξουσίας.

Λέμε ΌΧΙ στο νομοσχέδιο Τσιάρα, ΌΧΙ και σε κάθε σχέδιο αντιδραστικής μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου. Λέμε ΝΑΙ στο δικαίωμα των παιδιών σε ένα σταθερό περιβάλλον για την ανάπτυξη τους. Λέμε ΝΑΙ στη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών. Λέμε ΝΑΙ στα δικαιώματα των γυναικών να ορίζουν τη ζωή τους.

Εκφράζουμε την υποστήριξη μας στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα το Σάββατο 27/3 στις 2μμ ενάντια στο ν/σ Τσιάρα & ενάντια στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια.

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα