GAMATO: ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΣΑΙΩΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

«GAMATO»
Εργοδοτική αυθαιρεσία και μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις  

Το «GAMATO» είναι μια επιχείρηση ταχυεστίασης με ένα κατάστημα στου Ζωγράφου (Λ. Παπάγου 120) και ένα κατάστημα στην Πετρούπολη (Λ. Πετρουπόλεως 28). Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη διεύθυνση των καταστημάτων ονομάζεται Ιωάννης Καλύβας και το Νοέμβρη του 2014 προχώρησε σε lock out στο κατάστημα του Ζωγράφου και πέταξε τους εργαζόμενους κυριολεκτικά στο δρόμο απλήρωτους.

Το Σάββατο 10 Ιανουαρίου καλέστηκε από την «Συνέλευση Αλληλεγγύης στους Εργαζόμενους στο «GAMATO» μοτοπορεία  όπου συμμετείχαν δεκάδες μηχανάκια και αυτοκίνητα ενάντια τις απολύσεις και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις στο κατάστημα «GAMATO». Η πορεία ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία στου Ζωγράφου (Γαρδένια) και ακολουθώντας μια μεγάλη διαδρομή πέρασε από Καισαριανή, Παγκράτι Βύρωνα και επέστεψε Ζωγράφου. Αρκετές συλλογικότητες και τα δύο σωματεία βάσης «Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου»,  «Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων» συμμετείχαν στη διαδήλωση. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών.

Στην ανακοίνωση που μοιράστηκε καταγγέλλονταν οι συνθήκες εργασίας των απολυμένων συναδέλφων.

Αυθαίρετα ωράρια εργασίας και “μαύρη” εργασία

Όλοι οι εργαζόμενοι δούλευαν 10 με 12 ώρες σε καθημερινή βάση, έφταναν μέχρι και 16 ώρες. Οι “ασφαλισμένοι” εργαζόμενοι ήταν ελάχιστοι και τα ένσημα σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές ώρες εργασίας. Αρκετοί εργαζόμενοι ήταν πλήρως ανασφάλιστοι.

Με τα δήθεν «δοκιμαστικά» 10 και 12 ωρών, ο Ιωάννης Καλύβας εξασφάλιζε και τζάμπα εργασία. Έβαζε συχνές αγγελίες για “εργασία”. Φυσικά, ο υποψήφιος ποτέ δεν πληρωνόταν για τις ώρες του “δοκιμαστικού”.

Κλέβοντας με τις πληρωμές…

Τη μισθοδοσία δεν την κατέβαλλε ποτέ στην ώρα της, ενώ η μόνιμη επωδός του εργοδότη ήταν “φέρτε τα λεφτά μου γ*** τον χριστό σας”. Στους εργαζόμενους δεν δίνονταν ούτε βραδινά ούτε οι κυριακάτικες προσαυξήσεις ούτε οι αργίες καθώς επίσης δώρα, επιδόματα και άδειες δεν πλήρωσε ποτέ.

…αλλά και με τα πρόστιμα!

Παράλληλα ο εργοδότης εφεύρε ένα “κανονισμό εργασίας” δικής του εμπνεύσεως. Για τον εργαζόμενο που καθυστερούσε λίγα λεπτά το πρόστιμο ξεκινούσε από τα 5 ευρώ και έφτανε μέχρι και 50 ευρώ!. Ενώ για τον εργαζόμενο που εξέφραζε αντιρρήσεις υπήρχε η πρόβλεψη για συνάντηση με τον “εργοδότη” αυτοπροσώπως, στο υπόγειο…

Εργατικά ατυχήματα.

Οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και η εντατικοποίηση δημιουργούσαν προϋποθέσεις για εργατικά ατυχήματα. Εργαζόμενος, μετά από 14 ώρες δουλειάς, λιποθύμησε πάνω στο μηχανάκι, με αποτέλεσμα να πάθει εσωτερική αιμορραγία και θλάση στο συκώτι. Στη συνέχεια ο εργοδότης ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια τον ανάγκασε να επιστρέψει στο κατάστημα προκειμένου να δουλέψει ως μπουφετζής!.

Εργαζόμενοι για όλες τις δουλειές…

Πέρα από διανομείς (εργασία για την οποία υποτίθεται πως είχαν προσληφθεί) κάνανε τα πάντα από καφέδες και ψήσιμο μέχρι και τον καθαρισμό τουαλέτας κλπ. Φυσικά, όποιος εργαζόμενος δυσανασχετούσε απειλούνταν με απόλυση ή πρόστιμο.

Πέρα από παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, το να καθαρίζει ο μπουφετζής ή ο ντελιβεράς την τουαλέτα και όχι οι συνάδελφοι καθαριστές/τριες συνιστά παραβίαση και του υγειονομικού κανονισμού.
Εργοδοτική τρομοκρατία και στις απειλές

Ο Ιωάννης Καλύβας συχνά πυκνά διατυμπάνιζε πως έχει σχέσεις με τον υπόκοσμο και τη νύχτα ενώ  απειλούσε τους εργαζόμενους πως αν κάνουν κάτι που δεν το γουστάρει θα τους περιμένουν στη γωνία οι “άνθρωποί” του. Όταν οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να δουλέψουν απλήρωτοι και ζήτησαν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα, η εργοδοσία του «GAMATO» εμφανίστηκε με τη συνοδεία δύο φουσκωτών μπράβων. Με το ξεκίνημα των παρεμβάσεων από τη «Συνέλευση Αλληλεγγύης στους Εργαζόμενους στο «GAMATO» και τα σωματεία βάσης ο εργοδότης απείλησε και πάλι τους εργαζόμενους (“να κοιτάνε πίσω από την πλάτη τους όταν επιστρέφουν τη νύχτα σπίτι τους”) αλλά και άτομα που δραστηριοποιούνταν στο πλαίσιο της Συνέλευση Αλληλεγγύης.

Η αλληλεγγύη όπλο των εργατών…

Ενάντια στο φόβο και την υποταγή οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν το δίκιο τους και να σπάσουν τη σιωπή. Η συγκρότηση της «Συνέλευσης Αλληλεγγύης στους Εργαζόμενους στο «GAMATO» με συμμετοχή σωματείων βάσης και τοπικών συλλογικοτήτων, Ζωγράφου, Βύρωνα, Παγκράτι, Καισαριανής έδωσε το μήνυμα σε όλους τους εργοδότες ότι κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του.

Η επιτυχημένη και μαζική μοτοδιαδήλωση μέσα στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου δείχνει πως τα προβλήματα των εργαζόμενων δεν μπορούν να περιμένουν. Απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία αλλά και στις εκλογικές αυταπάτες, ο αγώνας στο «GAMATO» δείχνει τον δρόμο της νίκης που είναι ο δρόμος του αδιαμεσλολάβητου  αγώνα και της αλληλεγγύης.

Κώστας
Νίκος