Φωτορεπορτάζ: Θόδωρος Κουτσουμπός

Μαζική, δυναμική διαδήλωση αλληλεγγύης στον φυλακισμένο απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 24/6 στην Αθήνα, με ένα μαζικό μπλοκ 800 νέων στην πλειοψηφία ανθρώπων.

«Γιάννη γερά, για τη λευτεριά!», «με απεργία πείνας μέσα στα κελιά, για την αξιοπρέπεια και τη λευτεριά», ήταν κάποια από τα συνθήματα, μαζί με «το πάθος για τη λευτεριά (που) είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά».

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης, ένα από τα παιδιά του Δεκέμβρη 2008, πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 33 ημέρες διεκδικώντας να μην γίνεται εις βάρος του εξαίρεση, να ισχύσει ο νόμος για την υφ’ όρον αποφυλάκιση και να βγει από τη φυλακή αφού έχει εκτίσει τα προβλεπόμενα από το νόμο 3/5 της φυλάκισης. Όμως, η κυβέρνηση και οι εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται κατά το δοκούν τους νόμους αρνούνται στον αναρχικό Γιάννη Μιχαηλίδη τα δικαιώματα που δίνει ο νόμος –ο νόμος τους-, ενώ αφειδώς τα δίνουν στους χρυσαυγίτες φασίστες και στον εσμό των «δικών τους» φυλακισμένων του κοινού ποινικού δικαίου ακόμη και όταν είναι καταδικασμένοι για ειδεχθή εγκλήματα. Η απόπειρα ληστείας σε τράπεζα στο Βελβεντό, ήταν μεν αδίκημα βάσει του νόμου, όμως κανείς άνθρωπος δεν κινδύνεψε και οι νεαροί φίλοι του δολοφονημένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν ήταν οι ειδεχθείς εγκληματίες – ήταν νεαροί εξεγερμένοι από την αδικία και την δολοφονική μανία του κράτους και των εκπαιδευμένων για δολοφονίες ανδρών του. Είναι γνωστό και σύνηθες στα επαναστατικά κινήματα να ληστεύουν τους «ναούς του χρήματος», καθώς οι πραγματικοί ληστές είναι οι τράπεζες, το κεφάλαιο και τα κράτη τους. Ο Γιάννης Μιχαηλίδης είναι πολιτικός κρατούμενος γι’ αυτό υφίσταται το εις βάρος του καθεστώς εξαίρεσης από τον νόμο. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, αυτοί στην πολιτική και δικαστική εξουσία που του στερούν τα δικαιώματα –και οι φυλακισμένοι είναι άνθρωποι που έχουν δικαιώματα!- παραβιάζουν τον νόμο που υποτίθεται ότι υπηρετούν, δηλαδή εγκληματούν.

Ύστερα από 33 ημέρες απεργίας πείνας η ζωή του Γιάννη Μιχαηλίδη βρίσκεται σε κίνδυνο ανήκεστης βλάβης, ακόμη και θανάτου, αφού έχει χάσει το 21% της μυϊκής μάζας του, σύμφωνα με την γιατρό που τον παρακολουθεί.

Η πορεία αλληλεγγύης της Παρασκευής ήταν ειρηνική, εξελίχθηκε ειρηνικά, αν και η αστυνομία με τον ασφυκτικό κλοιό της έκανε ό,τι μπορούσε για να οξύνει την κατάσταση. Ένα μικροεπεισόδιο που ξεκίνησαν ΜΑΤατζήδες λίγο πριν τερματίσει η πορεία στα Προπύλαια απ’ όπου ξεκίνησε, δεν είχε συνέχεια με παρέμβαση της περιφρούρησης.