Όχι στην εκδικητική απόλυση του γιατρού-συνδικαλιστή Κώστα Καταραχιά

Όχι στην εκδικητική απόλυση του γιατρού-συνδικαλιστή Κώστα Καταραχιά

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Στις 31 Μάρτη η κυβέρνηση έχει αναγγείλει την απόλυση του γιατρού Κώστα Καταραχιά, προέδρου του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας. Η δίωξη του Καταραχιά, γιατί «τόλμησε» να αμφισβητήσει την διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του νοσοκομείου και να υπερασπιστεί, ως όφειλε και από την συνδικαλιστική του θέση τους συναδέλφους του, είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» των διώξεων γιατρών από την κυβέρνηση.

Έχοντας αφήσει χωρίς καμιά ενίσχυση το δημόσιο σύστημα υγείας –που οι ίδιοι κατέστρεφαν με κλεισίματα νοσοκομείων και κέντρων πρωτοβάθμιας υγείας στα μνημονιακά χρόνια, ιδίως επί κυβερνήσεων ΝΔ και υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη- έχοντας οδήγήσει ελλείψεις ΜΕΘ και σε εκατόμβρη νεκρών από τον Covid-19, η κυβέρνηση επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους συνδικαλιστές για να μη μιλάνε, για να μην καταγγέλλουν την αθλιότητα της κυβερνητικής πολιτικής στην υγεία.

Με πολιτικό μήνυμά του, ο Κώστας Καταραχιάς γράφει:

«Η μάχη ενάντια στην εκδικητική απόλυση μου στις 31 Μάρτη κορυφώνεται τις επόμενες μέρες! Παρά τα αιτήματα της διευθύντριας της πολυδύναμης ΜΕΘ Κόβιντ του Σωτηρία, του διευθυντή του ακτινολογικού του Σωτηρία και των συναδελφισσών μου του ακτινολογικού του Αγίου Σάββα, που θεωρούν την παρουσία μου απαραίτητη, η ηγεσία του υπουργείου υγείας δεν απαντάει! Δεν απαντάει εδώ και ένα μήνα στο απλό ερώτημα: γιατί δεν ανανεώνεται η σύμβασή μου όπως γίνεται για όλους τους 2000 επικουρικούς γιατρούς πανελλαδικά μέχρι 31 Οκτωβρίου του 2021. Τη στιγμή που τα νοσοκομεία βουλιάζουν και έχουν μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη με ασθενείς να στοιβάζονται και να διασωληνώνονται σε απλές κλίνες, χωρίς τη απαραίτητη φροντίδα (1 γιατρός για 30 με 40 ασθενείς)! Τη στιγμή που επιτάσσουν ιδιώτες γιατρούς αντί να επιτάξουν χωρίς αποζημίωση τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές! Τη στιγμή που αρνούνται εμμονικά να προσλάβουν μαζικά γιατρούς και νοσηλευτές! Τη στιγμή που το προσωπικό στο υπουργείο υγείας έχει μειωθεί κατά 1700 ενώ το προσωπικό στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη έχει αυξηθεί κατά 4500! Είναι αδιανόητο να απολύεται γιατρός από το ΕΣΥ. Είναι αδιανόητο να απολύεται πρόεδρος σωματείου (πρώτη φορά μετά το 1974 στο δημόσιο)! Είναι αδιανόητο διοικήσεις να κάνουν τσαμπουκάδες σε ειδικευόμενους και να τους επιβάλλουν τιμωρίες στέρησης μισθού για 15 μέρες (Ευαγγελισμός)! Είναι αδιανόητο να στέλνεις εισαγγελέα στο Θ. Σιουλη πρόεδρο των γιατρών του ΑΧΕΠΑ γιατί είπε το φθινόπωρο την αλήθεια! Είναι προσπάθεια καταστολής των υγειονομικών και των εκπροσώπων τους, γιατί έχασαν τον έλεγχο και προσπαθούν να ξεφύγουν από τις εγκληματικές τους ευθύνες! Ευχαριστώ όλες και όλους για την συγκλονιστική συμπαράσταση και αλληλεγγύη στο σωματείο μας και τον αγώνα που δίνουμε! Σας περιμένουμε: Την Παρασκευή 26 Μάρτη 17:30 στο υπουργείο υγείας. Την Τρίτη 30 Μάρτη στην πανϋγειονομική στάση εργασίας 11:00 με 15:00. Προσυγκέντρωση στον Άγιο Σάββα 12:00 και συγκέντρωση στο υπουργείο υγείας 13:00! Ο αγώνας των εργαζομένων στα νοσοκομεία είναι αγώνας για να σωθούν ζωές! Είναι αγώνας όλης της κοινωνίας!».

Απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης όλοι οι εργαζόμενοι, συνδικάτα και συνδικαλιστές πρέπει να ορθωθούν. Όχι στις διώξεις των υγειονομικών. Κάτω τα χέρια από τον Κώστα Καταραχιά. Μέτρα, τώρα, ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και όχι των διωκτικών μηχανισμών και της αστυνομίας.

* Φωτογραφία : Μάριος Λώλος