ΕΕΚ: Πολεμάμε μόνο τους ΝΑΤΟϊκούς εμπρηστές του πολέμου

ΕΕΚ: Πολεμάμε μόνο τους ΝΑΤΟϊκούς εμπρηστές του πολέμου

Διάλυση του ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟ –  Έξω οι Βάσεις

Κάτω η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πάρτε μέρος στις αντιπολεμικές, αντιΝΑΤΟϊκές, αντιιμπεριαλιστικές δράσεις και στα συλλαλητήρια, στις 29 – 30 Ιουνίου στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Στην Αθήνα συγκέντρωση στα Προπύλαια, την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022, ώρα 7 μ.μ. και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

1. Στις 29 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη συνέρχεται η σύνοδος του ΝΑΤΟ για να καθορίσει την Νέα Στρατηγική Αντίληψη της επόμενης δεκαετίας. Ερχόμενη μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η ΝΑΤΟϊκή συμμαχία των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνει μια νέα στρατηγική επέκτασης των πολεμικών συγκρούσεων, με άμεσο στόχο τη Ρωσία, αλλά επίσης την Κίνα. Η νέα στρατηγική αντίληψη συνιστά μια τομή στην πορεία της αντιδραστικής υπερ70χρονης ιστορίας του ΝΑΤΟ, κι ένα αποφασιστικό βήμα στην πορεία προς ένα Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όμως, η χρήση των ένοπλων δυνάμεων πέραν της αντιμετώπισης αντίστοιχων δυνάμεων των χωρών-στόχων επεκτείνεται στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων που «στρατιωτικοποιούνται», των λεγόμενων «υβριδικών απειλών» όπως χαρακτηρίζονται οι ανταγωνισμοί γύρω από τις νέες τεχνολογίες, οι πρόσφυγες και μετανάστες.

2. Υπό το βάρος των άλυτων ιστορικών, δομικών και συστημικών αντιφάσεων του καπιταλισμού, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, πρωτίστως, και πίσω του ο ξεδοντιασμένος πολεμοκάπηλος ιμπεριαλισμός του Βρετανικού βασιλικού θρόνου, και οι λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής μονοπωλιακής Ένωσης ρίχνονται στη κούρσα των εξοπλισμών και νέων στρατηγικών πολεμικών αναμετρήσεων παγκόσμιας κλίμακας. Ο ίδιος ο πόλεμος συνιστά την εξωτερίκευση των εσωτερικών αντιφάσεων του συστήματος που βασίζεται στην ιδιοποίηση του προϊόντος της κοινωνικής εργασίας, στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, στο εθνικό κράτος και την ιμπεριαλιστική κυριαρχία λίγων προνομιούχων χωρών που ληστεύουν ολόκληρο τον πλανήτη. Η άλλη πλευρά είναι ο ταξικός πόλεμος κατά της εργατικής τάξης και των λαϊκών μαζών στο εσωτερικό κάθε χώρας με την λιτότητα, την πείνα, την ανεργία και την ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης. Ταυτόχρονα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. και οι συνέπειές τους στην ενεργειακή κρίση και επισιτιστική κρίση, αντεπιδρά και βαθαίνει αφάνταστα την παγκόσμια οικονομική κρίση με δραματικές συνέπειες στις ζωές των λαών αλλά και επαναστατικές συνέπειες στην ταξική πάλη.

Αυτοί που εξόπλισαν, χρηματοδότησαν, οργάνωσαν και πυροδότησαν την πολεμική πυρκαγιά στην Ουκρανία, εντάσσοντας στις γραμμές τους τούς Ναζιστές / Μπαντερικούς του Κιέβου, οι οργανωτές του πραξικοπήματος του Μαϊντάν το 2014 και του δολοφονικού κυνηγιού των αριστερών, εργατικών και κομμουνιστικών οργανώσεων και του ρωσόφωνου πληθυσμού της Ανατολικής Ουκρανίας, τώρα ενισχύουν το καθεστώς του Κιέβου με άφθονο οπλισμό, χρήμα, ομάδες στρατιωτικών «συμβούλων» και ακροδεξιών μισθοφόρων. Άμεσος διακηρυγμένος στόχος τους η εμπλοκή και αποδυνάμωση της Ρωσίας σε έναν ατέρμονα πόλεμο ώστε να επαναληφθεί σε άλλη κλίμακα η καταστροφή στην οποία συνέτεινε η σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν το 1979.

3. Είναι ωμό ψέμα ότι το ΝΑΤΟ παρεμβαίνει στην Ουκρανία για την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Κανείς λαός δεν μπορεί να είναι ελεύθερος υπό τον ιμπεριαλιστικό ζυγό. Αντίθετα με τα παραμύθια της Νατοϊκής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, των Συριζαίων και άλλων ψευτοαριστερών, το ΝΑΤΟ πολεμάει δι’ αντιπροσώπου, μέχρι την τελευταία ρανίδα αίματος του τελευταίου Ουκρανού, για την δική του επιβολή. Το στρατηγικό σχέδιο των ΗΠΑ, που ξεδιπλώνεται από την επομένη της κατάρρευσης/ενδόρρηξης της ΕΣΣΔ το 1991 και συμπυκνώνεται ως δόγμα Μπρεζίνσκι από το 1997, στοχεύει στον τεμαχισμό σε τουλάχιστον σε τρία κράτη της Ρωσικής ομοσπονδίας, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος και η αποικιοποίηση της τεράστιας αυτής περιοχής, που είχε αποσπαστεί με την Οκτωβριανή σοσιαλιστική επανάσταση από τη άμεση καπιταλιστική εκμετάλλευση, σπάζοντας την περιβόητη καπιταλιστική αλυσίδα. Και παρότι η σημερινή Ρωσία δεν είναι η Σοβιετική Ένωση αλλά μια καπιταλιστική χώρα με ολιγάρχες και λοιπά παράσιτα, για τον ιμπεριαλισμό πρέπει να τσακιστεί ώστε να μη συνιστά οικονομική ή στρατιωτική εν δυνάμει απειλή.

