ΠPOEKΛOΓIKEΣ ΣYΓKENTPΩΣEIΣ ΣE BOΛO KAI ΛAPIΣA

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13-01-2015 η κεντρική προεκλογική ομιλία του ΕΕΚ στο Βόλο με βασικό ομιλητή το γ.γ. του ΕΕΚ Σάββα Μιχαήλ. Παρόντες ήταν οι υποψήφιοι βουλευτές Μαγνησίας Σπύρος Μανώλης και Ελένη Μηλιόρδου καθώς και ο υποψήφιος βουλευτής Καρδίτσας Δημήτρης Ανδρεόπουλος.

Ο Σάββας Μιχαήλ παρουσίασε μια επαναστατική προσέγγιση στο ζήτημα της κρίσης και κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν μακριά από ρεφορμιστικές αυταπάτες ώστε να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους με ορίζοντα την εργατική εξουσία και όχι την εναλλαγή διαπραγματευτών.

Η κρισιμότερη εκλογική μάχη μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου, αυτή της 25ης Ιανουαρίου, ορίζει την αρχή μιας αναμέτρησης, όξυνσης και σύγκρουσης κοινωνικών δυνάμεων. Το χρέος, ο αποπληθωρισμός και η ύφεση, αποτελέσματα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, χτυπούν τις χώρες της Ευρώπης. Kράτος και κεφάλαιο αντιμετωπίζουν την κρίση προς όφελός τους επιβάλλοντας ανεργία, φτώχεια, αποκλεισμό για τα εργατικά – λαϊκά  στρώματα.

Η κρίση έχει μετατραπεί σε πολιτική κρίση και κρίση εξουσίας. Ποια τάξη θα βάλει τέλος στη διαιωνιζόμενη τελμάτωση; Μόνο η εργατική τάξη μπορεί να κόψει τώρα τα κεφάλια του καπιταλιστικού τέρατος, τη λιτότητα, τους θεσμούς καταστολής κράτους και παρακράτους, το χρέος, τους πολέμους και το φασισμό.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα το χτύπημα στο Σαρλί Eμπντό, ο πόλεμος στην Ουκρανία…

Η μόνη διέξοδος είναι η συντριβή του καπιταλιστικού συστήματος  με μια επαναστατική διεθνιστική προοπτική, έξω από κάθε εθνικισμό με δεξιό η αριστερό πρόσημο για μια σοσιαλιστική ενότητα της Ευρώπης από τα κάτω.

Την εκδήλωσή ακολούθησε ένας ιδιαίτερα εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων οι οποίοι υπέβαλλαν ερωτήσεις στον ΓΓ του ΕΕΚ.

Σπ. Σπ.

Λάρισα

Το βράδυ της Πέμπτης 14/1 τέλειωσε με επιτυχία η διήμερη περιοδεία του Σάββα Μιχαήλ σε Βόλο και Λάρισα.

Η αρχή για την πολιτική μας παρουσία στη Λάρισα έγινε τo απόγευμα της ίδιας μέρας με την παρέμβαση του σ. Σ.M. στο απογευματινό δελτίο ειδήσεων του τοπικού καναλιού Θεσσαλία tv. Λίγο αργότερα ξεκίνησε η κεντρική ομιλία για πρώτη φορά όχι σε ένα απο τα πολιτικά-κινηματικά στέκια της πόλης αλλά σε ένα καθαρά λαϊκό καφενείο κοντά στον σταθμό των τρένων της πόλης. Το νέο αυτό «πείραμα» της επιλογής του χώρου αποδείχθηκε πετυχημένο γιατί δεν ήταν μόνο η μαζική συμμετοχή του κόσμου αλλά κυρίως η σύνθεση του κοινού που δεν είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό το γνωστό πολιτικοποιημένο-κινηματικό κόσμο της πόλης αλλά κυρίως κόσμο που ίσως για πρώτη φορά έφτανε στ’ αυτιά του η φωνή του ΕΕΚ. Η ανταπόκριση και το ζεστό χειροκρότημα αυτού του κόσμου μας γέμισε τις μπαταρίες για τη συνέχεια όχι μόνο αυτής της εκλογική μάχης αλλά και την σιγουριά του δίκαιου της πολιτικής γραμμής που αυτή η οργάνωση πιστά υπηρετεί.  

Δ.