Μέρος αυτής της ιμπεριαλιστικής πολεμικής στρατηγικής είναι η επέκταση των χωρών του ΝΑΤΟ, συμμαχίας, υποτίθεται, για την άμυνα της Ευρώπης από την απειλή του κομμουνισμού. Και παρότι ο «κομμουνισμός» με τη μορφή του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού ανατράπηκε, το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε προς ανατολάς, ενσωματώνοντας όλες τις χώρες του «προχώματος» της πρώην ΕΣΣΔ, με βάσεις ακόμη και με πυρηνικά όπλα. Η ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως και η διακηρυγμένη πρόθεση ενσωμάτωσης της Ουκρανίας (ο κύριος λόγος της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022), της Γεωργίας κ.λπ. είναι τα πολιτικο-στρατιωτικά βήματα της νέας φάσης της ιμπεριαλιστικής πορείας στον παγκόσμιο πόλεμο, ακόμη και με χρήση πυρηνικών όπλων – και τον κίνδυνο ολικής καταστροφής κάθε ζωής στον πλανήτη.

Ο επόμενος μέγας στόχος είναι η Κίνα. Απ’ αυτήν την άποψη, όχι συγκυριακά, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, συμμετέχουν η Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα ενισχύοντας την εικόνα ενός «Παγκόσμιου ΝΑΤΟ», μέρος του οποίου είναι το ιμπεριαλιστικό AUKUS κατά της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό.

4. Πίσω από τις ιμπεριαλιστικές χώρες τρέχουν να συνταχθούν οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις και αστικές τάξεις διαφόρων χωρών στα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη και Ασία – ελπίζοντας να εισπράξουν κάποια ψίχουλα από τα κέρδη της πολεμικής έντασης, τις μεταφορές και, εν τέλει, από το πολεμικό σφαγείο. Αυτή την γραμμή προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθιστώντας τη χώρα και το λαό άμεσο μέλος της πολεμικής σύγκρουσης με την Ρωσία, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ορμητήριο της αντιρωσικής εκστρατείας, με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κεντρικό κόμβο του πολεμικού εφοδιασμού του καθεστώτος του Κιέβου, με τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ ορμητήρια κατά της Ρωσίας, παράλληλα με τον εξοπλισμό που προσφέρει στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, στα πλαίσια των προσδοκώμενων νέων συσχετισμών, εντείνεται η εθνικιστική διαμάχη Ελλάδας – Τουρκίας, δύο μελών της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ που «πουλώντας» εκδούλευση στις ΗΠΑ και τους ΝΑΤΟϊκούς εταίρους, διαμορφώνουν ένα κλίμα πολεμικής αναμέτρησης που κάποια στιγμή μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Εκατό χρόνια μετά, η ελληνική μπουρζουαζία, επαναλαμβάνει την ίδια στρατηγική που οδήγησε στη Μικρασιατική καταστροφή. Πόλεμος στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών σημαίνει για εμάς, για τον ελληνικό λαό και την εργατική του τάξη, ταξικό πόλεμο εναντίον της «δικής μας» ληστρικής καπιταλιστικής τάξης, εναντίον της κυβέρνησης και των κομμάτων της, συμπεριλαμβανομένου του ενσωματωμένου ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα.

5. Σε αυτήν την πορεία του καπιταλισμού σε κρίση προς τον πόλεμο, ακόμη και με χρήση πυρηνικών όπλων, που απειλεί την ανθρωπότητα και τη ζωή πάνω στον πλανήτη Γη, η εργατική τάξη και οι λαοί πρέπει να οργανώσουν την διεθνή και διεθνιστική πάλη τους. Η πορεία στον πόλεμο και την καταστροφή μπορεί να ανακοπεί οξύνοντας την ταξική πάλη, ανατρέποντας τις πολεμοκάπηλες καπιταλιστικές κυβερνήσεις σε κάθε χώρα και πρώτα πρώτα στη δική μας χώρα. Δεν ξεχνάμε το δίδαγμα των Καρλ Λήμπκνεχτ, Λένιν και Τρότσκυ: “o βασικός εχθρός είναι στη δική μας χώρα”.

Μια μεγάλη διεθνιστική πάλη πρέπει να αναληφθεί από την κομμουνιστική εργατική πρωτοπορία και σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η έκτακτη Συνδιάσκεψη του Διεθνούς Κέντρου Κρίστιαν Ρακόφσκυ στις 25-26 Ιουνίου με συμμετοχές από 26 χώρες και πάνω από 36 οργανώσεις. Οργανώστε αντιπολεμικές, αντιιμπεριαλιστικές δράσεις σε κάθε χώρα. Να μπλοκάρουμε τη Νατοϊκή πολεμική μηχανή, τη συμμετοχή της Ελλάδας και του ελληνικού στρατού σε αυτήν.

Πάρτε μέρος στις αντιπολεμικές, αντιΝΑΤΟϊκές, αντιιμπεριαλιστικές δράσεις και στα συλλαλητήρια, στις 29 – 30 Ιουνίου στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Στην Αθήνα συγκέντρωση στα Προπύλαια, την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022, ώρα 7 μ.μ. και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 

27/6/2022